Μια κοινοπραξία 30 ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ξεκίνησε το έργο HyDeal Ambition, το οποίο στοχεύει στην παροχή 100% πράσινου υδρογόνου σε ολόκληρη την Ευρώπη σε τιμή μόλις 1,5 € / kg πριν από το 2030, κατασκευάζοντας ηλιακή χωρητικότητα 95GW και υδρογόνο αξίας 67GW

σε ικανότητα ηλεκτρόλυσης. Το project HyDeal Ambition είναι το αποτέλεσμα διετούς έρευνας από 30 Ευρωπαίους «παίκτες» ενέργειαςκαι η στοχευμένη τιμή των 1,5 € / kg (3,3 $ / kg) περιλαμβάνει την παραγωγή, μεταφορά και αποθήκευση πράσινου υδρογόνου.

Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της HyDeal Ambition είναι η παροχή πράσινου υδρογόνου στους πελάτες με ισοδύναμο κόστος με τις τιμές των ανταγωνιστών των ορυκτών καυσίμων, συμβάλλοντας στην πολύ εύκολη προοπτική της μετάβασης σε μια οικονομία ουδέτερη του άνθρακα.

Το καύσιμο υδρογόνου είναι ένα από τα πιο υποσχόμενα καύσιμα μηδενικών εκπομπών για αποθήκευση ενέργειας, μεταφορά και θέρμανση - μια εναλλακτική λύση για τον άνθρακα και το αέριο στο δίκτυο, το πετρέλαιο για μεταφορά και το αέριο για θέρμανση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη δημιουργία υδρογόνου, αλλά ο πιο υποσχόμενος είναι με την ηλεκτρόλυση του νερού που τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια. Η παραγωγή υδρογόνου κατατάσσεται σε διάφορες χρωματιστές ονοματολογίες, με «γκρίζο» υδρογόνο που παράγεται με σημαντικές εκπομπές, «μπλε» υδρογόνο σε συνδυασμό με την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα ή «πράσινο» υδρογόνο που παράγεται χρησιμοποιώντας ηλεκτρισμό που παράγεται από ΑΠΕ.

Το πράσινο υδρογόνο κερδίζει δημοτικότητα, ειδικά στην Ευρώπη, όπου πολλά έργα μεγάλης κλίμακας πράσινου υδρογόνου και έργα επίδειξης έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια. Το HyDeal Ambition είναι το νεότερο από αυτά τα έργα και το μεγαλύτερο. Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου αναμένεται να ξεκινήσει στην Ιβηρική χερσόνησο στη νοτιοδυτική γωνία της Ευρώπης το 2022.

Συνολικά, η HyDeal Ambition αναμένει να κατασκευάσει ηλιακή χωρητικότητα 95GW για να τροφοδοτήσει ισχύ ηλεκτρόλυσης αξίας 67GW έως το 2030, παρέχοντας 3,6 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως στους χρήστες στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και της κινητικότητας μέσω του δικτύου μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου.