Ακριβώς πριν από  έναν χρόνο ούτε το πιο νοσηρό μυαλό δεν θα μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα επακολουθούσε. Ο κόσμος άλλαξε άρδην μέσα σε λίγους μήνες και όχι μόνο λόγω του COVID-19.  Αυτή η χρονιά σημαδεύτηκε από πολέμους, ιστορικές ειρηνευτικές συμφωνίες, τεράστια πακέτα βοήθειας και σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις. Ιδού οι ημερομηνίες-σταθμοί του 2020

-Στις 31 Δεκεμβρίου οι κινεζικές αρχές ανακοινώνουν 27 κρούσματα ιογενούς πνευμονίας άγνωστης προέλευσης στην Ουχάν, στο κέντρο της Κίνας. Στις 11 Ιανουαρίου, η Κίνα ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο στην Ουχάν. Μέσα σε μερικές ημέρες, κρούσματα εμφανίζονται σε όλη την Ασία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

-Στις 11 Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει όνομα στον νέο εφιάλτη: Covid-19 και τέσσερις ημέρες αργότερα, η Γαλλία ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο που καταγράφεται έξω από την Ασία. Η Ευρώπη παρακολουθεί ανήμπορη να αντιδράσει τον ιταλικό βορρά να γίνεται το επίκεντρο της νόσου στην ήπειρο.

-Στις 10 Δεκεμβρίου κατά την Σύνοδο Κορυφής μπορεί να μην υπήρξε η πολυπόθητη όσο και δύσκολη συναίνεση για τις κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, ωστόσο επιτεύχθηκε συμφωνία για το Ταμείο Ανακάμψεως  και το προϋπολογισμό της ΕΕ μετά την άρση των βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Η γερμανική προεδρία, που άφησε το θέμα χωρίς λύση μέχρι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, πέτυχε έναν συμβιβασμό που ουσιαστικά δίδει χρόνο και χρήμα στους Ευρωπαίους αντάρτες. Παρά ταύτα, η εν λόγω συμφωνία θεωρείται ιστορική για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφορά συνολικό χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, το οποίο συνδυάζει το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ύψους 1,07 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, το λεγόμενο Next Generation EU, ύψους 750 δισ. ευρώ. Η χώρα μας βάσει της συμφωνίας δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης 31,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. σε δάνεια.

- Στις 2 Δεκεμβρίου, η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου εγκρίνει για χρήση το εμβόλιο Pfizer / BioNtech.  Στις 21 Δεκεμβρίου το πράσινο φως δίνει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ακολούθως η Κομισιόν, με αποτέλεσμα την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, ανοίγοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας για επιστροφή αργά αλλά σταθερά στην νέα κανονικότητα.

- Στις 24 Ιουλίου η Άγια Σοφία ανοίγει και επίσημα τις πύλες της στους Μουσουλμάνους πιστούς ως τζαμί, προκαλώντας θρήνο στον ελληνισμό και την ορθοδοξία αλλά και σφοδρές αντιδράσεις της χριστιανικής και της παγκόσμιας κοινότητας. Αντιδράσεις που ωστόσο έμειναν μόνο στα λόγια, αποθρασύνοντας εντελώς τον μονίμως ατιμώρητο Σουλτάνο.

- Την νύχτα της 31ης Ιανουαρίου, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται πραγματικότητα. Στις 28 Δεκεμβρίου ίδιου έτους, οι χώρες της ΕΕ εγκρίνουν ομόφωνα την εμπορική συμφωνία  μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Απαιτείται ακόμα η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αναμένεται τον Φεβρουάριο. Με αυτή την οικονομική και εμπορική εταιρική σχέση η ΕΕ προσφέρει στους Βρετανούς πρόσβαση χωρίς τελωνειακούς δασμούς ή ποσοστώσεις στην αγορά της των 450 εκατομμυρίων καταναλωτών, αλλά προβλέπει κυρώσεις και αποζημιώσεις σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων της στους τομείς κρατικής βοήθειας, περιβάλλοντος, εργατικού δικαίου και φορολογίας προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο ντάμπινγκ.

-Στις 29 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν υπογράφουν ιστορική συμφωνία στην Ντόχα, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου Η αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα 14 μηνών.

-Στις 15 Σεπτεμβρίου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν υπογράφουν συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο. Οι «Συμφωνίες του Αβραάμ», όπως ονομάστηκαν, μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Η ειρηνευτική συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς μυστικής διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Το Σουδάν και το Μαρόκο εξομαλύνουν επίσης τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, στις 23 Οκτωβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

-Στις 27 Σεπτεμβρίου σημειώνονται μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και αυτές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός διαφιλονικούμενου επί δεκαετίες θύλακα που κατοικείται στην πλειονότητά του από Αρμενίους. Το Γερεβάν κατηγορεί την Άγκυρα για την αποστολή μισθοφόρων για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Έπειτα από μάχες έξι εβδομάδων  και πάνω από  5.000 νεκρούς, υπογράφεται τον Νοέμβριο συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών, η διαπραγμάτευση της οποίας έγινε υπό την αιγίδα της Μόσχας και σηματοδότησε την ταπεινωτική ήττα των Αρμενίων και σημαντικά εδαφικά κέρδη για το Μπακού.

-Στις 3 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί καλούνται να ψηφίσουν  τον επόμενο πρόεδρό τους ανάμεσα στον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών,  Τζο Μπάιντεν, εν μέσω ενός κλίματος πρωτοφανούς πόλωσης στη χώρα. Έπειτα από τέσσερις ημέρες αναμονής, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα ξεπερνάει το όριο των 270 μεγάλων εκλεκτόρων, κερδίζοντας τη μάχη για τον Λευκό Οίκο.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που επικυρώθηκαν από τις αμερικανικές πολιτείες, ο Τραμπ εξασφάλισε 46,8% των ψήφων, έναντι 51,3% του Τζο Μπάιντεν.