Ευτυχώς που Υπάρχουν και οι Λιγνίτες- Η "Μήδεια" Εξέθεσε τις Αδυναμίες του Ηλεκτρικού Συστήματος (και Όχι Μόνο)

Ευτυχώς που Υπάρχουν και οι Λιγνίτες- Η Μήδεια Εξέθεσε τις Αδυναμίες του Ηλεκτρικού Συστήματος (και Όχι Μόνο)
Tου Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 17 Φεβρουαρίου 2021 - 12:22

Στον παραδοσιακό κακό μας τον καιρό οφείλεται τελικά το πρόβλημα της διακοπής ηλεκτροδότησης εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, ιδίως στην Αττική, εάν λάβει κανείς υπόψη του την ομοβροντία αλληλοεπίρριψης ευθυνών μεταξύ των εκπροσώπων των αρμοδίων φορέων και της αυτοδιοίκησης

Παράλληλα, η Μήδεια στάθηκε αφορμή για να αναδείξει το έλλειμμα στην ενεργειακή υποδομή της χώρας, καθώς οι πολιτικές για τις ΑΠΕ σε συνδυασμό με απολιγνιτοποίηση της παραγωγής δεν συμβαδίζουν, κάτι που φάνηκε τα τελευταία 24ωρα όταν έγινε σαφές πως δίχως την εκτεταμένη χρήση των υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, το δίκτυο θα κατέρρεε! Υπ’ αυτή την έννοια, οι καταστάσεις και οι συνθήκες ανάγουν από μόνες τους το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης σε διαφορετική βάση.

Στο κατακερματισμένο και ανερμάτιστο σκηνικό μέσα στο οποίο λειτουργεί το ελληνικό  κράτος, για την Περιφέρεια Αττικής υπεύθυνος για τα προβλήματα είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, για τον Διαχειριστή, οι ελλείψεις προσωπικού και οι κλειστοί δρόμοι και για τους Δήμους, τα Δασαρχεία οι οικολογικές οργανώσεις και όλοι οι υπόλοιποι.

Ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ζήτησε για άλλη μια φορά να δρομολογηθεί η περίφημη υπογειοποίηση του δικτύου και να υπάρξει προγραμματισμός και θεσμικό πλαίσιο, όπου την ευθύνη για το κλάδεμα των δένδρων που «ευθύνονται» για τη διακοπή στην ηλεκτροδότηση, θα έχει ένας συγκεκριμένος φορέας. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιλέγει συνειδητά να απαξιώσει τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε η πλώησή του να είναι περισσότερο επωφελής για τους ιδιώτες που θα τον αγοράσουν.

Ο Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής υποστηρίζει ότι αυτά που ισχυρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, ότι δηλαδή, ήταν κλειστοί οι δρόμοι και γι΄αυτό δεν μπορούσαν τα συνεργεία του να προβούν στο κλάδεμα των δένδρων είναι «παραμύθια».

Και κάπως έτσι φθάσαμε στο σημείο περισσότερα από 250 χιλιάδες νοικοκυριά να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα για τουλάχιστον 48 ώρες!    

Η «Μήδεια» έπληξε το δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού στη μέση και τη χαμηλή τάση, καθώς οι εκατοντάδες πτώσεις δέντρων ήταν εκείνες που επέφεραν τα σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και φανέρωσαν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζει ο ΔΕΔΔΗΕ.

  

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, δήλωσε πως παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι εργάζονται πανελλαδικά για την αποκατάσταση των βλαβών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον  Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας για την αποτίμηση της πορείας αποκατάστασης των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αττική.

Ο κ. Μάνος υπογράμμισε πως ο ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή κατάσταση, που, όπως είπε, δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες.

"Όπως ήδη αναφέρθηκε, ουσιαστικά τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, Εύβοια, κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρι, Κρήτη, βόρεια προάστια της Αττικής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι εργάζονται πανελλαδικά για την αποκατάσταση των βλαβών. Στα βόρεια προάστια της Αττικής, ειδικότερα, έχουμε παραπάνω από 400 άτομα σε εικοσιτετράωρη βάση και αυτά ενισχύονται τώρα με επιπλέον μονάδες που φέρνουμε από εκτός Αθηνών, επιπλέον των 50-60 ατόμων και ήδη έχουν αφιχθεί από χθες το βράδυ και εργάζονται στο πεδίο μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Σε αυτό το διήμερο είχαμε περί τις 84-85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσης τάσης – με τις 42-43 να έχουν αποκατασταθεί, ενώ μένουν οι υπόλοιπες 42-43. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί, ούτως ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία μας στις κατά τόπους παροχές, συνδέσεις και σε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά που είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα. Άρα ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, Άνοιξη, Άγιο Στέφανο και στη συνέχεια στα υπόλοιπα σημεία.

Ήδη, σιγά σιγά, ηλεκτροδοτούνται κομμάτια αυτών των περιοχών, ξεκινώντας από το βράδυ. Και να σας δώσω και μία αίσθηση του τι σημαίνει 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο. Σημαίνει ότι κάθε δύο λεπτά ένα δέντρο σπάει, πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά. Καταλαβαίνετε ότι  όσο γρήγορα κι αν προσπαθείς να αποκαταστήσεις τις βλάβες, ο αριθμός και η συχνότητα είναι τεράστιοι. Εντούτοις τα συνεργεία μας, οι εργολάβοι, οι συνεργάτες μας, σε συνεργασία και με τη βοήθεια από την Πολιτική Προστασία, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να επιστρέψει το ρεύμα το γρηγορότερο στους συνανθρώπους μας.

Η συντριπτική πλειονότητα των κεντρικών γραμμών θα έχει επιδιορθωθεί μέχρι σήμερα το βράδυ, αργά. Από εκεί και έπειτα θα είναι οι μεμονωμένες βλάβες, δηλαδή στα στενά, στις βοηθητικές αρτηρίες, στη χαμηλή τάση δηλαδή, στις μεμονωμένες παροχές - αυτό θα είναι το δεύτερο μέρος», είπε ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ."

Εν τω μεταξύ, ο κίνδυνος για ένα γενικευμένο μπλάκ άουτ δεν έχει ξεπεραστεί. Οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές για το κατά πόσο θα αντέξουν οι γραμμές της  Υψηλής Τάσης και τα ΚΥΤ. Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του Διαχειριστή, στο Κρυονέρ, όπου εξέτασαν την κατάσταση του συστήματος μεταφοράς και της ηλεκτροπαραγωγής δήλωσε ότι προς το παρόν, το Σύστημα Μεταφοράς έχει ανταποκριθεί καλά στις προκλήσεις της κακοκαιρίας, αν και άφησε να εννοηθεί πως η διάρκεια των ακραίων φαινομένων εμπεριέχει κινδύνους για το σύστημα.

Αναφορικά με την επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος ο κ. Μανουσάκης αισθάνεται, όπως είπε, συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς «έχουμε σημαντική συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα, κάτι που καθιστά ασφαλή τη λειτουργία του Συστήματος. Είναι σημαντικό, όμως, οι λιγνιτικές μονάδες που έχει ζητήσει ο ΑΔΜΗΕ να μπουν στο Σύστημα καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται υποχώρηση της αιολικής παραγωγής», τόνισε.

Οι συνθήκες της κακοκαιρίας κατέστησαν αναγκαία τη λειτουργία σχεδόν του συνόλου των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αν και σε χαμηλότερη ισχύ, ώστε να διασφαλιστουν οι ανάγκες του συστήματος αλλά και για να επανηλεκτροδοδοτηθούν οι περιοχές που έμειναν χωρίς ρεύμα. Ο ΑΔΜΗΕ θα θέσει σε λειτουργία τις λιγνιτικές μονάδες Άγιος Δημήτριος 2,3,4, Καρδιά 3,4, Μεγαλόπολη 4 καθώς και Μελίτη. Με τα φορτία να εκτιμάται ότι αυξηθούν μέχρι τα περίπου 8.200 μεγαβάτ, οι μονάδες που εισέρχονται σήμερα στο σύστημα είναι των Αλιβέρι 5 της ΔΕΗ (αερίου), Μεγαλόπολη 5, Λαύριο 4 & 5, Κομοτηνή, όπως και ιδιωτικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής Ήρων 3, Protergia, Elpedison Θεσσαλονίκης & Θίσβης και Κόρινθος Power. 

Θυμίζουμε ότι χθες, το μέγιστο φορτίο ανήλθε στα 8,800 μεγαβάτ, με την αιχμή να διαμορφώνεται εγγύς των 9.000 μεγαβάτ, με την ετοιμότητα να καλυφθούν φορτία ακόμη και μέχρι 9.800 μεγαβάτ.