Εμ. Κακαράς, Αντιπρόεδρος Mitsubishi: Η Ελλάδα θα Μπορούσε να Χρησιμοποιήσει «Μπλε» Και Όχι «Πράσινο» Υδρογόνο (Video)

Εμ. Κακαράς, Αντιπρόεδρος Mitsubishi: Η Ελλάδα θα Μπορούσε να Χρησιμοποιήσει «Μπλε» Και Όχι «Πράσινο» Υδρογόνο (Video)
energia.gr
Σαβ, 9 Ιανουαρίου 2021 - 11:15

Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «μπλε» και όχι «πράσινο» υδρογόνο, από τη στιγμή που η εισαγωγή των ΑΠΕ στη χώρα μας δεν είχε την ταχύτητα που είχε σε άλλες χώρες, τονίζει ο καθηγητής του ΕΜΠ και Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Έρευνας & Ανάπτυξης στο τμήμα Ενεργειακών Λύσεων και Νέων Προϊόντων της Mitsubishi, κ. Εμμ. Κακαράς, ο οποίος ερευνά τις δυνατότητες του υδρογόνου για περίπου 2 δεκαετίες

«Τι πάει να πει “μπλε” υδρογόνο; Πάει να πει ότι θα μπορούσε κανείς στα πρώτα βήματα- και αυτό συμβαίνει ήδη διεθνώς – να εισαγάγεις στο ενεργειακό μείγμα υδρογόνο για την παραγωγή του οποίου έχει απομακρυνθεί το διοξείδιο του άνθρακα», εξηγεί ο καθηγητής Κακαράς στην εκπομπή «Όμικρον Τρία» της ΕΡΤ. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, το λεγόμενο «πράσινο» υδρογόνο, το υδρογόνο το οποίο θα προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν μπορεί να παραχθεί στη χώρα μας, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουμε πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας- «το αντίθετο, μάλιστα!», όπως τονίζει ο καθηγητής και Αντιπρόεδρος της Mitsubishi. 

Το υδρογόνο βάζει πια στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του το ΥΠΕΝ, καθώς η προσπάθεια σταδιακής απολιγνιτοποίησης στη χώρα μας έχει φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ανάπτυξής του. Στα μέσα του Δεκεμβρίου συστάθηκε ειδική επιτροπή που αναλαμβάνει την χάραξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα αυτόν.

   

Εξάλλου, η ταχεία ανάπτυξη καθαρού υδρογόνου σε μεγάλη κλίμακα είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη των υψηλών φιλοδοξιών της ΕΕ όσον αφορά το κλίμα. Είναι το κομμάτι, όπως λέει η Κομισιόν, που λείπει από το παζλ για μία πλήρως απανθρακοποιημένη οικονομία. Όπως εξηγεί στην ΕΡΤ ο καθηγητής Εμμ. Κακαράς: 

«Το υδρογόνο είναι ο μοναδικός ενεργειακός φορέας που συνδυάζει δύο πράγματα: τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας και τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας χωρίς ανθρακικό αποτύπωμα. Είναι ο πιο αποδοτικός, και σε κλίμακα και σε εποχικότητα, τρόπος να αποθηκεύσουμε ενέργεια, η οποία θα υπάρχει σε υπερεπάρκεια καθώς ολοένα και περισσότερο στρεφόμαστε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι γνωστό, δεν έχουν την κανονικότητα των ορυκτών καυσίμων ή των θερμικών μονάδων. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν μία στοχαστικότητα είτε με την ηλιοφάνεια είτε με τον αέρα κοκ.»

Το υδρογόνο, όμως αποτελεί μόνο μία πλευρά του ενεργειακού τοπίου, το οποίο αλλάζει δραστικά με πρωταγωνιστή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο κ. Κακαράς, απ’ την θέση που κατέχει, βλέπει αλλά και σχεδιάζει την «επόμενη μέρα»:

«Η επόμενη μέρα πιστεύω ότι θα μας φέρει σε μικρότερα συστήματα, αποκεντρωμένα, τα οποία θα μπορούνε να εκμεταλλεύονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες υδρογόνου με ιδιαίτερα υψηλό βαθμό απόδοσης. Η καινούργια πρόκληση θα είναι αυτά τα αποκεντρωμένα συστήματα να λειτουργήσουνε μαζί σε ένα σύστημα που να έχει τον ίδιο αριθμό αξιοπιστίας τον οποίον έχουν τα σημερινά κεντρικά συστήματα».

Τέλος, η εκπομπή «Όμικρον Τρία» ρωτά τον καθηγητή Κακαρά πώς ένας Έλληνας ακαδημαϊκός μπορεί να φτάσει από την πανεπιστημιακή έδρα, να γίνεται επικεφαλής της έρευνας της Mitsubishi Power.

«Με ένα λόγο, νομίζω ότι είναι η απόδειξη της αριστείας», απαντά ο κ. Κακαράς. «Η αριστεία δεν έχει σύνορα, δεν έχει βιομηχανική κουλτούρα ή παράδοση, έχει σκληρή δουλειά, όραμα, έχει και λίγο θάρρος, λίγο επιμονή. Διότι όταν παρουσίασα για πρώτη φορά σε senior επίπεδο στην Mitsubishi τις ιδέες μου για την αποθήκευση ενέργειας μού είπαν περιχαρείς ότι είναι επιστημονική φαντασία – science fiction επί λέξει. Βέβαια, αποδείχθηκε τελικά ότι μόνο επιστημονική φαντασία δεν ήτο και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα».