ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ματθαίος Ρήγας στο ετήσιο συνέδριο IP Week του Energy Institute στο Λονδίνο την Τετάρτη. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το έργο πλησιάζουν τα 500 εκατ. δολάρια, ενώ, εάν εγκριθεί, το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloobmerg. Η Energean δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ως γνωστόν η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid 19.
Η εγκατάσταση θα έχει δυναμικότητα αποθήκευσης 2 εκατ. τόνων ετησίως για 25 χρόνια, που κρίνεται πολύ μεγάλη καθώς η χώρα μας υπολογίζεται ότι παράγει ετησίως 60 εκατ. τόνους.
Η Energean, σχεδιάζει να κατασκευάσει τη μικρής κλίμακας μονάδα μπλε υδρογόνου στο πεδίο Σίγμα στην Καβάλα, κοντά στον Πρίνο. Το μπλε υδρογόνο παράγεται από τη μετατροπή του φυσικού αερίου σε υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα. Το υδρογόνο αυτό θα παράγεται με την πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου και θα καλύπτει τις ανάγκες σε ενέργεια της ίδιας της εταιρείας, αλλά και άλλων επιχειρήσεων.
ΕE, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας δαπανούν πολλά δισ. ευρώ στην έρευνα και την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, το οποίο παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Bloomberg, το σύστημα δέσμευσης άνθρακα στο εργοστάσιο μπλε υδρογόνου της Energean θα παγιδεύει το 99,3% των εκπομπών.
Υπενθυμίζεται ότι η Energean έγινε η πρώτη εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που δεσμεύθηκε για συνολικά μηδενικούς ρύπους ως το 2050, καθώς δεσμεύθηκε να εφαρμόσει επιστημονική μεθοδολογία (Science Βased Targets) σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.