Ανάγκες σε συνθήκες Κλιματικής & Ψηφιακής Μετάβασης», που αποτελεί πρωτοβουλία του ΕΝΑ.
Ο Δρ. Πουλικκάς αναφέρθηκε συνοπτικά στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε έως το 2050, παρουσιάζοντας ένα αισιόδοξο σενάριο για την πορεία της περιοχής προς ένα μέλλον με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, με βάση τη χρήση υδρογόνου, που θα προέρχεται κυρίως, από φυσικό αέριο. Ο κ. Πουλικκάς έκανε λόγο για τις λεγόμενες «Κοινότητες Υδρογόνου» που αναμένεται να δημιουργηθούν στην Ε.Ε. έως το 2030, επισημαίνοντας πως πρόκειται για κοινότητες αυτάρκεις σε ενέργεια που θα παράγεται από ΑΠΕ, με το πλεόνασμα της ενέργειας αυτής να μπορεί να μετατραπεί σε υδρογόνο και να καταστεί εμπορεύσιμη μέσω των εθνικών δικτύων αγωγών μεταφοράς. Ο κ. Πουλικκάς υπογράμμισε πως με βάση το αισιόδοξο αυτό σενάριο, έως το 2050 η χρήση πετρελαίου θα έχει μηδενιστεί και η χρήση φ. αερίου θα έχει περιοριστεί σημαντικά, προς όφελος του υδρογόνου που θα επικρατήσει σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Πιθανώς, κατά τον κ. Πουλικκά, να υπάρξει λίγη χρήση φ. αερίου στον βιομηχανικό τομέα και αναμόρφωση του καυσίμου για την παραγωγή υδρογόνου. Σε δεύτερο στάδιο «αναμένουμε», συνέχισε, την σταδιακή αντικατάσταση του υδρογόνου που θα παράγεται από φ. αέριο, από υδρογόνο που θα παράγεται αμιγώς από ΑΠΕ (πράσινο υδρογόνο).
Ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ αναφέρθηκε, μετά στο ηλεκτρικό σύστημα που γίνεται, όπως ανέφερε, πιο «έξυπνο» και πιο πολύπλοκο στο μέλλον και είπε πως θα χαρακτηρίζεται από τα «κόκκινα κουτιά», δηλαδή, στην αποθήκευση ενέργειας από υδρογόνο που θα προέρχεται από ΑΠΕ, μέσω ηλεκτρόλυσης. Επίσης, υπογράμμισε πως έως το 2050 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του «έξυπνου» υπερδικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει την Ευρώπη με την Β. Αφρική και την Μ. Ανατολή όπου ΑΠΕ.
Μετά ανέλυσε το ζήτημα της Ενεργειακής Μετάβασης, όσον αφορά στα νησιωτικά ενεργειακά συστήματα, εκθέτοντας τα προβλήματα και παρουσιάζοντας τις λύσεις που προσφέρονται, ενώ τέλος επικεντρώθηκε στη μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου για την μετάβασή της στην οικονομία του υδρογόνου.
Ποιός είναι:
Ο Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς κατέχει πανεπιστημιακό δίπλωμα Batchelor of Engineering (B.Eng Hons) στη Μηχανολογία, μεταπτυχιακό δίπλωμα Master of Philosophy (M.Phil) σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας και στροβιλοµηχανών, διδακτορικό τίτλο Doctor of Philosophy (Ph.D) σε θέματα αριθμητικής ανάλυσης και ανώτερο διδακτορικό τίτλο Doctor of Technology (D.Tech) σε θέματα βελτιστοποίησης ενεργειακών συστημάτων και ενεργειακής πολιτικής από το Loughborough University, Αγγλίας. Είναι Διακεκριμένο Μέλος του Institution of Engineering and Technology (FIET).
Ο ∆ρ. Ανδρέας Πουλλικκάς ήταν για σειρά ετών ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής της Κύπρου.
Στην επαγγελματική του καριέρα έχει δουλέψει σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Καθηγητής Συστημάτων Ισχύος και Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στη βιομηχανία όπως Βοηθός Διευθυντής στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου όπου ήταν ο ιδρυτής και προϊστάμενος του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης. Είναι συντάκτης του διεθνούς έγκριτου περιοδικού Journal of Power Technologies, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Sustainable Energy Technologies and Assesments και είναι ο συγγραφέας επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και ο συγγραφέας οκτώ βιβλίων.
Είναι ο συγγραφέας περισσότερων από 100 επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, περισσότερων από 60 τεχνικών αναφορών και περισσότερων από 80 εκλαϊκευμένων δημοσιεύσεων. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου: Introduction to Power Generation Technologies το οποίο διδάσκεται διεθνώς σε μεταπτυχιακό επίπεδο και του βιβλίου: Το Ενεργειακό Μέλλον της Κύπρου.
Έχει ερευνητική συνεργασία με διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα και βρίσκεται στο κατάλογο των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ενεργειακής πολιτικής και προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, είναι αξιολογητής σε διάφορα έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, αξιολογεί ερευνητικές προτάσεις στον τομέα της ενέργειας και είναι συντονιστής σε χρηματοδοτημένα ερευνητικά προγράμματα. Είναι μέλος, με ενεργό συμμετοχή, σε διάφορες εθνικές επιτροπές και σε επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διαμόρφωση ενεργειακής πολιτικής. Έχει αναπτύξει αλγόριθμους και λογισμικά για την τεχνική, οικονομική και περιβαλλοντική ανάλυση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συστημάτων αφαλάτωσης και συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Επαγγελματική καριέρα
2015-σήμερα Πρόεδρος, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου • Διορισμός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατίας
2014-2018 Πρόεδρος, Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής Κύπρου • Διορισμός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
2014-2015 Καθηγητής Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας και Πρόεδρος Τμήματος στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
2014-2015 Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (DEFA), Κύπρος • Διορισμός από το Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου
2012-2014 Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Sharjah, ΗΑΕ
2008-2012 Επίσκεψη Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Κύπρου
2005-2009 Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Πανεπιστήμιο του Harvard, ΗΠΑ
2004-2014 Βοηθός Διευθυντής, Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου • Ιδρυτής και Διευθυντής της Έρευνας και Τεχνολογίας
Τμήμα ανάπτυξης
2000-2007 Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Frederick, Κύπρος• Διδασκαλία
2000-2004 Μηχανικός Μεταφοράς Χρεώσεων, Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου • Συνολική ευθύνη για την ασφαλή και οικονομική λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Βασιλικού
1997-2000 Βοηθός Μηχανικός Χειρισμού Μετατόπισης, Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου • Ευθύνη για την Ασφάλεια και οικονομική λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Δεκέλειας
1995-1997 Βοηθός Μηχανολόγος Μηχανικός, Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου
1993-1995 Προϊστάμενος Τμήματος, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Τεχνολογικό Ινστιτούτο Frederick, Κύπρος
1991-1992 Βοηθός Λέκτορας, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Loughborough, Ηνωμένο Βασίλειο