Ενίσχυση του ανταγωνισμού στο λιανεμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα διαπίστωσε προσφάτως η Κομισιόν στην έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Το καταδεικνύει άλλωστε και η έντονη κινητικότητα προς την κατεύθυνση της αλλαγής προμηθευτή τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων

Η ΔΕΗ παρότι παραμένει ο δεσπόζων παίκτης στην προμήθεια ρεύματος έχασε κι άλλο μερίδιο φτάνοντας τον Οκτώβριο στο 63,2%, με τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) σε υψηλά ποσοστά κινήθηκαν  οι καθετοποιημένοι «παίκτες» με τη Μυτιληναίος να έχει αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά στο 8,6%, τον Ήρωνα να φτάνει στο  6,97% και την Elpedison στο 5,05%.

Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται επίσης η NRG (με μερίδιο 3,58%), η Watt & Volt (με 2,67%) και η Volterra (με 2,55%). Ακολουθούν η Volton με ποσοστό 1,04%, η "Φυσικό Αέριο" έφτασε το 1,48%, η ΖeniΘ το 1,19%. η ΚΕΝ (έχει εξαγοραστεί από τη Volton) το 0,60% και τα ΕΛΤΑ το 0,75%. 

Ο κλάδος της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε πορεία μετασχηματισμού, με τους καταναλωτές να μετακινούνται από τη μία εταιρεία στην άλλη, αναζητώντας καλύτερους όρους στα συμβόλαιά τους. Από το σύνολο των 7,58 εκατ. πελατών στη χαμηλή και στη μέση τάση, την τελευταία πενταετία προτίμησαν άλλον πάροχο ρεύματος περίπου 986.000 καταναλωτές. Μάλιστα, από τις αρχές του καλοκαιριού, μετά την άρση του πρώτου lockdown,  υπολογίζεται ότι, κατά μέσο όρο, περίπου 50.000 καταναλωτές αλλάζουν εκπροσώπηση κάθε μήνα, κυρίως από τη ΔΕΗ προς τους ιδιώτες παρόχους ρεύματος, αλλά και μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένοι καταναλωτές οι οποίοι επιστρέφουν στη ΔΕΗ. 

Πάντως, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, 285.000 καταναλωτές άλλαξαν προμηθευτή ρεύματος, με τους περισσότερους - ήτοι 208.000 - να εγκαταλείπουν τη ΔΕΗ. Εντούτοις, η ΔΕΗ παραμένει ο δεσπόζων «παίκτης» της αγοράς, αν και τα μερίδιά της έχουν περιοριστεί τόσο στα νοικοκυριά, αλλά για πρώτη φορά και στη βιομηχανία. Η επιχείρηση έχει πλέον διαρροές και στη υψηλή τάση, δηλαδή στους βιομηχανικούς πελάτες _ ο όμιλος της Μακεδονικής Εταιρείας Χάρτου (ΜΕΛ) μεταπήδησε στον Ήρωνα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ την προμήθεια ρεύματος της ΑΓΕΤ ανέλαβε η Protergia του ομίλου «Μυτιληναίος».

Σημαντική ώθηση στο περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς έδωσε και η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ πριν από περίπου ένα έτος, με τους ιδιώτες παρόχους να προσφέρουν ελκυστικά πακέτα προκειμένου να προσελκύσουν παραδοσιακούς πελάτες της κρατικής επιχείρησης. Ο ανταγωνισμός αυξήθηκε και με τα συνδυαστικά πακέτα ρεύματος και φυσικού αερίου που προωθούν πλέον όλοι οι προμηθευτές ρεύματος. Μεταξύ αυτών και η ΔΕΗ, η οποία επιχειρεί να αντισταθμίσει τις απώλειες από τον περιορισμό του μεριδίου της στη λιανική της ηλεκτρικής ενέργειας.  

Μάλιστα, όπως προβλέπει η τελευταία ετήσια έκθεση (Νοέμβριος 2020) με τίτλο «Ο ελληνικός ενεργειακός τομέας» που δημοσιοποίησε προ ημερών το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ),  «ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα με την είσοδο και νέων εταιρειών φυσικού αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού, ενώ ο υπάρχον ανταγωνισμός έχει οδηγήσει ακόμη και σε τιμολόγια κάτω του κόστους, κυρίως στη μέση τάση (βιομηχανίες και αλυσίδες καταστημάτων) όπου τα συμβόλαια κλείνουν ύστερα από διαγωνισμός μεταξύ των ενδιαφερόμενων προμηθευτών».