Έχει επισημανθεί σε αρκετά άρθρα του Energia.gr το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα μας, το οποίο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, εξαιτίας και των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο προσανατολίζεται σε ένα μόνιμο μηχανισμό που θα είναι εστιασμένος στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Παράλληλα, στοχεύει στη μείωση της ενεργειακής φτώχειας, ενώ δεν αποκλείεται

τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως «θέλουμε η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να έχει άμεσο αντίκτυπο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα βοηθώντας ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως «πρόθεση μας είναι να στηρίξουμε την ενεργειακή δημοκρατία», υπογραμμίζοντας πως θα στηριχθούν οι ενεργειακές κοινότητες. Σε αυτή την κατεύθυνση στόχος είναι να στηριχθούν οι ομάδες πολιτών και οι δήμοι. Χθες η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΚΑΠΕ για τις ενεργειακές κοινότητες σημείωσε ότι «ενεργοποιείται ένα πακέτο 2,5 εκατ. ευρώ, τo οποίo μέσω του Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος για την Απολιγνιτοποίηση θα διατεθεί από το Πράσινο Ταμείο για τις Ενεργειακές Κοινότητες στη Δυτική Μακεδονία εντός του 2021. Το πρόγραμμα θα αφορά στη χρηματοδότηση δράσεων υποστήριξης των Ενεργειακών Κοινοτήτων και πιλοτικών έργων».

Τα τελευταία 24ωρα γεννιούνται ερωτήματα σε σχέση με την ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος και ιδιαίτερα στην Αττική, μετά την πυρκαγιά στο κέντρο υπερυψηλών τάσεων στον Ασπρόπυργο.  Μάλιστα και χθες σε πολλές περιοχές της Αττικής (Κορυδαλλός, Νίκαια, Νέα Σμύρνη) παρατηρήθηκαν διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ανησυχία μάλιστα εντείνεται και εξαιτίας του νέου κύματος κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες. Να σημειωθεί πως το έργο της ανακατασκευής του ΚΥΤ στον Ασπρόπυργο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο ο ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα ευστάθειας του συστήματος. Επιπλέον, από τον ΑΔΜΗΕ επισημαίνεται πως εάν είχε ολοκληρωθεί ο δυτικός διάδρομος της Πελοποννήσου θα είχε θωρακίσει την ηλεκτροδότηση. Σχολιάζοντας μάλιστα πηγές του ΥΠΕΝ τις καθυστερήσεις στο έργο του Δυτικού Διαδρόμου, αναφέρουν πως στόχος είναι η δυνατότητα της απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών.

Τέλος, να επισημανθεί πως στις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να αναβαθμιστούν τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με ταχεία διασύνδεση της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες. Η  σταθερότητα του συστήματος σημαίνει τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας που θα συνεισφέρουν στη σταθεροποίηση του συστήματος, αναφέρουν από το ΥΠΕΝ.

Η σταθερότητα του συστήματος κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μέχρι την μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ θα επιτευχθεί με το φυσικό αέριο, ενώ στις προθέσεις του ΥΠΕΝ είναι  η στρατηγική της σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.