Η Τριμερής Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ Εδραιώνεται με το MoU για τον «EuroAsia Interconnector»

Η Τριμερής Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ Εδραιώνεται με το MoU για τον «EuroAsia Interconnector»
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 8 Μαρτίου 2021 - 16:52

Υπογράφηκε σήμερα στην Λευκωσία το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του αγωγού EuroAsia Interconnector, σε μια εξέλιξη που φέρνει ακόμη πλησιέστερα την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού project, που έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI). Στε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, 

οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, του Ισραήλ, Δρ. Yuval Steinitz και της Ελλάδας, Κώστα Σκρέκα, υπέγραψαν το MoU – ο Έλληνας υπουργός υπέγραψε διαδικτυακά από την Αθήνα- που όπως ανέφεραν στην κοινή δήλωσή τους, αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία της τριμερούς συνεργασίας στον τομέα  της ενέργειας. Οι τρεις υπουργοί θεωρούν πως ο «Euroasia Interconnector»,θα συμβάλει καθοριστικά προς την επίτευξη των απαραίτητων συνεργιών που θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα τους, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ικανότητά τους να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Παράλληλα, πρόσθεσαν, το έργο θα επιτρέψει στις τρεις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που διανοίγονται στον τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μεταξύ άλλων, η τριμερής συνεργασία διευκολύνει την έγκαιρη χορήγηση των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων, το διάλογο και το συντονισμό μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την εναρμόνιση των αντίστοιχων τεχνικών προτύπων και τη διερεύνηση τρόπων και μέσων διασφάλισης της ασφάλειας, βιωσιμότητας, ανθεκτικότητας και αξιοπιστίας του καλωδίου διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Μιλώντας μετά την τελετή υπογραφής, η Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας,, Νατάσα Πηλείδου, είπε πως η υπογραφή του Μνημονίου αναδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, χτίζοντας, ουσιαστικά, πάνω στη δουλειά των τριών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα κατά τις τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών/κυβερνήσεων. Αποτελεί δε, πρόσθεσε, σημαντικό ορόσημο στην κοινή προσπάθεια που καταβάλλουν οι τρεις χώρες για να προωθήσουν την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, με το έργο «EuroAsia Interconnector» να είναι ένα ακόμα κομμάτι του αναδυόμενου Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κα Πηλείδου χαρακτήρισε το έργο ως τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών για την Ενεργειακή Μετάβαση που είναι, όπως είπε, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος, που όταν ολοκληρωθεί, θα διευκολύνει την περαιτέρω  διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα των τριών χωρών.

Αναφερόμενη στην Κύπρο, η Υπουργός ανέφερε πως «ο EuroAsia Interconnector θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα προς τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης του νησιού και, κατά συνέπεια, της εξάρτησής μας από τα συμβατικά καύσιμα»

Η ίδια υπογράμισε ότι η άρση της ενεργειακής απομόνωσης θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, ενώ εξήγησε πως, εκτός από τις περιφερειακές ηλεκτρικές διασυνδέσεις, το Υπουργείο του οποίου προΐσταται, προωθεί πολλές και διαφορετικές λύσεις, που περιλαμβάνουν την εισαγωγή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για μία πλήρως απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρισμού έως το 2022, όπως επίσης, σχέδια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, έργα εξοικονόμησης και αποθήκευσης ενέργειας καθώς και την κατασκευή, έως το τέλος του επομένου έτους, των υποδομών έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, αρχικά, για χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή.

Κλείνοντας, η κα Πηλείδου ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν σκληρά για να γίνει δυνατή η υπογραφή του Μνημονίου, κάνοντας ειδική μνεία στους κ.κ. Σκρέκα και Steinitz, αλλά και στα μέλη των ισραηλινών, ελληνικών και κυπριακών τεχνικών ομάδων που διαπραγματεύτηκαν το Μνημόνιο "με καλή πίστη και αφοσίωση", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως έγραψε νωρίτερα το energia.gr (εδώο σταθμός μετατροπής (inverter station) που πρόκειται να κατασκευασθεί από την Siemens, αποτελεί κλειδί για την υλοποίηση του έργου το οποίο σε πρώτη φάση θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει ηλεκτρικά φορτία 1000 ΜW μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων 500 kV DC συνολικού μήκους περίπου 1,200 χλμ που θα ενώνουν το Ισραήλ με την Κύπρο (330 χλμ) και την Κύπρο με την Κρήτη (880 χλμ). 

Το ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος έχει συνολική δυναμικότητα 1.000 MW σε πρώτη φάση και 2.000 MW σε δεύτερη φάση, και δημιουργεί ένα αξιόπιστο εναλλακτικό διάδρομο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτός της γεωπολιτικής σημασίας τα οφέλη για τη χώρα έγκεινται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι διασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια, τερματίζεται η ενεργειακή απομόνωση του νησιού, δημιουργείται ηλεκτρικός διάδρομος από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, ενώ συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού στον τομέα της αγοράς ηλεκτρισμού, στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και, συνεπώς, στην οικονομική ανάπτυξη.

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2025.