Και εκεί που έλεγε κανείς ότι η Τουρκία κάπως συνετίστηκε, αίφνης όλα ανατρέπονται. Διότι μέσα σε λίγες ημέρες η Άγκυρα κατάφερε να εξοργίσει τους πάντες, φίλους και αντιπάλους. Ξεκινώντας από τα καθ΄ ημάς, η Τουρκία αποφάσισε να τορπιλίσει εκ νέου τον διάλογο με την Ελλάδα, στέλνοντας στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ», το οποίο θα πραγματοποιήσει έρευνες έως τις 2 Μαρτίου σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου. Παράλληλα, τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε ιταλικό ερευνητικό

σκάφος νοτίως της Κρήτης που συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού EastMed. Και ο λόγος; Γιατί η Άγκυρα θεωρεί ότι ο EastMed βλάπτει τα συμφέροντά της, καθώς εισέρχεται σε περιοχές του παρανόμου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Την ίδια στιγμή σημειώθηκε και η πρώτη σημαντική αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας-Μόσχας από τον περασμένο Ιούλιο που ο Ερντογάν αποφάσισε να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η αιτία ήταν η εκτεταμένη προβολή από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης της μελέτης από το 2009 (!)του πολιτικού αναλυτή και ιδρυτή της  Stratfor, της «σκιώδους CIA, Τζoρτζ Φρίντμαν. Όλα τα φυλοκυβερνητικά μέσα παρουσίασαν έναν χάρτη που είχε καταρτίσει ο ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας πληροφοριών και γεωπολιτικών αναλύσεων και παρουσιάζει την Τουρκία ως υπερδύναμη έως το 2050. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, στις χώρες που έως το 2050 η Τουρκία θα ασκεί έντονη επιρροή περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, χώρες της Μέσης Ανατολής,  το Ισραήλ, η Βόρεια Αφρική. Στα εδάφη που θα «ενωθούν» με την Τουρκία βάσει του χάρτη, τον οποίο όλως  τυχαίως ξέθαψε τώρα το επιτελείο του Ερντογάν, είναι και όλη η περιοχή της Κριμαίας, του Κουμπάν και του Ροστώφ, η Γεωργία, η Λιβύη, η Αίγυπτος, οι πετρελαϊκές χώρες του Κόλπου (Ιράκ, Υεμένη, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία), το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν. Στην Τουρκία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν την Κριμαία αναπόσπαστο μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εκτιμάται ότι σταδιακά Τούρκοι εθνικιστές, όπως ήδη κάνουν με την μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, θα αρχίσουν να ανακαλύπτουν τους άρρηκτους δεσμούς της χώρας τους με την «τουρκική Κριμαία».

Φυσικά όλα αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα από την Μόσχα, που όχι μόνο αντέδρασε αλλά έσταξε φαρμάκι. «Υπερβαίνει το ύψος της, με τέτοιες υπερβολικές φιλοδοξίες» σημείωσε η ρωσική ιστοσελίδα vz.ru, παραθέτοντας σχετικές δηλώσεις του πρώτου αναπληρωτού προέδρου της Επιτροπής Αμύνης της Κρατικής Δούμας Αντρέι Κράσωφ. «Αν θέλουν να δοκιμάσουν την δύναμη του ρωσικού πνεύματος και των όπλων μας, ας δοκιμάσουν», ανέφερε ενδεικτικώς ο Κράσωφ. Σε ανάλογο ύφος και η αντίδραση του επικεφαλής της επιτροπής του Κοινοβουλίου της Κριμαίας για τις διεθνείς σχέσεις Γιούρι Γκέμπελ. «Κάποιος θα πρέπει να συμβουλέψει την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει τα όνειρα για την ρωσική επικράτεια, αλλιώς μπορεί να είναι υπερβολική η αντίδραση λόγω τέτοιων υπερβολικών ορέξεων», τόνισε με νόημα.

Αλλά και το μέτωπο της διαμάχης που έχει ανοίξει ο Ερντογάν με τις ΗΠΑ καλά κρατεί. Προ δύο ημερών ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποστηρίζουν τους Κούρδους αντάρτες που εκτέλεσαν 13 Τούρκους στο βόρειο Ιράκ. Ταυτοχρόνως χαρακτήρισε «αστεία» την ανακοίνωση με την οποία η Ουάσιγκτον καταδικάζει το συμβάν. «Οι δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απαράδεκτες. Λέτε ότι δεν υποστηρίζετε τους τρομοκράτες, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεστε στο πλευρό τους» σημείωσε ο ίδιος. Μάλιστα, κάλεσε τις ΗΠΑ  να σταθούν στο πλευρό της Τουρκίας: «Αν είσθε μαζί μας στο ΝΑΤΟ, θα είστε ειλικρινείς μαζί μας. Θα είστε δίπλα μας. Όχι δίπλα στους τρομοκράτες». Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση, αλλά υποστηρίζει τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού, στις οποίες οι ΗΠΑ στήριξαν τον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού  Κράτους.

Λίγες ώρες μετά την όξυνση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων με αφορμή τον θάνατο 13 Τούρκων στο Βόρειο Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη σημασία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, αλλά και του σεβασμού των αρχών της δημοκρατικής διακυβέρνησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν παρέλειψε δε να ζητήσει για μια ακόμη φορά από την Άγκυρα να μην διατηρήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Σε αυτό το θέμα η νέα αμερικανική κυβέρνηση τηρεί πιο αυστηρή στάση και έχει απειλήσει επανειλημμένως με νέες κυρώσεις. Ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θέλει να διαρρήξει τις σχέσεις την με την Άγκυρα, γεγονός που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει να βρει την χρυσή τομή.