Τα έργα του αγωγού Nord Stream 2 βρίσκονται στο τελευταίο στάδιό τους, αλλά έχει «παγώσει» η ολοκλήρωσή τους εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον σε όσες εταιρείες συνεργάζονται για τον επίμαχο αγωγό.
Σε ό,τι αφορά το εν λόγω γερμανικό κρατίδιο, βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Γερμανίας όπου και η έδρα logistics του Nord Stream 2, καθώς και στο σημείο όπου πρόκειται να καταλήξει ο αγωγός βάσει του σχεδιασμού του. Ιδρυσε, έτσι, την περιβαλλοντική οργάνωση με την επωνυμία Ιδρυμα για το Κλίμα και την Προστασία του Περιβάλλοντος με κρατικά κεφάλαια ύψους 200.000 ευρώ και 20 εκατ. ευρώ από το σχέδιο του αγωγού, που ανήκει στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Gazprom.
Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η κίνηση προκαλεί αμηχανία στους επικριτές του επίμαχου έργου, που διερωτώνται πώς είναι δυνατόν ένα γερμανικό κρατίδιο και μάλιστα το συγκεκριμένο με τόσο μικρό πληθυσμό να εναντιωθεί δημοσίως στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι πανίσχυρες αμερικανικές αρχές. Σε ό,τι αφορά τις πραγματικές περιβαλλοντικές οργανώσεις της Γερμανίας, κατηγορούν το Βερολίνο ότι «ξεπλένει πράσινα» την εμπλοκή του σε γεωπολιτικές διαμάχες που ουδεμία σχέση έχουν με την προστασία του περιβάλλοντος και τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
«Μια οργάνωση που υποτίθεται ότι προωθεί την προστασία του περιβάλλοντος δεν θα έπρεπε να χρηματοδοτείται από ένα σχέδιο ορυκτών καυσίμων», σχολιάζει η Θηρεσία Κρόνε, ενεργό στέλεχος περιβαλλοντικής οργάνωσης που διοργάνωσε πορεία διαμαρτυρίας, ενώ συγκέντρωσε 24.000 υπογραφές κατά της κατ’ όνομα μόνον περιβαλλοντικής οργάνωσης. Από την πλευρά της η εταιρεία του αγωγού απέφυγε να απαντήσει σε ερωτηματολόγιο που έστειλαν οι Financial Times. Αρκέστηκε να σχολιάσει μόνον πως η εν λόγω οργάνωση θα «προωθήσει τους περιβαλλοντικούς στόχους της Γερμανίας και θα στηρίξει τις εργασίες για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2».
Ο επίμαχος αγωγός έχει προκαλέσει τριβές ανάμεσα στην υπερδύναμη και το Βερολίνο αλλά και ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς η Ουάσιγκτον έχει πάρει με το μέρος της τα περισσότερα κράτη της ανατολικής Ευρώπης και ισχυρίζεται ότι το έργο των 9,5 δισ. ευρώ θα αυξήσει δυσανάλογα την ενεργειακή εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τη Μόσχα. Από την πλευρά του το Βερολίνο υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα έργο αμιγώς επιχειρηματικής συνεργασίας με τη Ρωσία. Η ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Βερολίνου αναθερμαίνεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδιώξει να θέσει σε νέα βάση τις σχέσεις της με την Ε.Ε. και τις χώρες-μέλη της, οι οποίες είχαν κλονιστεί στη διάρκεια της θητείας Τραμπ και του εμπορικού πολέμου. Η υπόθεση θυμίζει περίοδο Ψυχρού Πολέμου, καθώς στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας και γενικότερα στην Ανατολική Γερμανία η Ρωσία εξακολουθεί να είναι δημοφιλής τόσο όσο χρειάζεται για να διατηρείται το έθιμο της «ημέρας της Ρωσίας», ενώ η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα. Οι τοπικές αρχές του κρατιδίου, άλλωστε, ενστερνίζονται τη θέση που υποστηρίζει το Βερολίνο πως όλες αυτές οι παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον δεν στοχεύουν παρά στο πώς να διασφαλίσουν ότι η Ε.Ε. θα αγοράζει αμερικανικό υγροποιημένο αέριο (LNG).
(Από την Καθημερινή)