Μεταξύ των μεγάλων ονομάτων που ήδη αποσύρθηκαν περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η Baker Hughes Co, η AXA Group και 16 ακόμη εταιρείες και δεν κινδυνεύουν πλέον να υποστούν κυρώσεις, σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε ο Λευκός Οίκος στο Κογκρέσο στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπό τον φόβο των κυρώσεων ορισμένες εταιρείες, όπως ο νορβηγικός νηογνώμονας DNV GL και οι ασφαλιστικές εταιρείες Zurich Insurance και Munich Re έχουν ήδη ανακοινώσει ότι αποχώρησαν από το έργο, ενώ τον Ιανουάριο αποσύρθηκε και η γερμανική εταιρεία πολιτικών μηχανικών, Bilfinger.
Στο energia.gr έχουμε αναδείξει κατ΄επανάληψη τα προβλήματα που υφίστανται για την ολοκλήρωση του φιλόδοξου έργου (βλέπε άρθρο 25/1) ήδη πριν από την αποχώρηση του αμφιλεγόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.
Ο αγωγός, προϋπολογισμού 11 δισ. δολαρίων, που θα διπλασιάσει τον όγκο φ. αερίου που διέρχεται από τον υφιστάμενο αγωγό Nord Stream -1, θα παρακάμψει την Ουκρανία μέσω της οποίας η Ρωσία διοχέτευε φυσικό αέριο στην Ευρώπη για δεκαετίες. Αυτό θα μπορούσε να στερήσει στην Ουκρανία τα προσοδοφόρα τέλη διέλευσης που εισπράττει και να την καταστήσει υποχείριο των ρωσικών πιέσεων.
Παρά τις εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διακοπεί το έργο της κατασκευής του μήκους 1230 χιλιομέτρων αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει καύσιμο απευθείας από την Ρωσία στην Γερμανία, εν τούτοις, το project υπόκειται στην εθνική νομοθεσία, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να εμποδίσει την κατασκευή του, εφόσον δεν παρακάμπτει τη σχετική κοινοτική οδηγία, όπως ανέφερε η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας (DG Energy), Ditte Juul Jorgensen, οποία πρόσθεσε, όμως, ότι το έργο δεν διαθέτει την υποστήριξη της Ε.Ε.
Aπό την πλευρά της, η Ουκρανία θεωρεί ότι ο αγωγός πλήττει κατά 100% τα εθνικά συμφέροντα, επειδή θα στερήσει τη χώρα από τα έσοδα που αποκόμιζε από τη διέλευση του ρωσικού αερίου, και ανησυχεί επειδή με αυτό τον τρόπο η Μόσχα θα μπορεί να ασκεί πιέσεις και να εκβιάζε το Κίεβο. Άλλωστε, η ενσωμάτωση της Κριμαίας, το 2014 και ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία ξέσπασε με αφορμή την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ε.Ε.
Ο αγωγός απειλεί, όμως, πάνω από όλα, τις εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι που θα αποδυναμώσει η μεταφορά ρωσικού αερίου απευθείας στη γερμανική αγορά (βλ. σχετικό άρθρο στο energia.gr, 25/01/2021:Μάχη Χαρακωμάτων από ΗΠΑ για Φρένο στην Κατασκευή του Εναπομείναντος Μικρού Τμήματος του Nord Stream2). Αντίθετες στον αγωγό είναι επίσης οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία που φοβούνται ότι θα γίνουν πιο ευάλωτες στις πολιτικές πιέσεις της Μόσχας.
Ο αγωγός είναι έτοιμος κατά το 95%, καθώς απομένουν τα τελευταία 120 χιλιόμετρα σε δανικά θαλάσσια ύδατα. Βερολίνο και Μόσχα εκτιμούν ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο. Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα παραμένει: πώς πρέπει να αντιμετώπισουμε το φυσικό αέριο; Όπλο και μοχλό επιρροής ή καύσιμο-γέφυρα;
Για μία ευρύτερη ανάλυση, βλ. energia.gr, 30/12/2020: Γιατί Ενοχλεί Τόσο Πολύ τις ΗΠΑ ο Αγωγός Nord Stream;