Γιατί περί αυτού πρόκειται αφού ο συγγραφέας έχει άμεση και πρακτική γνώση του αντικειμένου έχοντας επί χρόνια εργασθεί στον χώρο του πετρελαίου - σε όλη την αλυσίδα της πετρελαϊκής βιομηχανίας - σε ανώτατες διοικητικές θέσεις αλλά και ως σύνδεσμος υψηλής διαβάθμισης με το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΝ το ΥΠΕΞ. Υπό αυτή την έννοια ο Μιχάλης Μυριάνθης, είναι ίσως το καταλληλότερο πρόσωπο να εξηγήσει τα αίτια και να διαγράψει τις προοπτικές της νέας μεγάλης κρίσης που προκαλεί σήμερα η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή μας.
Το βιβλίο του Μιχάλη Μυριάνθη μέσα από την ιστορική αναφορά στις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή από το 1967 και μετά και τα παράλληλα και μοιραία, όπως τα αποκαλεί, γεγονότα του 1973 και 1974 και τις Ελληνο-Τουρκικές κρίσεις που ακολούθησαν μέχρι τις ημέρες μας, καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων από τα πετρέλαια του Αιγαίου, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και την νέο οθωμανική ηγεμονική πολιτική του Ερντογάν. Με ένα ευφυή τρόπο περιγράφει την προσέγγιση της Άγκυρας ως προς την Ελλάδα χωρίζοντας την σε περιόδους όπου αυτή ακολούθησε την πολιτική της Ύαινας (μέχρι το 1974) και αυτή του Θηρευτή μετά το 1974 οπότε και άνοιξε περαιτέρω την βεντάλια των διεκδικήσεων από το Αιγαίο, την Κρήτη, το Καστελόριζο και την Κύπρο έως συνολικά την Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα τις θεωρίες για "γκρίζες" ζώνες και "γαλάζιες" πατρίδες και το Τούρκο- Λιβυκό μνημόνιο.
Ακόμα, στο καλογραμμένο, ευκολοδιάβαστο και πλήρως στοιχειοθετημένο βιβλίο του ο συγγραφέας αναλύει με μεγάλη σαφήνεια την αμερικανική και ρωσική στάση έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων και συνδέει διεισδυτικά το ζήτημα των υδρογονανθράκων με τα διεθνοπολιτική δεδομένα της ευρύτερης περιοχής.
Στέκεται, και αναλύει σε έναν βαθμό, το φαινόμενο του επεκτατικού νεοθωμανισμού της Άγκυρας και πως αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις και την προβολή τους στο ευρωπαϊκό κατεστημένο το οποίο η Αθήνα προσπαθεί να πείσει για την υπαρξιακή απειλή που εκπροσωπεί η σημερινή Τουρκία για την Ελλάδα.
«Έχοντας εγκλωβίσει την Ελλάδα στο δίλημμα: Ανοχή στην παραβίαση η ένοπλη σύρραξη με επιτιθέμενη την Ελλάδα», παρατηρεί ο συγγραφέας, «η Τουρκία έχει δυο ενδεχόμενα: ένα ευέλικτο και ένα άκαμπτο». Η επεξήγηση των δυο αυτών ενδεχομένων, όπως τα αναλύει ο Μιχ. Μυριάνθης, και των επιπτώσεων τους αποτελεί ίσως το κλειδί για την κατανόηση της σημερινής κατάστασης και την διαμόρφωση κατάλληλης στρατηγικής αποτροπής.
Συμπερασματικά για όποιον ασχολείται σοβαρά με τα ελληνοτουρκικά θέματα και επιθυμεί να καταλάβει την ενεργειακή-πετρελαϊκή διάσταση της διένεξης αλλά και το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον όπως τείνει να διαμορφωθεί, το βιβλίο του Μιχάλη Μυριάνθη αποτελεί ένα πολύτιμο βοήθημα για αυτό και το συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους αναγνώστες του πόρταλ.
Τίτλος: Κυριαρχικά Δικαιώματα & Ρεαλισμός: Ελληνο-τουρκική Διένεξη και Ορυκτός Πλούτος σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Συγγραφείς: Μυριάνθης Λ. Μιχάλης
Έτος: 2020
ISBN/ISSN: 978-960-545-152-3
Σελίδες: 160
Εκδόσεις: Ποταμός, Αθήνα 2020