Μπορεί όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην Σύνοδο Κορυφής της 10ης- 11ης Δεκεμβρίου, ωστόσο οι προσδοκίες για μια αποφασιστική απάντηση της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είναι  εξαιρετικά μειωμένες. Αντιθέτως είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι η Ελλάς  πρέπει να εκμεταλλευτεί την στρατηγική της θέση και να αναζητήσει 

ισχυρές συμμαχίες και εκτός ΕΕ, χωρίς αυτό να αποκλείει και την συνδρομή σημαντικών  ευρωπαϊκών παικτών. Και η αρχή φαίνεται ότι έχει ήδη γίνει,  με τις συμφωνίες της Ελλάδας τόσο με την Αίγυπτο όσο και με την Σαουδική Αραβία που πέρα από ουσιαστικό έχουν και ένα άκρως συμβολικό περιεχόμενο, δίδοντας ένα σαφές μήνυμα στις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Μέδουσα 2020» που ξεκίνησε την Δευτέρα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, και εντός του FIR Καΐρου, με την συμμετοχή δυνάμεων από πέντε χώρες.

Στην μεγάλη αεροναυτική άσκηση που θα διαρκέσει έως τις 6 Δεκεμβρίου συμμετέχουν -πέρα από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, και την Κύπρο- η Γαλλία αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- για πρώτη φορά. Διόλου τυχαίο φυσικά. Όπως διόλου τυχαία δεν είναι και η οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας, που δια του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Ταγματάρχη  Πιναρά Κάρα, κατηγόρησε τις πέντε χώρες πως κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Τουρκίας!  

Η Άγκυρα βλέπει με εμφανή εκνευρισμό την ένταξη  της Ελλάδας στο νέο μέτωπο που έχει σχηματισθεί στις αραβικές χώρες, που κάθε άλλο παρά φιλικό είναι απέναντί της. Στη διμερή συμφωνία για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα και την Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων  εμπεριέχεται πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής, η οποία υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας, μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό πρακτικά σημαίνει  ότι σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ανεξαρτησία κάποιας εκ των δύο χωρών, η άλλη θα συνδράμει αμυντικά.

Πέραν από την Ανατολική Μεσόγειο,  η Αίγυπτος διαμορφώνει ένα  ισχυρό μέτωπο  με στόχο τον περιορισμό της προσπάθειας επεκτάσεως της Τουρκίας στην βορειοδυτική Αφρική ώστε να ελέγξει το Κέρας της Αφρικής και την είσοδο στην Ερυθρά Θάλασσα και φυσικά την διέλευση από την Διώρυγα του Σουέζ. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μεγάλη στρατιωτική άσκηση έξι αραβικών κρατών  στην Αίγυπτο  με την ονομασία «Σπαθί των Αράβων» (Saif Al-Arab). Είναι δε  αξιοσημείωτο ότι πέραν από την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και  το Μπαχρέιν, στις ασκήσεις αυτές συμμετείχε για πρώτη φορά  και το Σουδάν. Και αυτό διότι η Άγκυρα απώλεσε το Σουδάν από την σφαίρα επιρροής της  μετά την αποχώρηση από την εξουσία του Σουδανού προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, που ήταν στρατηγικός εταίρος του Ερντογάν  και του είχε μάλιστα παραχωρήσει το στρατηγικής σημασίας   νησί της Ερυθράς Θάλασσας, Σουακιν.

Επίσης οι αραβικές χώρες θέλουν να απαντήσουν κατά αυτόν τον τρόπο και στην συμμαχία Τουρκίας-Κατάρ, η οποία εκτείνεται επίσης και στο επίπεδο των κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Σομαλία και τη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι Άγκυρα έχει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στο Κατάρ, ενώ το τελευταίο έχει προχωρήσει σε επενδύσεις αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, από τον τομέα της ψυχαγωγίας μέχρι και αμυντικές εταιρείες. Έσπευσε δε να δώσει για μια ακόμα φορά το φιλί της ζωής στην παραπαίουσα τουρκική οικονομία, καθώς προ ημερών η κυβέρνηση του Κατάρ υπέγραψε νέες επενδυτικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ενός πολυτελούς εμπορικού κέντρου και της αγοράς ενός μεγάλου τμήματος μετοχών στο χρηματιστήριο Borsa Istanbul.