Με το Βrent, το διεθνές benchmark, να κλείνει εχθές το βράδυ στο ICE του Λονδίνου στα $ 69,36 το βαρέλι υπήρξε ραγδαία ανατίμηση κατά $ 5,5 ανα βαρέλι από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης όταν ο OPEC+ μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων ανακοίνωσε την απόφαση του να αφήσει σχεδόν σταθερή την παραγωγή των χωρών μελών του και των στρατηγικών του εταίρων (Ρωσία,Καζακστάν,Αζερμπαιτζάν) για τις επόμενες εβδομάδες.Με την τιμή του βαρελιού να είναι μια ανάσα πριν τα €70 το σημερινό ράλι φέρνει την τιμή του αργού στο υψηλότερο επίπεδο των 14 τελευταίων μηνών.
Η απόφαση αυτή του OPEC+ σημαίνει μειωμένη παραγωγή και για ένα ακόμα μήνα έως και τα τέλη Απριλίου, κάνοντας μικρές παραχωρήσεις στην Ρωσία και το Καζακστάν ( θα παράξουν επιπλέον 150,000 βαρέλια την ημέρα) αφου τόσο το Ριάντ όσο και η Μόσχα αναγνώρισαν ότι η ανάκαμψη της ενεργειακής αγοράς παραμένει εύθραυστη εν μέσω μεγάλης αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοιού. Η Σαουδική Αραβία, ο βασικός πυλώνας του OPEC, διαμήνυσε ότι θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ.βαρέλια την ημέρα έως τον Απρίλιο και θα αποφασίσει μέσα στους επόμενους μήνες πότε θα ξεκινήσει να την αυξάνει σταδιακά.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τον Απρίλιο του 2020 ο OPEC+ προχώρησε σε μείωση ρεκόρ της παραγωγής του κατά 9,7 εκατ.βαρέλια την ημέρα καθώς η ζήτηση παγκοσμίως είχε καταρρεύσει ( -20,0 mb/d) λόγω της πανδημίας του Covid 19. Σήμερα, με βάση τα στοιχεία Φεβρουαρίου,η παραγωγή εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά περίπου 7.0 εκατ.βαρέλι ημερησίως, που αντιστοιχεί στο 7 % της παγκόσμιας ζήτησης όπως αυτή είχε διαμορφωθεί το 2019 (99,7 mb/d σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ)
Η απόφαση των OPEC+ για συνέχιση του καθεστώτος μειωμένης παραγωγής παρά τα σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας (βλέπε επιστροφή Κίνας, ΗΠΑ κα χωρών σε αναπτυξιακούς ρυθμούς) φανερώνει μια αλλαγή αντίληψης ως προς την αναγκαιότητα επίτευξης ισσοροπιών στην διεθνή και ορίμανση του τρόπου αντιμετώπισης των ανωμαλιών που κατά καιρούς προκύπτουν στην συμπεριφορά των αγορών. Με την Σαουδική Αραβία, ως το κυρίαρχο μέλος του OPEC, να παίζει καθοριστικό λόγο στην υιοθέτηση της σημερινής περιοριστικής στρατηγικής,έχοντας προφανώς διδαχθεί από λαθεμένες κινήσεις του πρόσφατου παρελθόντος ( λ.χ. καταστροφική απόφαση του Δεκεμβριου 2014 για παραγωγή άνευ ορίων).
Σήμερα σε αντίθεση με τότε η προτεραιότητα για το Ριάντ είναι η επίτευξη ισσοροπίας στην διεθνή αγορά μέσω συγκράτησης της παραγωγής και της μείωσης των αποθεμάτων (βλ. εδώ) Με άλλα λόγια τώρα η προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των τιμών έναντι διατήρησης,ανέπαφου,του μεριδίου αγοράς. Με την Σαουδική Αραβία να μπορεί σήμερα να υποστηρίξει μια τέτοια πολιτική για δύο βασικούς λόγους:
(α) Η τεράστια αύξηση της Αμερικανικής παραγωγής shale oil δεν συνιστά πλέον υπαρξιακό κίνδυνο για το Βασίλειο λόγω του σημαντικού πλήγματος που υπέστη αυτή τους τελευταίους 12 μήνες λόγω της κατάρρευσης των τιμών. Με την πετρελαϊκή παραγωγή των ΗΠΑ να έχει μειωθεί κατά 2.0 εκατ.βαρ/ημέρα σε σύγκριση με τις αρχές του περασμένου έτους,έχοντας φθάσει τα 11.0 εκατ.βαρ/ημέρα τον Δεκέμβριο 2020.
(β) Οι αγαστές σχέσεις της βασιλικής οικογένειας, και ιδίως του φιλόδοξου διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ( MBS), με τον Λευκό Οίκο και τον νέο του ένοικο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν,έχουν διαρραγεί για τα καλά κυρίως λόγω της υπόθεσης του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Κασόγκι. Έτσι το βασίλειο δεν έχει ουδένα λόγο να επιθυμεί να συγκρατήσει τις πετρελαϊκές τιμές σε λογικά επίπεδα ώστε να αποφευχθει η οικονομική επιβάρυνση των Αμερικανών καταναλωτών, όπως απαιτούσε φορτικά ο προηγούμενος ένοικος Ντόναλντ Τράμπ.
Με την παγκόσμια ζήτηση αργού να ανακάμπτει σταδιακά, αλλα όχι δυναμικά, κινούμενη στα επίπεδα των 93.7 - 94.9 εκατ.βαρ/ημέρα κατά το Α εξάμηνο του 2020 (σε σύγκριση με 100.6 εκατ.βαρ την αντίστοιχη περίοδο το 2019) και τον OPEC+ να δείχνει σημάδια αυτοσυγκράτησης με αυστηρό monitoring της παραγωγής του, οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς είναι ότι σύντομα θα οδεύσουμε σε νέα επίπεδα υψηλών τιμών αφού αυτές, λόγω της υποκειμένης ιδιάζουσας κατάστασης καταβαράθρωσης του παγκόσμιου ΑΕΠ το τελευταίο 12 μηνο, δεν θα σταθούν ικανές να απειλήσουν την υπό εξέλιξη οικονομική ανάκαμψη. Για αυτό ορισμένες επενδυτικές τράπεζες εκτιμούν ότι μέχρι το καλοκαίρι δεν αποκλείεται οι τιμές του αργού να φθάσουν και να ξεπεράσουν τα $ 80 και $ 90 το βαρέλι.