Ανησυχία των Αμερικάνικων Αεροπορικών Εταιρειών απ’ την Ανοδο των Τιμών του Πετρελαίου

Η ραγδαία άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες των αμερικάνικων αεροπορικών εταιρειών, καθώς η κάθε επιπλέον αύξηση στις τιμές των καυσίμων προσθέτει στο κόστος των αερομεταφορών αρκετά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
FT
Πεμ, 10 Ιανουαρίου 2008 - 05:42

Η ραγδαία άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχει προκαλέσει τις έντονες ανησυχίες των αμερικάνικων αεροπορικών εταιρειών, καθώς η κάθε επιπλέον αύξηση στις τιμές των καυσίμων προσθέτει στο κόστος των αερομεταφορών αρκετά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Ως αποτέλεσμα αυτών των ανατιμήσεων πολλές από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η United Airlines και η Delta Airlines, αναγκάστηκαν να αυξήσουν την προηγούμενη βδομάδα κατά 20 δολάρια τα εισιτήριά τους, ενώ σκέφτονται να λάβουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν την περίπτωση μιας μεγαλύτερης ανόδου της τιμής του πετρελαίου.

 Τον Μάρτιο του 2004 ο James May, πρόεδρος της Ένωσης Αερομεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών (ΑΤΑ) ως ‘‘άγγελος κακών ειδήσεων’’ είχε κάνει μια αρκετά δυσοίωνη πρόβλεψη για το μέλλον των αεροπορικών εταιρειών, προβλέποντας ότι η τιμή των καυσίμων θα σκαρφάλωνε στα ύψη, εκτίμηση που τελικά επιβεβαιώθηκε. Τέσσερα χρόνια μετά απ’ αυτές τις δηλώσεις, οι αμερικάνικες εταιρείες καλούνται να βρουν τρόπους, για να ξεφύγουν από μια ενδεχόμενη κρίση.

 Η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων είναι ίσως μια βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί την δραστικότερη των αποφάσεων που θα έπρεπε να ληφθούν. Αν η μόνη πολιτική είναι αυτή των ανατιμήσεων, τότε οι εταιρείες θα δουν τα αεροσκάφη να αδειάζουν, τα δρομολόγια να μειώνονται και τις εταιρείες να οδηγούνται στην χρεοκοπία, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο John Heimlich, υπεύθυνος του οικονομικού τμήματος της ΑΤΑ.

Άλλωστε, ως συνέπεια της ανόδου στις τιμές των καυσίμων, οι αμερικάνικες αεροπορικές εταιρείες ανέβαλαν τα αναπτυξιακά τους σχέδια για το 2008 και  είναι αρκετά επιφυλακτικές στις μελλοντικές στρατηγικές τους, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πια, πόσο θα αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου.

Η αποτελεσματικότερη λύση που προτείνεται είναι η συγχώνευση των εταιρειών, που και στο παρελθόν έχει φέρει κέρδη και έχει βοηθήσει στον απεγκλωβισμό πολλών εταιρειών από αναπόφευκτα αδιέξοδα. Ο κ. Heimlich τόνισε, ότι όσο περισσότερο ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων τόσο η ανάγκη για συγχωνεύεις θα γίνεται επιτακτικότερη. «Δε χρειάζεται να φτάσουν οι εταιρείες σε κατάσταση χρεοκοπίας ή να βρεθούνε αντιμέτωπες με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες για να οδηγηθούμε σε μια τέτοια λύση» κατέληξε o John Heimlich.