Ξεκίνησε χθες και πάλι το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά από την διακοπή λίγων ημερών, ωστόσο τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στις προηγούμενες περιφέρειες επαναλήφθηκαν σε ένα βαθμό και χθες, γεννώντας αρκετά ερωτήματα. Μόλις 46 λεπτά χρειάστηκαν χθες για την απορρόφηση των πόρων του προγράμματος, για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκαλώντας για ακόμα μια φορά δυσαρέσκεια στις τάξεις των μηχανικών, καθώς όποιος ήταν πιο «γρήγορος» κατάφερνε να ολοκληρώσει επιτυχώς την αίτηση. Μηχανικοί χθες αναφέρανε πως η πλατφόρμα από την έναρξη υποβολής των αιτήσεων κατά διαστήματα υπολειτουργούσε και αυτομάτως γεννάται το ερώτημα

 

για ποιο λόγο συνέβη μιας και προβλέφθηκε από το υπουργείο Ενέργειας διάστημα πέντε λεπτών ως ελάχιστος χρόνος από τη δημιουργία της αίτησης έως την υποβολή της, ενώ  σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντας και Ενέργειας, υπογράμμιζε πως «μετά από τις τεχνικές παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε, ο μέσος χρόνος δημιουργίας και υποβολής της κάθε αίτησης ανήλθε σε περίπου 15 λεπτά έναντι χρόνου περίπου 10 λεπτών κατά την προηγούμενη διαδικασία υποβολής». Τελικώς, στο διάστημα των 45 λεπτών υποβλήθηκαν 6.601 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.124.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνουν μηχανικοί παραμένουν αναπάντητα μια σειρά από ερωτήματα, για παράδειγμα πώς κρίνει το ΥΠΕΝ τις καταγγελίες περί ύπαρξης λογισμικού το οποίο αξιοποιούσαν γραφεία συμβούλων. Το συγκεκριμένο λογισμικό με βάση και σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες εβδομάδες στο διαδίκτυο ολοκλήρωνε σε ελάχιστο χρόνο τις αιτήσεις. Επιπλέον, παραμένει ερώτημα ποια θα είναι η τύχη των αιτήσεων που είχαν ολοκληρωμένους φακέλους και δεν κατάφεραν να μπουν στο πρόγραμμα λόγω εξαντλήσεως των πόρων. Όπως επεσήμανε και το ΤΕΕ σε παλαιότερη ανακοίνωσή του «μόνα κριτήρια υπαγωγής μιας αίτησης είναι η χρονική προτεραιότητα και το κλείσιμο του συστήματος μετά την εξάντληση των πόρων. Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο οικονομικής – κοινωνικής ή ενεργειακής προτεραιότητας και ουσιαστικής καταπολέμησης της «ενεργειακής φτώχειας».

Τα παραπάνω ερωτήματα αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει της συνέχειας των αιτήσεων στις άλλες περιφέρειες. Άλλωστε το ΥΠΕΝ και η νέα ηγεσία του έχει ξεκαθαρίσει πως το πρόγραμμα Εξοικονομώ- Αυτονομώ αποτελεί μια προτεραιότητα, καθώς όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας «βελτιώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας, δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης και βοηθά τελικά τα νοικοκυριά να καταναλώνουν λιγότερα χρήματα για τους ενεργειακούς τους λογαριασμός. Και τέτοιες δράσεις το Υπουργείο θα δρομολογήσει πολλές».  Αξίζει να σημειωθεί πως σχολιάζοντας την χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόσο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Φάμελλος  όσο και η αναπληρώτρια τομεάρχης κα. Θεοπίστη Πέρκα τόνιζαν πως  «για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δεν δεσμεύθηκε για επαρκή και ανοικτή χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε η πλατφόρμα εισόδου των ωφελούμενων να μένει ανοιχτή για όλη τη χώρα». Παράλληλα σημείωσαν ότι ο πρωθυπουργός «απέκρυψε το γεγονός ότι το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια παραμένει παγωμένο εδώ και ενάμιση χρόνο».