H Αρχή Ναυτιλίας της Δανίας φέρεται να ανακοίνωσε ότι οι εργασίες για την κατασκευή δύο αγωγών φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν στα ύδατα της Δανίας στις 15 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό θα καθιερωθούν προσωρινώς απαγορευμένες περιοχές γύρω από τις συντεταγμένες των σωληνώσεων και των σκαφών που τις τοποθετούν, στα οποία θα απαγορεύονται η «μη εξουσιοδοτημένη πλοήγηση, οι καταδύσεις, η αγκυροβόληση, το ψάρεμα και η εργασία στο βυθό»
Πάντως εκπρόσωπος της κοινοπραξίας Nord Stream 2 που διαχειρίζεται το έργο δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, δηλώνοντας ότι «δεν είναι σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για την κατασκευή».
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά έθνη για την εξάρτησή τους από την Ρωσία στην ενέργεια, με τον ίδιο τον κ. Τράμπ να αποκαλεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης «αιχμάλωτο της Ρωσίας».
Η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές επί θητείας Τραμπ την απειλή επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τον Nord Stream II, που αφορά στην κατασκευή του δεύτερου αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία σε διαδρομή παράλληλη με αυτήν του Nord Stream 1.
Aς σημειωθεί ότι όταν πέρυσι τον Δεκέμβριο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά των εταιριών που εμπλέκονται στην τοποθέτηση των σωλήνων του εν λόγω αγωγού, το έργο είχε ολοκληρωθεί κατά περίπου 90%. Τότε η εξειδικευμένη ολλανδοελβετική εταιρία Allseas που τοποθετούσε τους σωλήνες διέκοψε τις εργασίες της. Κατόπιν αυτού, η ρωσική Gazprom που ηγείται της κοινοπραξίας του αγωγού, ανέθεσε την ολοκλήρωση του έργου στο ρωσικό πλοίο, Akademik Cherskiy, το οποίο δεν διαθέτει ή δεν διέθετε τότε τουλάχιστον την υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία της Allseas. H τοποθέτηση των σωληνώσεων έχει διακοπεί εδώ και περίπου ένα χρόνο.
Στις αρχές Δεκεμβρίου το Akademik Cherskiy βρισκόταν κοντά στον λιμάνι του Καλίνινγραντ, το πιο δυτικό σημείο της Ρωσίας κατέπλευσε και αγκυροβόλησε στη Βόρεια Θάλασσα, κοντά στα σημεία που θα πρέπει να ποντιστούν οι σωλήνες, στο τμήμα που απομένει για να ολοκληρωθεί ο αγωγός ο οποίος μεταφέρει το αέριο απ’ευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία, παρακάμπτοντας τόσο την Ουκρανία όσο και τις χώρες της Βαλτικής.
Εκτός από την Gazprom, που έχει πλειοψηφικό μερίδιο στο έργο, στη διεθνή κοινοπραξία του Nod Stream II συμμετέχουν μεγάλοι Ευρωπαίοι παίκτες όπως οι όμιλοι Wintershall και Uniper της Γερμανίας, ο ολλανδικό-βρετανικός γίγαντας Shell, η Engie της Γαλλίας και η OMV της Αυστρίας.