Τα  ενεργειακά commodities έχουν αναβαθμίσει το ρόλο τους στην παγκόσμια οικονομική σκηνή την τελευταία δεκαετία. Ιδίως όμως η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στις χώρες της Δύσης επέφερε σοβαρή μεταβολή στη δυναμική των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και οδήγησε στην ανάγκη να υπάρξουν στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου. Η απορρύθμιση αυτών των δύο αγορών επέφερε, συνάμα και ένα πιο αποτελεσματικό καθορισμό

 των τιμών τους. Όμως, η εξάρτησή τους από τις διακυμάνσεις των τιμών του αργού δεν έχει διακοπεί. Εδώ και χρόνια το φυσικό αέριο και τα διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου χρησιμοποιούνται ως συγγενή υποκατάστατα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ευρύτερα στη βιομηχανία. 

Κατά συνέπεια, οι μεταβολές των τιμών του φυσικού αερίου τείνουν να ακολουθούν κατά πόδας εκείνες του πετρελαίου. Ως εκ τούτου, η ταυτόσημη συμπεριφορά των τιμών των βασικών αγαθών, όπως και εκείνες του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή αποτίμηση των spreads.

*Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη Σχόλιο εδώ