Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι κρίσιμα όσον αφορά την ανάπτυξη της γεωθερμίας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει αύξηση της γεωθερμικής ικανότητας από 3.600 έως 4.500 μεγαβάτ παγκοσμίως έως το 2023, ενώ μια έκθεση του 2019 από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ προβλέπει ότι 

το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από γεωθερμικές μονάδες θα μπορούσε να αυξηθεί είκοσι έξι φορές έως το 2050 – στο βαθμό όπου θα αντιστοιχεί στο 8,5% όλης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές οι ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός γεωθερμικής ενέργειας στον κόσμο, αλλά τα περισσότερα έργα είναι μικρής κλίμακας. Καθώς περιοχές όπως η Καλιφόρνια αντιμετωπίζουν τις αυξημένες θερμοκρασίες και την έλλειψη νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής, η γεωθερμία προσφέρεται ως μια πηγή ενέργειας φιλική προς το περιβάλλον τόσο για την ψύξη των κτιρίων όσο και για την παραγωγή νερού μέσω αφαλάτωσης. Παράλληλα, αναφέρουν πως οι βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν την τεχνογνωσία και την τεχνολογία γεωτρήσεων που θα χρειαστούν για την αξιοποίηση της γεωθερμίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η γεωθερμία προσφέρει νέες ευκαιρίες για πιο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή ενέργειας. Ειδικότερα, πριν λίγες ημέρες γνωστοποιήθηκε η  συνεργασία της Ecotricity με τη Geothermal Engineering Limited που θα προσφέρει 3MW ηλεκτρικής ενέργειας αρκετής για να τροφοδοτήσει 10.000 σπίτια. Είναι η πρώτη φορά που παράγεται και πωλείται ηλεκτρική ενέργεια από γεωθερμική ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σχολιάζοντας την συνεργασία ο ιδρυτής  του Ecotricity Dale Vince, ανέφερε πως «η γεωθερμική ενέργεια είναι μια πραγματικά συναρπαστική μορφή ενέργειας που αυτή τη στιγμή δεν έχει αξιοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμμετέχουμε σε αυτό το έργο. Έχει να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στα σχέδιά για την απανθρακοποίηση της χώρας».

Τέλος η Ισλανδία αποτελεί χώρα-παράδειγμα στην αξιοποίηση της γεωθερμίας, καθώς το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παράγεται από γεωθερμία. Ως νησί με μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής δραστηριότητας, βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση για να επωφεληθεί από αυτήν τη φυσική πηγή ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμικές πηγές βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 50 χρόνια στην Ισλανδία, και οι κάτοικοι της την χρησιμοποιούν στο μαγείρεμα, για την θέρμανση του χώρου και γεωργικούς σκοπούς. Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να παραχθεί με την επεξεργασία ζεστού νερού και ατμού που αναδύεται κάτω από την επιφάνεια της γης και η χώρα έχει κατασκευάσει έναν αριθμό γεωθερμικών σταθμών παραγωγής ενέργειας για να εκμεταλλευτεί αυτόν τον άφθονο πόρο. Από το 2018, η συνολική χωρητικότητα γεωθερμικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισλανδία ανέρχεται στα 755 MW, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.