Πολύ σημαντικά ευρήματα καταγράφονται το τρίτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Wood Mackenzie και του Οργανισμού Αποθήκευσης Ενέργειας των ΗΠΑ, καθώς 476MW αποθηκευμένης ενέργειας χρησιμοποιήθηκαν το τρίμηνο του έτους, στις ΗΠΑ. Πρόκειται για αύξηση 240% σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό, που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο. Περισσότερα από 400 MW και 578 MWh 

χρησιμοποιήθηκαν στο τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τα προηγούμενα ευρήματα των 133 MW και 296 MWh, για αυτόν τον τομέα. «Οι ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας συνεχίζει, παρά την οικονομική ύφεση και τις επιβραδύνσεις που σχετίζονται με την πανδημία», δήλωσε η Kelly Speakes-Backman, Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανισμού Αποθήκευσης Ενέργειας των ΗΠΑ. «Τα σημάδια δείχνουν μια άνευ προηγουμένου αύξηση της αποθήκευσης ενέργειας τους επόμενους μήνες, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη του οράματος των 100 GW, έως το 2030. Με τη συνεχή της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, η αποθήκευση ενέργειας είναι έτοιμη να συνεχίσει αυτήν την πορεία και να επιτρέψει ένα πιο ανθεκτικό, αποδοτικό, βιώσιμο και προσιτό ηλεκτρικό δίκτυο για όλους», τόνισε σχολιάζοντας τα δεδομένα.

Πηγή: Wood Mackenzie

Παράλληλα, η αγορά κατοικιών με υποδομές αποθήκευσης αυξήθηκε σταθερά για έξι τρίμηνα στη σειρά, φτάνοντας τα 52 MW (119 MWh) το τρίτο τρίμηνο του 2020. Παρόλο, που η συγκεκριμένη αγορά αυξάνεται κατά περίπου 7.000 εγκαταστάσεις ανά τρίμηνο το 2020, ο τομέας πρόκειται τώρα να επεκταθεί κατά 6 φορές έως το 2025, με ολοένα και πιο ενεργές αγορές στη Νέα Υόρκη, τη Μασαχουσέτη, το Τέξας και τη Φλόριντα. Η αμερικανική αγορά αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί από 1,2 GW το 2020 σε σχεδόν 7,5 GW το 2025.

Στο μέτωπο της πολιτικής, η Wood Mackenzie σημείωσε ότι η εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως αντικαταστάτη του Ντόναλντ Τραμπ αναζωπυρώνει την ελπίδα ότι θα μπορούσε να εισαχθεί η πίστωση φόρου επενδύσεων στην αυτόνομη αποθήκευση ενέργειας, ακόμη και αν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα καταφέρει να διατηρήσει την πλειοψηφία στην Γερουσία. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σε αυτό το ζήτημα, αναφέρει η Wood Mackenzie.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής στο Ηνωμένο Βασίλειο άναψε το πράσινο φως στο μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας της χώρας. Η InterGen έχει αποκτήσει την άδεια σχεδιασμού του έργου ισχύος  320MW / 640MWh στο Essex. Το έργο ύψους 267 εκατομμυρίων δολαρίων θα έχει επίσης τη δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης, έως και 1,3GWh.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το έργο αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα επισκιάσει το έργο Thurcroft 50MW / 75MWh στο Γιορκσάιρ. Το μεγαλύτερο έργο στον κόσμο που λειτουργεί σήμερα είναι το έργο Gateway που αναπτύχθηκε από την LS Power, στην Καλιφόρνια, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια περιοχή κατασκευάζεται το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης στον κόσμο που είναι το Moss Landing της Vistra Energy.