Ο COVID-19 Εξακολουθεί να Καθοδηγεί τις Εξελίξεις στην Αγορά Πετρελαίου- Διόρθωσαν οι Τιμές, Χθες

Ο COVID-19 Εξακολουθεί να Καθοδηγεί τις Εξελίξεις στην Αγορά Πετρελαίου- Διόρθωσαν οι Τιμές, Χθες
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 8 Δεκεμβρίου 2020 - 08:00

Πτωτικά κινήθηκαν, χθες Δευτέρα, οι τιμές του πετρελαίου, ύστερα από περισσότερο από ένα μήνα διαρκούς ανοδικής τροχιάς τους, στον απόηχο του συμβιβασμού στον οποίο κατέληξαν οι μεγάλοι παραγωγοί του πλανήτη για συνέχιση των μειώσεων στην προσφορά του αργού, καθώς αναζητούν τη βέλτιση λύση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επώδυνες συνέπειες από την κατάρρευση της ζήτησης, εξαιτίας του Covid-19. Ενώ το διεθνές καρτέλ συμφώνησε να αυξήσει την ημερήσια ποσόστωση κατά 500.000 βαρέλια, τον Ιανουάριο, εν τούτοις, αυτή η ποσότητα ήταν σαφώς μικρότερη 

από εκείνη που είχε αρχικώς ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα οι  αγορές να εκλάβουν την εξέλιξη ως θετικό σήμα και σε συνδυασμό με την ολοένα εντεινόμενη βεβαιότητα για την ασφάλεια των εμβολίων για τον κορονοϊό, να ωθήσουν ανοδικά τις τιμές το προηγούμενο πενθήμερο των συναλλαγών.  

Πιο συγκεκριμένα, το καρτέλ συμφώνησαν να χαλαρώσουν τις μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή αργού, από τον Ιανουάριο, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό σχετικά με την ευρύτερη πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί το 2021.

(Γράφημα που απεικονίζει την τροχιά των τιμών του Brent την τελευταία εβδομάδα. Πηγή: FT.com) 

Σε απτούς αριθμούς, η συμφωνία στο πλαίσιο του OPEC+ σημαίνει ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 7,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή ποσοστό 7% της παγκόσμιας ζήτησης αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα, σε σχέση με  με τις υφιστάμνες περικοπές των 7,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως και αφού προηγουμένως, τα κράτη-μέλη του διεθνούς καρτέλ υπαναχώρησαν από την αρχική δέσμευσή τους για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια.

Οι τιμές του Brent, του διεθνούς benchmark, υποχώρησαν κατά 1,16%, στα 48,68 δολάρια ανά βαρέλι, εξαιτίας των αναφορών για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων  κορονοϊού, παγκοσμίως, που τελικά επέδρασαν δυσμενώς στις αγορές και εξάλειψαν το κλίμα αισιοδοξίας της προηγούμενης εβδομάδας που πυροδότησε η απόφαση του OPEC+ για το ύψος της παραγωγής των κρατών-μλών του, τον Ιανουάριο. Η ετήσια μεταβολή της τιμής του Brent διαμορφώθηκε στο μείον  24,26%.

Παράλληλα, η τιμή του WTI κινήθηκε αρνητικά κατά 1,32% την Δευτέρα, για να κλείσει στα 45,65 δολάρια το βαρέλι.

Εν τούτοις, οι αναλυτές επισημαίνουν το ότι,  βραχυπρόθεσμα, οι ειδήσεις για τα εμβόλια κατά του COVID-19, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο πλαίσιο του OPEC+,  θα έχουν μηδενική επίδραση στη ζήτηση αργού, που μαστίζει την αγορά πετρελαίου πολύ πριν από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο, είναι σαφές πως αμέσως μετά την έλευση της πανδημίας, η απαγόρευση μετακινήσεων και το κλείσιμο της αγοράς, ιδίως στις  Ηνωμένες Πολιτείες, επέφερε μια μαζική αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση της ζήτησης πετρελαίου. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην παγκόσμια ζήτηση αργού, δεν αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά κατά το προσεχές εξάμηνο, ούτε και στην περίπτωση που τα εμβόλια για τον κορονοϊό αποδειχτούν θαυματουργά.

Μια σειρά απαγορεύσεις των μετακινήσεων και αναστολής των εμπορικών δραστηριοτήτων σε ορισμένες αμερικανικές Πολιτείες, αποτελούν σαφή ένδειξη ότι η ζήτηση πετρελαίου δεν πρόκειται να ανακάμψει σύντομα.