Και η Ιταλία ετοιμάζεται να υπογράψει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Λιβύη εις βάρος της Ελλάδος. Ακολουθεί δηλαδή και η χώρα αυτή του ευρωπαϊκού νότου το παράδειγμα της Τουρκίας και αγνοεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Μεσόγειο συνάπτοντας συμφωνία με το καθεστώς της δυτική Λιβύης. Ήδη ο Ιταλός πρέσβυς στην χώρα Τζουζέππε Μπουτσίνο επέδωσε μνημόνιο με τον σχετικό χάρτη

με τις προτάσεις οριοθετήσεως στο υπουργείο Εξωτερικών της κυβερνήσεως «εθνικής συνεννοήσεως».

Παρ' ότι η επίσκεψις του Ιταλού πρέσβεως ο οποίος συνηντήθη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αφορούσε στην συνεργασία των δύο κυβερνήσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες και την οργάνωση της δημοσίας διοικήσεως, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για την συζήτηση της οριοθετήσεως θαλασσίων ζωνών.

Ο ιταλικός χάρτης λαμβάνει υπ' όψιν το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και, σε συνέχεια αυτού καταπατεί και άλλες θαλάσσιες θαλάσσιες ζώνες που ανήκουν στην Ελλάδα. Και τούτο ενώ έχει υπογραφεί συμφωνία οριοθετήσεως μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας στο Ιόνιο η οποία περιέχει πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις και παραχωρήσεις προς όφελος της Ρώμης.

Η Ελλάς δηλαδή επέδειξε όχι μόνον καλή βούληση αλλά και κοινοτική αλληλεγγύη προς την Ιταλία, επιτρέποντας ακόμη και την εκμετάλλευση χωρικών μας υδάτων από ιταλικά αλιευτικά. Η Ρώμη από την άλλη πλευρά εξακολουθεί να εφαρμοζεί μια πολιτική πολιτική, που χαρακτηρίζεται τουλάχιστον αλαζονική. Αφού επέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΗΕ να αναγνωρίσει μόνον την κυβέρνηση Σάρρατζ, επιμένει να εκμεταλλεύεται την προνομιακή της σχέση με αυτήν, εις βάρος των υπολοίπων γειτονικών κρατών, αλλά και σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

Η Ιταλία θεωρεί ότι έλυσε το μεταναστευτικό πρόβλημα στον βαθμό που την αφορά χάρη στην συνεργασία με τον Σάρρατζ, οπότε όχι μόνον ανέχθηκε την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που συνιστά το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, αλλά τώρα οικοδομεί επάνω σε αυτό και τις δικές της αρπακτικές διαθέσεις απέναντι στην Ελλάδα. Αποδεικνύεται δυστυχώς, ότι η ευφορία από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο, ήταν τουλάχιστον πρόωρος.

Σε αυτόν τον χάρτη φαίνονται τα όρια των ΑΟΖ της Ελλάδος και των γειτονικών της κρατών, κατ' εφαρμογήν του διεθνούς δικαίου της θαλάσσης.