Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο για την Ε.Ε. αλλά και για τη χώρα μας με το κόστος των απαιτούμενων ενεργειών να υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία ο εθνικός σχεδιασμός γύρω από την αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων και των αποβλήτων σε ξενοδοχειακές μονάδες ή σούπερ μάρκετ για ενεργειακό σκοπό.

 

Πριν λίγες ημέρες διοργανώθηκε από το European Bioplastics μια εκδήλωση για την κυκλική οικονομία και το στόχο ανάκτησης των οργανικών αποβλήτων, έως το 2023. Σε αυτή την εκδήλωση ο Ντέιβιντ Νιούμαν ο οποίος εργάζεται στον τομέα των βιοδιασπώμενων επικεντρώθηκε στις προκλήσεις και στο σχετικό κόστος για τη διαχείριση οργανικών αποβλήτων. Ακόμη και το καλύτερο παράδειγμα διαχείρισης οργανικών αποβλήτων, όπως τόνισε, η Ιταλία, θα δαπανεί περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τον καθαρισμό των βιολογικών αποβλήτων από συμβατικά πλαστικά. Εκτίμησε πως το κόστος για ολόκληρη την ΕΕ θα ανέλθει τουλάχιστον σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε ο εκπαιδευτικός όμιλος New York College με θέμα «Κυκλική επιχειρηματικότητα. Κοινωνική κυκλική οικονομία και ψηφιακή οικονομία» και βασικό ομιλητή τον κ. Γιώργο Κρεμλή, σύμβουλο του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας επισημάνθηκε πως η κυκλική οικονομία έχει εξελιχθεί σε προτεραιότητα της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον κ. Κρεμλή «η κυκλική οικονομία μπαίνει στη ζωή μας και είναι το αντίθετο της γραμμικής οικονομίας που κυριαρχούσε στον πλανήτη μας και που ξεκινά από την εξόρυξη των πόρων». Οι πρώτες ύλες όπως είπε αρχίζουν και σπανίζουν, ενώ τα απόβλητα που δεν ανακυκλώνονται έχουν μεγάλο ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι επιτακτική ανάγκη η προώθηση ενός μοντέλου ορθολογικής διαχείρισης των πόρων του πλανήτη που θα προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στην Ελλάδα, όπως είπε, με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, εκτός της απολιγνιτοποίησης, προβλέπεται η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ηλεκτροκίνηση. Χαρακτήρισε τα στοιχήματα αυτά φιλόδοξα καθώς θα μειώσουν τις εκπομπές του άνθρακα, είναι μέτρα -όπως τόνισε- για τα οποία έχουν δοθεί κίνητρα και που μπορούν αν αποδώσουν για να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των εκπομπών το 2030 κατά 55% σε σχέση με τις τιμές του 1990. «Θα πρέπει να μιλάμε για μια κυκλική γεωργία που θα αξιοποιεί τα γεωργικά και κτηνοτροφικά απόβλητα ως πόρους για την παραγωγή βιοαερίου ή κόμποστ θα μπορεί επίσης να προχωρήσει στην παραγωγή βιολιπασμάτων με πολύ μικρότερες επιπτώσεις για το περιβάλλον», τόνισε ο κ. Κρεμλής.  Τέλος αναφέρθηκε και σε μια άλλη κατηγορία της κυκλικής οικονομίας που αποτελεί η αξιοποίηση των αστικών βιοαποβλήτων. «Για τα βιοαπόβλητα ξενοδοχείων, σούπερ μάρκετ εστιατορίων η νομοθεσία και ο νέος οδικός χάρτης για την κυκλική οικονομία προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί ένα ρεύμα συλλογής στην πηγή. Η συλλογή τους θα γίνεται σε ένα ειδικό κάδο και από αυτά θα μπορεί να παράγεται βιοαερίο ή βιοκαύσιμα», ανέφερε μεταξύ άλλων.