να συμβάλει στον εποικοδομητικό διάλογο, μέσω της αμοιβαίας προβολής τόσο των θέσεων της κυβέρνησης και του ολοκληρωμένου Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) όσο και των απόψεων και των προβληματισμών των τοπικών κοινοτήτων. Ενδιαφερόμενοι φορείς, εν δυνάμει επενδυτές, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και κορυφαίοι ειδικοί θα συζητήσουν για τις εξελίξεις γύρω από την απολιγνιτοποίηση.
Στο webinar θα συμμετέχουν με τοποθετήσεις τους διακεκριμένοι ομιλητές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι:
· Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος Συντονιστική Επιτροπής ΣΔΑΜ
· Γιώργος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
· Γιώργος Αμανατίδης, Βουλευτής Ν. Κοζάνης Νέα Δημοκρατία
· Παναγιώτης Πλακεντάς Δήμαρχος, Δήμος Εορδαίας
· Λάζαρος Μαλούτας, Δήμαρχος, Δήμος Κοζάνης
· Μανώλης Παναγιωτάκης, τ. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ
· Γιώργος Αδαμίδης, Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
· Ανδρέας Πετροπουλέας Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας, Elpedison & Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρισμού του ΙΕΝΕ
· καθ. Εμμανουήλ Κακαράς, SVP Mitsubishi Power Europe, Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
· Δρ. Γιάννης Μπασιάς Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος & Τέως Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΔΕΥ
· Κωνσταντίνος Μεσσήνης Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΜΕΤΕ ΑΕ
Η εθνική πολιτική για την ενεργειακή μετάβαση αποτυπώθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (ΕΣΕΚ), η οποία υποβλήθηκε στην ΕΕ σε αναθεωρημένη μορφή τον Ιανουάριο του 2020. Στο ΕΣΕΚ ενσωματώθηκε ο στόχος της πλήρους απολιγνιτοποίησης της χώρας έως το 2028, με ένα συντεταγμένο χρονοδιάγραμμα, για την αδιασάλευτη ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος και την ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού.
Το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής προβλέπει και την παράλληλη υιοθέτηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών για αυτή τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο. Ειδικότερα, δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το έτος 2028 με τρόπο συντεταγμένο και υπεύθυνο. Την ίδια στιγμή, η δημιουργία και διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού των περιοχών αυτών αποτελούν μέγιστη προτεραιότητα.
Για τον σκοπό αυτό, κρίθηκε απαραίτητη η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για τις λιγνιτικές περιοχές, που περιλαμβάνει ενισχυμένα φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, συγκεκριμένες χρήσεις γης για τις δεκάδες χιλιάδες στρεμμάτων γης των λιγνιτωρυχείων που αποδεσμεύονται, εφαρμογές ΑΠΕ αξιοποιώντας τις υποδομές υποσταθμών και δικτύων, δράσεις για την ανάπτυξη της εναλλακτικής γεωργίας, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, καθώς και αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των επενδύσεων.
Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), το οποίο εκπονήθηκε από το ΥΠΕΝ με υπεύθυνο την Επιτροπή του ΣΔΑΜ και με τη συνδρομή εξειδικευμένων Συμβούλων και Ινστιτούτων (ΙΕΝΕ, ΙΟΒΕ), αποβλέπει στον ολικό αναπτυξιακό μετασχηματισμό των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, μέσα από στρατηγικές επιλογές, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού τους ιστού και της οικονομίας.
Το webinar της 18ης Μαρτίου πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΙΕΝΕ για προώθηση του διαλόγου εν όψει των διεργασιών που επιτελούνται γύρω από την απολιγνιτοποίηση.
Η διαδικτυακή εκδήλωση θα αποτελείται από τρία διαφορετικά sessions διάρκειας 1 – 1,5 ώρας το καθένα.
Τις συνεδρίες θα συντονίσουν ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, ο Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας ΙΕΝΕ, Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος και ο δημοσιογράφος του Capital.gr, Χάρης Φλουδόπουλος.
Για να παρακολουθήσετε το webinar, πραγματοποιήστε εγγραφή εδώ