Διά την Ελλάδα, η 62α σύνοδος των λεγομένων «διερευνητικών επαφών ήταν πλήρης αποτυχία. Δια την Τουρκία όχι! Πήρε ό, τι ήθελε: απέφυγε τις ουσιαστικές κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου ε. έ., διετύπωσε τις εξωφρενικές απαιτήσεις της εις βάρος της χώρας μας (αποστρατικοποίηση των νήσων του ΒΑ Αιγαίου, Μουσουλμανική μειονότητα της Δ.Θράκης, έκδοση Γκιουλενιστών, διαφορές με

την Ελλάδα- Ισραήλ-Κύπρο στην ΑΟΖ της ανατολικής Μεσογείου) και εξασφάλισε την επομένη 63η σύνοδο και μετάβαση του κ. Νίκου Δένδια στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου.

Σχεδόν πλήρης Τουρκικός θρίαμβος και διπλωματική ήττα της Ελλάδος, που δεν πήρε τ ί π ο τ α από την 62α συνάντηση των ... «συμβουλευτικών επαφών», ως τις απεκάλεσε ο Σεντάτ Ονάλ-εφέντη, απευθυνόμενος σε ραγιάδες. Εν τούτοις, οι νεοθωμανοί εκπρόσωποι του Ερντογανικού καθεστώτος θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι από του έτους 1832, η Ελλάς έπαυσε να είναι υποτελής της Τουρκίας χάρις στον Ιωάννη Καποδίστρια που εξεμεταλλεύθη την ήττα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από τον τσάρο Νικόλαο της Ρωσσίας και η Ελλάς είναι σήμερον ανεξάρτητο κράτος-μέλος της ΕΕ (που η Τουρκία δεν είναι) και δεν δέχεται «συμβουλές».

Επίσης, οι Τούρκοι διπλωμάτες ασφαλώς θα γνωρίζουν ότι οι παράνομες αξιώσεις εις βάρος της Ελλάδος δεν ευρίσκουν απήχηση διεθνώς. Η Ρωσσία αναγνωρίζει στην Ελλάδα το δικαίωμα επεκτάσεως των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια και η Αμερική τον Ελληνικό εναέριο χώρο δέκα μιλίων. Επίσης, ότι αρκετές ισχυρές χώρες όπως η Γαλλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος αποδοκιμάζουν το μεγαλοϊδεατισμό του Ταγήπ Ερντογάν, προσφάτως δε το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κατεδίκασε το αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας για την κακομεταχείριση των Κούρδων υπηκόων του. Στο λαθρομεταναστευτικό η Τουρκία είναι υπόλογος και η «σύμμαχος» της Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, έχασε την πλειοψηφία σε δύο Γερμανικά ομόσπονδα κράτη στις πρόσφατες εκλογές και ήδη ευρίσκεται στην αποδρομήν.

Οι διεθνείς συνθήκες έχουν μεταβληθή εις βάρος της Τουρκίας. Ο Λίβυος πράκτωρ της, Σάραζ, έχει απομακρυνθή από την κυβέρνηση της χώρας του, ακόμη και ο Τουρκολάγνος ανθύπατος Ζοζέπ Μπορέλ, του Κομμισαριάτου των Βρυξελλών, ζήτησε από την Τουρκία να της επιστραφούν 1.500 λαθρομετανάστες επί τη βάσει της Ευρωτουρκικής συμφωνίας 16ης Μαρτίου 2016. Η Ουάσιγκτον δεν συνομιλεί με την Άγκυρα και ο μοναδικός Άραψ «φίλος» της, το Κατάρ, απεσκίρτησε.

Αλλ’ ως φαίνεται, ούτε και οι Έλληνες κυβερνητικοί έχουν αντιληφθή την γενικότερη μεταβολή του διεθνούς κλίματος εις βάρος του νεοσουλτανίσκου της Αγκύρας. Έτσι, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να στείλει τον επί των Εξωτερικών υπουργόν του στην Τουρκική πρωτεύουσα «με την βούληση να συνεχισθή η διαδικασία αναβαθμισμένων διαπραγματεύσεων» ( aka Ελένη Σουρανή, διπλωματική σύμβουλος του ΚΜ).Οπότε ο καημένος θα θυμίζει τον απατημένο σύζυγο στο «Δεκαήμερο» του Βοκκακίου, που ήταν Cornuto, Battuto e Contento.