Στα Ύψη οι Τιμές των Εκπομπών CO2 στην Ευρώπη- Επιπτώσεις στην Εγχώρια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

Στα Ύψη οι Τιμές των Εκπομπών CO2 στην Ευρώπη- Επιπτώσεις στην Εγχώρια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 8 Ιανουαρίου 2021 - 07:55

Η είσοδος του νέου έτους συνοδεύτηκε από ισχυρή άνοδο της τιμής των συμβολαίων διοξειδίου του άνθρακα στο χρηματιστήριο ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέλιξη που αυξάνει κατακόρυφα τα κόστη για τους ρυπαίνοντες, την ώρα που η Ε.Ε. σχεδιάζει να επιβάλει νέες μειώσεις στις εκπομπές, στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας ρύπων (ETS). Το σύστημα αποτελεί το βασικό εργαλείο των κρατών-μελών για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την αλλαγή του κλίματος, καθώς υποχρεώνει όλους όσοι ρυπαίνουν (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, βιομηχανίες και αεροπορικές εταιρείες) να αγοράζουν άδειες δικαιωμάτων για κάθε τόνο CO2 που εκπέμπουν, καθορίζοντας ένα επίπεδο τιμής στη ρύπανση που προκαλούν.

Οι τιμές των αδειών δικαιωμάτων άνθρακα της ανήλθαν στα 34,25 ευρώ ανά τόνο CO2 την Δευτέρα, που συνιστά νέο υψηλό από την έναρξη λειτουργίας της αγοράς, το 2005. Την επόμενη ημέρα, Τρίτη, οι τιμές υποχώρησαν ελαφρά, όμως εξακολούθησαν να κινούνται πέριξ των 33 ευρώ ο τόνος. Η άνοδος είναι ιδιαίτερη σημαντική, αν αναλογιστούμε ότι στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, η τιμή ήταν μόλις 23,05 ευρώ ο τόνος, που σημαίνει ποσοστιαία αύξηση 45,5%! Επίσης, η τιμή των δικαιωμάτων άνθρακα στην Ε.Ε. αυξήθηκε σε ποσοστό 12% από τη συνάντηση του περασμένου μήνα, όταν και οι ηγέτες των χωρών-μελών συμφώνησαν σε ένα πιο φιλόδοξο στόχο για τη μείωση των εκπομπών στη διάρκεια της δεκαετίας που διανύουμε.

Στην ισχυρή αυτή άνοδο συνέβαλε η πτώση της θερμοκρασίας που απέφερε ανάλογη ζήτηση ενέργειας για θέρμανση, καθώς και η καθυστέρηση στην έναρξη των πλειστηριασμών για τις άδειες άνθρακα του νέου έτους. Για την αγορά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: Ο άνθρακας βρίσκεται σε μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία, στον απόηχο των ευρωπαϊκών πολιτικών για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης.

Όπως έχει ανακοινωθεί, τον Ιούνιο, η Κομισιόν θα ανακοινώσει ένα  νέο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων σε όλους τους τομείς. Αυτό θα περιλαμβάνει μια ανανέωση του ETS, για να περιορίσει το όριο στον αριθμό των αδειών δικαιωμάτων στην αγορά, σε μια κίνηση που θα προκαλέσει συμπίεση της προσφοράς και συνακόλουθαν αύξηση των τιμών στο προσεχές μέλλον. Ορισμένοι αναλυτές ομιλούν, μάλιστα, για άνοδο της τιμής CO2 στα 89 ευρώ ανά τόνο, έως το 2030, ώστε να υποστηριχθεί το ευρωπαϊκό drive για μίωση των εκπομπών κατά 55%. 

Εν τω μεταξύ, η αύξηση –ρεκόρ της τιμής των ρύπων επιδρά καθοριστικά  στην ελληνική αγορά ενέργειας, καθώς επιδρά αυξητικά στο κόστος της λιγνιτικής παραγωγής. Εν τούτοις, η άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 δεν έχει επιβαρύνει τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, που κινείται, εσχάτως, στα επίπεδα των μεταξύ 44,6 και 52,84 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι η λιγνιτική παραγωγή διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη παραγωγή από ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά, που από κοινού με τις μονάδες φυσικού αερίου καλύπτουν τις ανάγκες του εγχώριου συστήματος.

Τουλάχιστον, οι αυξημένες τιμές των ρύπων, έχουν θετική επίπτωση στα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία, σε ποσοστό 78% διοχετεύονται απευθείας στον ΕΛΑΠΕ, όπως είχε αποφασίσει ο απελθών Υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης.