Ο Άνεμος Συνεχίζει να Πνέει Ισχυρός στην Ελλάδα- Υψηλές Προοπτικές για την Αιολική Ενέργεια

Ο Άνεμος Συνεχίζει να Πνέει Ισχυρός στην Ελλάδα- Υψηλές Προοπτικές για την Αιολική Ενέργεια
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 26 Ιανουαρίου 2021 - 09:00

Κόντρα σε όλα τα εμπόδια που όρθωσε η πανδημία του κορονοϊού, η αιολική ενέργεια συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά στη χώρα μας, με τις πρώτες εκτιμήσεις να φέρουν τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της, για το περασμένο έτος, στα άνω των 4 χιλιάδων μεγαβάτ

Aσφαλώς αυτό δεν συνιστά αιτία για πανηγυρισμό, καθώς ο όγκος της εγκατεστημένης ισχύος, πέρυσι, θα υπολείπεται εκείνης που επιτεύχθηκε το αμέσως προηγούμενο έτος, 2019, με τη σύνδεση νέων πάρκων ισχύος άνω των 727 μεγαβάτ. Παρά ταύτα, η εγχώρια βιομηχανία και οι φορείς της, όπως η ΕΛΕΤΑΕΝ, έχουν κάθε λόγο για να αισιοδοξούν.

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας, στη νέα έκθεση με τα στατιστικά στοιχεία του 2020, που αναμένεται να εκδόσει οσονούπω, προβλέπεται ότι θα επιβεβαιώνει ότι ο Covid-19 επέδρασε μεν αρνητικά στην εκτέλεση νέων έργων, επιφέροντας καθυστερήσεις και αναβολές, όμως, δεν επέφερε μεγαλύτερη ζημία όπως αρχικώς φοβούνταν οι παράγοντες του τομέα και ότι, τελικά, τα στοιχεία θα είναι πιο ευοίωνα από ότι αναμενόταν τον περασμένο Ιούνιο.

Την εν λόγω περίοδο, η εγχώρια συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανερχόταν σε 3.884 μεγαβάτ, ενώ είχαν συνδεθεί 110 νέες ανεμογεννήτριες με ισχύ άνω των 287 μεγαβάτ, ήτοι ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 8% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Αυτό έγινε δυνατό χάρη στη βούληση μεγάλων πετροχημικών ομίλων (πχ Motor Oil), που υπερέβησαν παραδοσιακές στρατηγικές δεκαετιών για να αναπτύξουν αιολικά πάρκα. Η δυναμική είσοδος ολοένα και περισσότερων παικτών της αγοράς στον τομέα δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες, με τους αναλυτές να αναμένουν άλμα της αιολικής ενέργειας έως το τέλος του επομένου έτους.

Εκτός της ηγέτιδας δύναμης; Της αγοράς, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, η οποία εκτιμάται πως θα έχει εγκαταστήσει πάρκα συνολικής ισχύος άνω των 1000 μεγαβάτ, κάποια δεδομένη χρονική στιγμή το 2022, σημαντικός αναμένεται να είναι ο ρόλος και άλλων σημαντικών οντοτήτων όπως η ΔΕΗ, Enel, Ελλάκτωρ, Iberdrola Rokas κλπ 

Αρωγός στη μεγάλη αυτή προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε η χώρα να μπορέσει να επιτύχει όσο το δυνατό συντομώτερα τους στόχους που απορρέουν από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), θα είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με τις αλλεπάλληλες διαγωνιστικές διαδικασίες, αλλά και η ολοκλήρωση σημαντικών υποδομών, όπως είναι η κατασκευή οδικών έργων που θα επιτρέψουν την ασφαλή και ταχεία μεταφορά του αναγκαίου τεχνικού εξοπλισμού για την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων.

Το μεγάλο άλμα προς τις ΑΠΕ διευκολύνει το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον όπως αυτό αποτυπώθηκε στις αιτήσεις του κύκλου Δεκεμβρίου της ΡΑΕ. Όπως αποκάλυψε προ ημερών ο Ρυθμιστής, πρόκειται για 32 έργα, ισχύος 200 μεγαβάτ, σε όλη την Ελλάδ, που αιτήθηκαν άδειες βεβαίωσης παραγωγού.

Μεταξύ αυτών είναι έργα όπως της Ηλιακή Φλώρινας, με ισχύ 749 μεγαβάτ, αλλά και ένα έργο ισχύος 565 μεγαβάτ της Ηλιακής Κρωβύλης για την περιοχή της Ροδόπης. Εξάλλου, σημντικά έργα είναι εκείνο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ισχύος 300 μεγαβάτ στην Μεγαλόπολη, ενώ ανάμεσα στα έργα χαμηλότερης ισχύος ξεχωρίζει εκείνο της Central Greece Development,  στην Λάρισα, ισχύος 275 + 275 μεγαβάτ, ενώ ένα ακόμη μεγάλο έργο ΑΠΕ που βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, είναι αυτό των ΕΛΠΕ, με ισχύ 204 μεγαβάτ.

Η αλλαγή πλεύσης των επενδυτών και η στροφή σε έργα μεγάλης κλίμακας, έχει τις ρίζες της στο γεγονός ότι η λειτουργία της νέας αγοράς ηλεκτρισμού (target model) θα επιτρέψει τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων αλλά και την συμμετοχή τους στις χονδρεμπορικές αγορές.