Έτσι, ενώ πέρυσι οι τιμές του καυσίμου διαμορφώθηκαν σε χαμηλά πολλών δεκαετιών (2,37 δολάρια ανά MMBtu), για φέτος η ΕΙΑ διαβλέπει αύξησή της μέσης ονομαστικής τιμής του φ. αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, σε ποσοστό 41%, ή 3,35 δολάρια ανά MMBtu. Μια παρόμοια προοπτική θα οδηγήσει νομοτελειακά σε μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου το έτος που διανύουμε, με το μερίδιο του καυσίμου στην παραγωγή ηλεκτρισμού των ΗΠΑ να πέφτει στο 36% από το 39% πέρυσι.
Αντίθετα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες που λειτουργούν με καύση άνθρακα προβλέπεται ότι θα αυξηθεί σε ποσοστό 14% το 2021, ύστερα από τη μείωσή της κατά 20% το περασμένο έτος, πάντα σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας και τούτο επειδή η αύξηση των τιμών του ορυκτού θα κυμανθεί πλησίον του μόλις 6% φέτος, σε αντίθεση με την εκτίναξη των τιμών του φ. αερίου.
Η εξέλιξη δεν καταλαμβάνει εξ απήνης ούτε τους αναλυτές, ούτε όμως και το energia.gr (εδώ) που είχε γράψει στις 28 Δεκεμβρίου πως η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ και της Ε.Ε. το τρέχον έτος αναμένεται να αποφέρει σημαντική άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Ο ΙΕΑ παρατηρεί στην τελευταία έκθεσή του, πως η καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ξεπεράσει το 2,8%, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ανακάμπτει ραγδαία, ιδίως στην Ασία.
Παράλληλα, το μερίδιο του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί σε 22% το 2021, από 20% πέρυσι, αν και το συνολικό μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά θα υποχωρήσει από το 31% που είχε διαμορφωθεί το 2017. Ταυτόχρονα, η παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, εκτός των υδροηλεκτρικών, θα αυξηθεί κατά 18% το 2021, όπερ σημαίνει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξή της σε ετήσια βάση, από το 2010.
Εν τούτοις, η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το φυσικό αέριο και εν γένει τα ορυκτά καύσιμα που κατηγορούνται ως οι κυριότεροι ρυπαντές της ατμόσφαιρας με επιβλαβή αέρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι έκθεση που είχε δημοσιευτεί το 2018 ανέφερε πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων ισοδυναμούσαν με το σχεδόν 75% των συνολικών εκπομπών ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ και το 93% των συνολικών εκπομπών ανθρωπογενούς CO2 στη χώρα.
Παρά τον «πόλεμο» που δέχεται πανταχόθεν, το φ. αέριο έχει, θεωρητικά, πολύ μέλλον μπροστά του, ιδίως καθώς έχει χαρακτηριστεί καύσιμο-γέφυρα στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση και του οποίου η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει ανεπηρέαστη στις δεκαετίες που έπονται, καθώς η ανθρωπότητα θα απομακρύνεται ολοένα περισσότερο από το πετρέλαιο και τον άνθρακα.
Εν τούτοις, κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει το γεγονός ότι οι υποθέσεις του παρελθόντος ενδέχεται να μην ισχύουν στο εγγύς μέλλον, όσο το κόστος της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας θα μειώνεται. Μολονότι πιο καθαρό από τα άλλα ορυκτά καύσιμα αναφοράς, το φυσικό αέριο εξακολουθεί να απέχει μακράν από το συγκριθεί ισότιμο σε καθαρότητα ακόμη και με τις πιο «βρώμικες» από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, από πλευράς κύκλου ζωής εκπομπών. Για το λόγο αυτό η βιομηχανία φυσικού αερίου έχει στρέψει την προσοχή της σε έναν απροσδόκητο αλλά καλοδεχούμενο εταίρο: το Υδρογόνο!