Εμβόλια δια... Πάσαν (Ενεργειακή) Νόσον

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν σώζει μόνο ανθρώπινες ζωές, αλλά κατά πως φαίνεται έχει σώσει και τις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές. Η πρώτη εκδήλωση αυτής της ανάκαμψης, που καθοδηγείται από τα εμβόλια κατά Covid-19, αποτυπώθηκε στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, με τους αναλυτές να εικάζουν ότι υπάρχει ακόμη πολύς χώρος για περαιτέρω ανάκαμψη όλου του φάσματος των αγορών. Για να πάμε λίγους μήνες πίσω, στις αρχές Νοεμβρίου, λίγο προτού ανακοινωθεί η πρώτη  επιτυχημένη δοκιμή και έγκριση εμβολίου κατά του κορονοϊού, η αγορά πετρελαίου και  φυσικού αερίου ήταν μακράν ο μεγαλύτερος χαμένος του 2020, αλλά και η αγορά με τις χειρότερες αποδόσεις στα χρονικά. Όλα αυτά αποτελούν παρελθόν σήμερα. Το ράλι των τιμών του αργού, και ευρύτερα των commodities, έχουν ανάγει την ενέργεια στον πρωταθλητή των αποδόσεων στο πλαίσιο του δείκτη S&P 500!

energia.gr
Σαβ, 13 Μαρτίου 2021 - 14:10

Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του έτους έως και της 5 Μαρτίου, οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου ξεπέρασαν σε απόδοση όλους τους άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη καθαυτού. Η ποσοστιαία άνοδος του τομέα της ενέργειας έχει ξεπεράσει έως τώρα το 38,6%, σε σύγκριση με την άνοδο του S&P 500 κατά μόλις  2,3%, με τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου να ακολουθούν με κέρδη 13,9%.

Παρά το εκρηκτικό ράλι, οι αναλυτές τείνουν να προβλέψουν ότι η ενέργεια έχει ακόμα πολλά περιθώρια ανόδου. Μάλιστα, ορισμένες τράπεζες της Wall Street προέβησαν πρόσφατα, σε αναβάθμιση των προβλέψεών τους για τις τιμές του αργού, στον απόηχο τόσο του τρέχοντος ράλι αλλά και της αιφνιδιαστικής απόφασης του OPEC + να διατηρήσει αμετάβλητο το ύψος της παραγωγής του κατά τον Απρίλιο, με ορισμένες μικροεξαιρέσεις άνευ σημασίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα τέλη Φεβρουαρίου, η Goldman Sachs εκτιμούσε πως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent, που θεωρείται το διεθνές benchmark, θα αγγίζουν τα 75 δολάρια το βαρέλι, στο τρίτο τρίμηνο του έτους που διανύουμε, λόγω της επιτάχυνσης των τάσεων εξισορρόπησης της αγοράς, των χαμηλότερων του αναμενόμενου αποθεμάτων αλλά και των traders που λαμβάνουν αντιστάθμισης του κινδύνου.

Δυό εβδομάδες αργότερα όμως, αμέσως μετά την απόφαση του OPEC+ η ίδια επενδυτική τράπεζα διαβλέπει πως το επίπεδο των τιμών του Brent θα ανέλθουν στα 80 δολάρια το βαρέλι στο τρίτο τρίμηνο!