Η Κίνα πέρασε το προηγούμενο ρεκόρ της για εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας πέρυσι με μια τεράστια - και εκπληκτική - προσθήκη αιολικής ενέργειας. Η Εθνική Διοίκηση Ενέργειας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Κίνα πρόσθεσε σχεδόν 72 gigawatts αιολικής ενέργειας το 2020, υπερδιπλασιάζοντας το προηγούμενη ρεκόρ.

 Η χώρα πρόσθεσε επίσης περίπου 48 gigawatts ηλιακής ενέργειας, τα περισσότερα από το 2017, και περίπου 13 gigawatts υδροηλεκτρικής ενέργειας. Το προηγούμενο ρεκόρ της Κίνας για νέα χωρητικότητα ΑΠΕ σε όλες τις τεχνολογίες ήταν περίπου 83 gigawatts το 2017, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις ήταν απροσδόκητα πολλές, ειδικά καθώς υποδηλώνουν τεράστιες προσθήκες τις τελευταίες εβδομάδες του 2020. Το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κίνας είχε προηγουμένως αναφέρει ότι, από τα τέλη Νοεμβρίου, η Κίνα είχε εγκαταστήσει 24,6 gigawatts ανέμου και 25,9 gigawatts από φωτοβολταϊκά για τον χρόνο.

«Ήταν μια έκπληξη που είδαμε εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας 48 gigawatts τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Robin Xiao, αναλυτής της CMB International Securities Corp. «Οι ηλιακές εγκαταστάσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αλλά σε πιο ρεαλιστικούς λόγους».

Τα στοιχεία για τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια ήταν τόσο υψηλά που οι αναλυτές αμφισβήτησαν εάν η κυβέρνηση προσαρμόζει τον τρόπο υπολογισμού της χωρητικότητας. Η ημερομηνία διακοπής για ορισμένες επιδοτήσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην ξηρά ήταν στις 31 Δεκεμβρίου και δεδομένου ότι τα έργα καθυστέρησαν για μήνες λόγω της πανδημίας, ενδέχεται να επέτρεπε σε μερικώς ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις να μετρήσουν ολόκληρη τη χωρητικότητά τους, δήλωσε ο Xiao.