«Άνευ Αντικειμένου»

Ο τίτλος του σημερινού σχολίου συνοψίζει την άποψη της αγοράς απέναντι στην ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχεται τις τελευταίες ημέρες από μερίδα του Τύπου το  Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) ως προς την εφαρμογή του Target Model. Οι συνεχείς αυτές επικρίσεις επικεντρώνονται  στην παρατηρούμενη άνοδο των τιμών ηλεκτρισμού στην χονδρεμπορική αγορά, ενώ αναπαράγονται χωρίς ουδεμία διευκρίνιση ή περαιτέρω εξήγηση. Χαρακτηριστικό του οξέος κλίματος αντιπαράθεσης που επιχειρείται να δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με στόχο να τρωθεί η αξιοπιστία του ΕΧΕ είναι πρόσφατα δημοσιεύματα που κατηγορούν ευθέως αλλά μάλλον ανακριβώς το Χρηματιστήριο ότι για τις παρατηρούμενες υψηλές τιμές υπεύθυνη είναι η κακή οργάνωση στην εφαρμογή του Target Model και όχι απλώς κάποιες αναπόφευκτες «αδυναμίες» που εμφανίζει μία τέτοια πολύπλοκη αγορά στα πρώτα της βήματα και δη σε μία χώρα σαν την Ελλάδα

energia.gr
Σαβ, 19 Δεκεμβρίου 2020 - 15:51

Επιπλέον, τα εν λόγω δημοσιεύματα επιρρίπτουν ευθύνες σκοπίμως στην διοίκηση του ΕΧΕ, υπονοώντας «αρρυθμίες» που θα μπορούσαν να προβλεφθούν πριν την έναρξη λειτουργίας του θεσμού, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η εικόνα του στην αγορά, μιας και όντως πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον ενεργειακό κλάδο της χώρας μας.

Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, υπάρχει πλήρης και εσκεμμένη παρανόηση με όλο το φταίξιμο για την υποτιθέμενη αύξηση των τιμών να αποδίδεται  στην δομή και λειτουργία του target model και την εφαρμογή του στην Ελλάδα  από το Χρηματιστήριο  Ενέργειας - ενώ στην πραγματικότητα η διακύμανση των τιμών σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα οφείλεται στην λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης, την ευθύνη για την λειτουργία της οποίας έχει ο ΑΔΜΗΕ.

Το Energia.gr είχε εγκαίρως επισημάνει με αρθρογραφία του τα εν δυνάμει προβλήματα που θα δημιουργούσε στην λειτουργία της αγοράς η απόφαση του ΑΔΜΗΕ εν μέσω θέρους να υιοθετήσει νέο αλγόριθμο για τον υπολογισμό των αποκλίσεων (βλέπε άρθρο μας στις 10/9/2020 με τίτλο «Μια παράξενη διαβούλευση»). Ως γνωστόν, είναι ο ΑΔΜΗΕ ο υπεύθυνος για τον υπολογισμό σε καθημερινή βάση των φορτίων μονάδων και προσφορών καθώς και του σχετιζόμενου με αυτά scarcity parameter. Είναι προφανές ότι οι αλλαγές που εισήγαγε τότε προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή έσοδα με την λειτουργία του Target Model, κτυπούν τώρα «κόκκινο» με τις υψηλές τιμές εξισορρόπησης που διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις.

Με την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από την ΡΑΕ (βλέπε εδώ) για Δημόσια Διαβούλευση «αναφορικά με την σκοπιμότητα θέσπισης ορίων στην υποβολή προσφορών για ανοδική  και καθοδική Ενέργεια και Ισχύ Εξισορρόπησης για μεταβατικό χρονικό διάστημα 3 μηνών- Τροποποίηση Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης», κλιμακώθηκαν οι επιθέσεις κατά του ΕΧΕ παρά το γεγονός ότι η ΡΑΕ είναι απόλυτα ξεκάθαρη αναφερόμενη  μόνο στην αγορά εξισορρόπησης και στον ΑΔΜΗΕ. Παραβλέποντας την ουσία της διαβούλευσης της ΡΑΕ  μερίδα του Τύπου επέλεξε να βάλει και πάλι κατά του ΕΧΕ αναφερόμενη στον «λάθος σχεδιασμό και εφαρμογή του Target Model  και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας υγιούς και πλήρως απελευθερωμένης αγοράς».

Έχοντας παρακολουθήσει και καταγράψει συστηματικά μέσω αρθρογραφίας την πορεία σχεδιάσης,οργάνωσης και εισαγωγής του Target Model την τελευταία πενταετία, το Energia.gr αδυνατεί πραγματικά να καταλάβει το σημερινό κύμα αμφισβήτησης και επιθέσεων κατά του ΕΧΕ. Με το Target Model να στηρίζεται αποκλειστικά στις προδιαγραφές των αντίστοιχων ευρωπαϊκών αγορών, ενώ υπόκειται στον συνεχή έλεγχο των Ευρωπαϊκών εποπτικών οργάνων, η προβαλλόμενη συστηματικά θέση ότι η σχεδίαση του ΤΜ χωλαίνει είναι τελείως ανεδαφική και αγνοεί βασικούς κανόνες της αγοράς. 

Με τους όψιμους επικριτές του ΕΧΕ και του Target Model να μοιάζουν περισσότερο να θέλουν να κτυπήσουν τον αγγελιοφόρο παρά να αντιμετωπίσουν στην ρίζα του την αιτία του κακού. Που δεν είναι άλλη από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία φαίνεται ότι πλήττονται από την πορεία της αγοράς και τις αυξομειώσεις των τιμών στις τρεις αγορές. Σε ότι αφορά δε τις δύο αγορές που διαχειρίζεται το ΕΧΕ, δηλαδή την Day Ahead Market (DAM) και την Intra Day Market (IDM) αυτές λειτουργούν  χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, όπως φαίνεται ξεκάθαρα  από μια προσεκτική ανάγνωση του μηνιαίου δελτίου του ΕΧΕ (EnEX Report) για τον Νοέμβριο 2020.

Διαβάστε ακόμα