Πέρα από μια νότα αισιοδοξίας που έφερε ο νέος χρόνος μετά την έναρξη των εμβολιασμών έναντι του covid-19, το 2021 θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο και για τα εθνικά θέματα τόσο όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά όσο και το Κυπριακό. Ήδη η ελληνική πλευρά αναμένει την πρόσκληση της Άγκυρας για την έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη. 

Το μόνο ερωτηματικό είναι το αν αυτό θα συμβεί πριν ή μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Παρά τις συνεχιζόμενες  προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων υπουργών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Τουρκία θα προσέλθει έστω και προσχηματικώς στον διάλογο υπό την πίεση των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Ο Ερντογάν άλλωστε γνωρίζει ότι η υπομονή της Δύσης έχει αρχίσει να εξαντλείται και τώρα είναι στιγμή να δείξει ένα -έστω και ψεύτικο, έστω και πρόσκαιρο- καλό πρόσωπο.  Μέχρι τον Μάρτιο τουλάχιστον που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής με θέμα για πολλοστή φορά την επιβολή κυρώσεων έναντι της Τουρκίας. Μετά δεν αποκλείεται η Άγκυρα να επιστρέψει στις προκλήσεις, αναγκάζοντας  την Αθήνα να αποχωρήσει από τον διάλογο προκειμένου να την κατηγορήσει για αδιαλλαξία. Το σύνηθες δηλαδή. Όποιος παρακολουθεί τους τουρκικούς ελιγμούς το τελευταίο διάστημα, αυτό θα περιμένει.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα αναμένουν και την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Η ειδική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να επιστρέψει άμεσα στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες, ώστε να έχει ένα δεύτερο κύκλο επαφών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη. Συγκεκριμένα η κ. Λουτ, αναμένεται να έχει επαφές με τις δύο πλευρές την ερχόμενη Δευτέρα και θα έχει κατ΄ ιδίαν συναντήσεις της με τους Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ με στόχο να κλειδώσει την πραγματοποίηση της άτυπης Πενταμερούς για τον Φεβρουάριο. Ήδη στη Νέα Υόρκη γίνονται ασκήσεις επί χάρτου ώστε με το πέρας της άτυπης πενταμερούς, οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές να εντατικοποιηθούν ενόψει μιας νέας διάσκεψης για το Κυπριακό. Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρεθεί μια κοινή αφετηρία διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Αν και ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και εκλεκτός του Ερντογάν, Ερσίν Ταταρ,  έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί την λύση των δύο κρατών,  πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης» αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την ετοιμότητα της Τουρκίας «να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στην ομοσπονδία», υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα δεσμευτεί για αναβάθμιση των σχέσεων με του Τουρκοκύπριους εάν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε νέο αδιέξοδο.

Όσον αφορά τις προθέσεις της Άγκυρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και Διευθυντής υποθέσεων της ΕΕ, Faruk Kaymakcı ήταν σαφείς. Σε συνέντευξή του στην Daily Sabah επέμεινε στην  πραγματοποίηση συνεδρίου των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, πρόταση την οποία έχουν απορρίψει αναφανδόν τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά. «Ελπίζω να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και ευχόμαστε το προτεινόμενο συνέδριο της Ανατολικής Μεσογείου να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να φέρει μια θετική ατζέντα στην Ανατολική Μεσόγειο με την ένωση παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε ευθέως ο Τούρκος διπλωμάτης. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε περιγράψει στις αρχές Σεπτεμβρίου το σχέδιό του για πολυμερή διάσκεψη ως μια συνάντηση που θα μπορούσε να συμβάλει στην εκτόνωση των εντάσεων στην περιοχή. Ως πιθανή ατζέντα είχε αναφέρει το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, την ενέργεια, την ασφάλεια και τη μετανάστευση. Η Τουρκία ωστόσο επιμένει ότι στην συνάντηση αυτή πρέπει να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του ψευδοκράτους, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο την έμμεση αναγνώρισή του.