της Ιταλίας και της Χιλής, διήρκεσε μια μόνο ημέρα το περασμένο Σάββατο (12/12) και συγκέντρωσε σχεδόν όλους τους γνωστούς ηγέτες από Ευρώπη, Ανατολή και Δύση.
Το συνέδριο παρακολούθησαν πολλές χιλιάδες επιστήμονες, κυβερνητικά στελέχη και ενεργοί πολίτες από όλο τον κόσμο και προσέλκυσε τεράστια προσοχή από τα διεθνή ΜΜΕ όπου και προβλήθηκε αναλόγως. Το συνέδριο ξεκίνησε με μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Antonio Guterres, ενώ ακολούθησαν ομιλίες του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, του πρωθυπουργού του ΗΒ Μπόρις Τζόνσον, του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Κόντι ενώ, συμμετείχαν με προσωπικά τους μηνύματα ή παρεμβάσεις πολλοί, άλλοι επιφανείς πολιτικοί ηγέτες και διεθνείς παράγοντες.
Οι παρουσίες ήσαν εντυπωσιακές αφού μεταξυ άλλων συμμετείχε ο πρόεδρος της Κίνας Xi Zinping, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi,ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Yoshide Suga, o Πάπας Φραγκίσκος, σύσσωμη η ηγεσία της ΕΕ και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, πολλοί από τους πρωθυπουργούς πρωτοκλασάτων ευρωπαϊκών κρατών (λχ. Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία κα) αλλά και άλλων από την περιφέρεια (λχ. Ισραήλ, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, Αρμενία κ.λπ.)
Αξιοσημείωτη η απουσία της Τουρκίας ενώ οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν πολλαπλά σε πολιτειακό επίπεδο αλλά και από ανώτερο στέλεχος της μεταβατικής κυβερνητικής ομάδας του εκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του energia.gr πρόσκληση είχε σταλεί εγκαίρως από τους διοργανωτές στον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο ουδέποτε απαντήθηκε. Και όμως ήταν μια άριστη ευκαιρία να παρουσιάσει ο Κυριάκος το "πλέον προχωρημένο" πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης στην Ευρώπη και άλλα σχετικά όπως η περίφημη "πράσινη ανάπτυξη", που σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα θα βγάλει επιτέλους την χώρα από το οικονομικό τέλμα που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια.
Οι φανατικοί οπαδοί του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους ανά την χώρα πολιτιστικούς συλλόγους και τους ευαισθητοποιημένους στα θέματα Κλιματικής Αλλαγής ανησυχούντες πολίτες ερωτούν μετ´ επιτάσεως γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν συμμετείχε σε μια τόσο σημαντική διεθνή συνάντηση; Γιατί ο πρωθυπουργός απουσίασε από την περίλαμπρη και λίαν προβεβλημένη αυτή περιβαλλοντική σύναξη; Και όμως ήταν μια άριστη ευκαιρία για προβολή της χώρας σε έναν πολύ αξιόλογο διεθνή περίγυρο την στιγμή που η χώρα αποβλέπει στις ξένες επενδύσεις ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας και ιδιαίτερα των ΑΠΕ.