Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την επόμενη διετία, ύψους 18,6 εκατ. ευρώ, προγραμματίζει η βιομηχανία διέλασης αλουμινίου Elvial, η οποία καταφέρνει να περνάει αλώβητη από τις βαριές επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας από τη Νέα Σάντα Κιλκίς, που κατατέθηκε προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση δύο ακόμα συστημάτων ρομποτικής, αλλά και τη δημιουργία τέταρτης γραμμής παραγωγής, ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί μεγαλύτερος όγκος (άνω των 30.000 προφίλ ετησίως) και τζίρος άνω των 100 εκατ. ευρώ, που είναι και ο στόχος για το 2021. Να σημειωθεί ότι αυτή η νέα επένδυση έρχεται σε συνέχεια επενδυτικού προγράμματος ύψους 15 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε το 2019, αποδίδοντας τρίτη γραμμή παραγωγής της με δυναμικό πρέσας 2.300 τόνων που έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία. Είναι ενδεικτικό ότι από 15.000 προφίλ αλουμινίου (βιομηχανικού και αρχιτεκτονικού) το 2017, η Elvial έφθασε τις 18.000 το 2018 και το 2020 ξεπέρασε τις 20.000.

Μάλιστα, η εταιρεία αναμένεται να θέσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου σε λειτουργία το νέο logistics center της στην Αττική, το οποίο διαθέτει αυτοματοποιημένο σύστημα συσκευασίας-αποθήκευσης (ρομποτική).

Με βασικό όπλο τις εξαγωγές, η βορειοελλαδική βιομηχανία έκλεισε το 2020 με κύκλο εργασιών 81,7 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένο σε σχέση με το 2019, άνοδο στον όγκο παραγωγής κατά 7% και αύξηση της κερδοφορίας της στα 8 εκατ. ευρώ από 7,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Οι εξαγωγές της Elvial αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το 75% του κύκλου εργασιών της, έναντι 28% το 2010, στην αρχή της ελληνικής ύφεσης. Η βορειοελλαδική βιομηχανία εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες, με τους μεγαλύτερους πελάτες να βρίσκονται στην Κεντρική Ευρώπη, πρωτίστως σε Γερμανία και Γαλλία και ακολούθως σε Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο και Αυστρία.

Τζίρος +20%

Μάλιστα, όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Τζίκας, ο τζίρος του πρώτου διμήνου του 2021 «τρέχει» με ρυθμό άνω του 20%, προμηνύοντας αλματώδη πορεία ανάπτυξης για φέτος. «Παρά τις δυσκολίες που έφερε η χρονιά της πανδημίας, καταφέραμε να διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα τις πωλήσεις μας και να αυξήσουμε παράλληλα την κερδοφορία, παίρνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές του εξωτερικού. Τα πρώτα σημάδια του 2021 είναι πολύ θετικά και μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι, εάν τελειώσει οριστικά η μεγάλη περιπέτεια του κορονοϊού, θα πετύχουμε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης», προσθέτει ο ίδιος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Elvial σε όλο αυτό το δύσκολο όσο και πρωτοφανές διάστημα για την ελληνική οικονομία δεν έβγαλε ούτε έναν εργαζόμενο σε αναστολή. Άλλωστε, η βορειοελλαδική βιομηχανία την τελευταία δεκαετία, εν μέσω της εγχώριας οικονομικής κρίσης, υπερδιπλασίασε το προσωπικό της, απασχολώντας σήμερα περίπου 330 εργαζόμενους.