Λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα έως και 94% σε σχέση με το πετρέλαιο αποδείχθηκε ότι εκπέμπει η βιοαιθανόλη που παράγεται από το panicum virgatum, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα έως και 94% σε σχέση με το πετρέλαιο αποδείχθηκε ότι εκπέμπει η βιοαιθανόλη που παράγεται από το panicum virgatum, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Η επιστημονική ομάδα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο βιοκαύσιμο αποδίδει κατά 540% περισσότερη ενέργεια από τα καύσιμα που παράγονται βιομηχανικά, ενώ κατά μέσο όρο μισό εκτάριο καλλιέργειας αποδίδει 340 βαρέλια βιοαιθανόλης. Η έρευνα διήρκεσε πέντε χρόνια, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα δέκα κτημάτων έκτασης από τρία έως εννέα εκτάρια και σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα είναι η μεγαλύτερη του είδους της. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, Κεν Βόγκελ, η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που δεν βασίστηκε σε εκτιμήσεις εισροών αλλά σε πραγματικά δεδομένα.


Και στην Ελλάδα


Το panicum virgatum είναι ένα πολυετές αγροστώδες φυτό και υπό κατάλληλες συνθήκες μπορεί να φτάσει σε ύψος 2,5 μέτρων. Η εγκατάστασή του γίνεται με σπόρο και στην Ελλάδα καλλιεργείται τον Μάιο που η θερμοκρασία εδάφους ξεπερνά τους 10 με 15 βαθμούς Κελσίου. Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή αιθανόλης από το panicum virgatum είναι περισσότερο πολύπλοκη σε σχέση με την παραγωγή από σιτηρά ή καλαμπόκι, τα λεγόμενα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς αποδίδουν πολύ περισσότερη ενέργεια, καθώς χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό και όχι μόνο οι σπόροι. Πάντως, πολλοί διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τα βιοκαύσιμα, καθώς θεωρείται ότι για την παραγωγή τους απαιτούνται τεράστιες εκτάσεις αρόσιμων εκτάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή τροφίμων, καθώς και μεγάλες ποσότητες νερού.