Γ. Στάσσης : Οι ΑΠΕ Καταλύτης για Χαμηλές Τιμές Χονδρεμπορικής - Πού Οφείλεται η Ανοδική Τάση τους-Οι Απαντήσεις στο Energia.gr

Γ. Στάσσης : Οι ΑΠΕ Καταλύτης για Χαμηλές Τιμές Χονδρεμπορικής - Πού Οφείλεται η Ανοδική Τάση τους-Οι Απαντήσεις στο Energia.gr
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 1 Δεκεμβρίου 2020 - 07:50

Συνεχίζονται οι αναφορές των επικεφαλείς του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας, στο καίριο ζήτημα της εκτίναξης των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος, τρείς εβδομάδες μετά την έναρξη λειτουργίας του Target Model στη χώρα, σε μια σαφή ένδειξη της ανησυχίας που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα της αγοράς. Χθες ήταν η σειρά του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, να μιλήσει για το θέμα, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ο κ. Στάσσης υπογράμμισε ότι οι ΑΠΕ είναι το κλειδί για τη μείωση του κόστους χονδρεμπορικής του ρεύματος στη χώρα μας μακροπρόθεσμα.

Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος, ο επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης είπε πως θα πρέπει να επιδεικνύεται μέγιστη προσοχή  κατά την  ανάγνωση των συγκριτικών εκθέσεων που εκδίδει η Ε.Ε., επειδή αυτές μπορούν να προκαλέσουν σύγχιση, αν και δεν παρέλειψε να σημειώσει πως υπάρχει μια συγκεκριμένη έκθεση που απεικονίζει συνολικά το κόστος στη χώρα μας, σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη και δείχνει ότι διαθέτουμε το χαμηλότερο κόστος στη λιανική και το υψηλότερο στη χονδρική.

Ο κ. Στάσσης επικεντρώθηκε στη λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, λέγοντας πως είναι υψηλή αλλά πως στο τέλος του 2020 θα έχει αποψιλωθεί για να διαμορφωθεί στα μόλις 50 εκατ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα «κατευθύνθηκαν, κατά το τελευταίο έτος και κατευθύνονται, σε μια πληθώρα αναγκών, όπως το χρηματοδοτικό κενό του 1,5 δισ. ευρώ και τα χρέη άνω των 900 εκατ. ευρώ προς διαχειριστές, προμηθευτές και ειδικούς λογαριασμούς», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η κερδοφορία μοιράστηκε με τον καλύτερο τρόπο ώστε να βοηθήσουμε την αγορά, αλλά και να εξυγιάνουμε τη ΔΕΗ. Προσπαθούμε να μεγαλώσουμε τις επενδύσεις μας από αυτή την κερδοφορία και θα κάνουμε περισσότερες ώστε να καταφέρουμε το στρατηγικό μας στόχο, δηλαδή τη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης αναφέρθηκε και στην περίπτωση του τέλους (ΜΜΚΘΣΣ) που κάλυπτε έως τώρα τη διαφορά της μείωσης της χονδρεμπορικής από τις ΑΠΕ. Και σχολίασε πως η άρση του δεν μπορεί να θεωρείται μέτρο που βοηθά τους προμηθευτές αλλά ως μια στρέβλωση που μπορεί να αρθεί. Ο κ. Στάσσης υποστήριξε πως μια μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά, θα συμβάλει καθοριστικά στο να μειωθεί τόσο η χονδρεμπορική, όσο και η λιανική τιμή του ρεύματος.

Ισχυρίστηκε, επίσης, πως η διαφορά μεταξύ των παλαιών και των νέων ΑΠΕ, έχει παρεξηγηθεί, καθώς όταν ξεκίνησαν τα παλιά έργα ήταν απαραίτητη η στήριξη και είναι σωστό να συνεχιστεί για εκείνα, αλλά, πρόσθεσε, πως τα νέα είναι πολύ πιο φθηνά και συμβάλουν περισσότερο στη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής.

Τέλος, εμφανίστηκε υποστηρικτικός στα μέτρα που αποφάσισε το ΥΠΕΝ για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ. «Θεωρούμε ότι αυτή η τρύπα θα έφτανε πάνω από 2,5 δισ. σε βάθος δεκαετίας και πλέον μαζεύεται στον ορίζοντα αυτόν. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι μόνιμη η λύση με την ενισχυμένη συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά εξισορρόπησης και εν γένει στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά.

(Ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, με γκρι η διαφορά μέγιστης- ελάχιστης τιμής Πηγή: Platts, European Power Exchanges) 

 

Πού οφείλεται η ραγδαία άνοδος των τιμών χονδρεμπορικής ρεύματος 

Καλά πληροφορημένη πηγή του ΑΔΜΗΕ απαντώντας σε ερώτηση του energia.gr για το κατά πόσο ευσταθεί, ή όχι, ο ισχυρισμός ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς και δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα γισα την τρέχουσα διαμόρφωση των τιμών χονδρεμπορικής, αλλά και για το κατά πόσο η εκτίναξη των τιμών οφείλεται στον ίδιο τον αλγόριθμο επίλυσης της αγοράς, που εφαρμόζεται από το ενεργειακό χρηματιστήριο και λαμβάνει υπόψη του μόνο τις τιμές των προσφορών στην DAM (Day Ahead Market), όπως διαρρέουν κύκλοι της αγοράς, είπε πως, κατά τη γνώμη του, η πραγματική αιτία για το διαρθρωτικό αυτό πρόβλημα οφείλεται  στο ότι οι προσφορές των προμηθευτών είναι λίγες και πως πωλούν ακριβά την εφεδρεία, επειδή θέλουν από αυτή την αγορά να αποκομίσουν τα χρήματα που ισχυρίζονταν έως τώρα ότι τους λείπουν! Δεν είναι ζήτημα τεχνικό, η ραγδαία άνοδος των τιμών χονδρεμπορικής και εξήγησε πως ο αλγόριθμος του ενεργειακού χρηματιστηρίου, υλοποιεί ένα κώδικα που έχει εγκρίνει ο Ρυθμιστής, διευκρίνησε.

Θυμίζουμε ότι με τη διαδικασία του κεντρικού προγραμματισμού υλοποιείται η αγορά εφεδρειών και ο διαχειριστής του Συστήματος δεσμεύει τις απαραίτητες εφεδρείες για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος κατά τις επόμενες Περιόδους Κατανομής 

«Κάποιοι θέλουν να αποκομίσουν συγκεκριμένα έσοδα επειδή κρίνουν ότι τόσα πρέπει να έχουν για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο στα τιμολόγια λιανικής. 

Τέλος, σε σχετική ερώτησή μας, απάντησε πως δύσκολα μπορεί κανείς να παρέμβει (ΑΔΜΗΕ ή ΡΑΕ) ώστε να διορθώσει η αγορά, επειδή πρόκειται, καθαρά, για ένα ευρωπαϊκό μοντέλο που δεν επιδέχεται παρεμβάσεων.  

Σύμφωνα, με ανάλυση του ΙΕΝΕ, σημαντική αύξηση κατέγραψε η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) το περασμένο επταήμερο, καθώς διαμορφώθηκε στα €60.59/MWh. Η μέση ΤΕΑ, που καθορίζεται, πλέον από τη νεοσυσταθείσα day-ahead αγοράς (DAM), εμφανίζεται αυξημένη κατά 24.41% από την μέση ΤΕΑ της προηγούμενης εβδομάδας, με μέγιστη και ελάχιστη ΤΕΑ στα €95.12/MWh και στα €26.38/MWh αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη μέση ΤΕΑ ανά ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή (27/11) φτάνοντας τα €72.01/MWh. 

Στην ίδια ανάλυση του Ινστιτούτου, τονίζεται πως για τις ανοδικές τάσεις στις τιμές χονδρεμπορικής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, ευθύνονται η αύξηση του φορτίου, η πτώση της παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ και η μείωση των καθαρών εισαγωγών, λόγω των υψηλών τιμών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού αυξήθηκε στις 1,003 GWh (υψηλό 12 εβδομάδων), με το ωριαίο φορτίο να αυξάνεται κατά 277 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1,076 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγές του συστήματος.

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 44 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 31%. Η εβδομαδιαία παραγωγή προσέγγισε τις 308 GWh, μειωμένη κατά 6.5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν μόλις το 3% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 28.2 GWh (+32% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 456 GWh (υψηλό 13 εβδομάδων), καλύπτοντας το 45% της ζήτησης (μέσο εβδομαδιαίο μερίδιο στο μίγμα καυσίμου μέχρι στιγμής το 2020: 39%), ενώ η λιγνιτική παραγωγή, με 174 GWh, σημείωσε υψηλό 40 εβδομάδων (μερίδιο αγοράς:17%).