Μέσα σε ένα περιβάλλον πρόσφορο σε μεγάλο βαθμό για την ανάπτυξη των ΑΠΕ εγείρονται μια σειρά ερωτήματα, σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ, αλλά και του κορεσμού των δικτύων. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, αλλά όπως αναφέρει στο Energia.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών κ. Σωτήρης Καπέλλος το στοίχημα αποτελεί και η βιωσιμότητα των έργων. Πριν λίγες ημέρες, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό έθιξε το ζήτημα των αντιδράσεων ορισμένων δημοτικών αρχών, ιδίως στη Δ. Μακεδονία απέναντι στις επενδύσεις των ΑΠΕ. Μάλιστα στην επιστολή ανέφερε πως η στάση τους «απειλεί να αποθαρρύνει

 

και εν τέλει να απομακρύνει πολλούς ξένους επενδυτές, οι περισσότεροι των οποίων έδειξαν για πρώτη φορά ενδιαφέρον για τη χώρα μας χάρη στις δικές σας (σ.σ. πρωθυπουργού) πολιτικές πρωτοβουλίες». Ο Σύνδεσμος ζητούσε την παρέμβασή του, «ώστε να εφαρμοστούν και στη Δυτική Μακεδονία οι κανόνες αδειοδότησης που ισχύουν σε όλη τη χώρα». «Παρατηρούμε ότι στη Δυτική Μακεδονία αλλά και στην Ήπειρο δημοτικές αρχές βγάζουν συλλήβδην για όλα τα έργα αρνητικές γνωμοδοτήσεις, γενικά έχουν μια αρνητική προσέγγιση, χωρίς διάκριση και χωρίς λογική», αναφέρει  στο Energia.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών κ. Σωτήρης Καπέλλος. Σε πολλές περιπτώσεις -όπως αναφέρει- προβάλλονται επιχειρήματα, όπως ότι οι χώροι που δεσμεύονται θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για να γίνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Καπέλλος ξεκαθαρίζει πως «εμείς θέλουμε να ακολουθείται πάντα η νομιμότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις για τη δυνατότητα που έχει ένας εν δυνάμει επενδυτής να υποβάλει αίτηση για έκδοση βεβαίωσης παραγωγού στη ΡΑΕ, ακόμα και εάν δεν έχει κατοχυρώσει τη θέση για την εγκατάσταση του έργου, ο κ. Καπέλλος υποστηρίζει ότι είναι κατανοητό να  «τρομάζει» τις τοπικές κοινωνίες. Το ερώτημα όμως -προσθέτει- είναι πόσα από αυτά τα έργα μπορούν να γίνουν. «Σε κάθε περίπτωση ένας επενδυτής όταν δεν έχει δεσμεύσει τη γη παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.

Τέλος, σε σχέση με το έτερο σημαντικό ζήτημα της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ, που όπως έχουμε αναφέρει κατ’ επανάληψη στο Energia.gr αποτελεί στοίχημα η βιωσιμότητά του για το μέλλον των επενδύσεων ο κ. Καπέλλος αναφέρει πως ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών είχε από το 2019 προβλέψει την αρνητική πορεία στον ειδικό λογαριασμό. Εξηγεί ότι «όταν το 2019 η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε Feed in Tariff για τα έργα κάτω από 500KW δεν υπήρχε κανένα όριο στα έργα που εγκρίνονταν, αντιθέτως στα μεγάλα έργα υπήρχαν οι διαγωνισμοί οι οποίοι ήταν πλήρως ελεγχόμενοι και ξέραμε το μέγιστο αριθμό ισχύος». Επομένως το 2019 τα μικρά έργα δεν είχαν κανένα όριο, συμπληρώνει. Υπογραμμίζει πως το πρόβλημα πλέον θα είναι ο μεγάλος αριθμός των έργων κάτω από 1 MW, τα οποία έχουν όρους σύνδεσης και είναι υλοποιήσιμα, έχουν ταρίφες 30-50% υψηλότερες από την οριακή τιμή συστήματος και συνεπώς επιβαρύνουν τον ΕΛΑΠΕ. Ο κ. Καπέλλος σημειώνει πως τα εν λόγω έργα πήραν τιμές γύρω στα 65 ευρώ/ ανά μεγαβατώρα, όταν τα καινούργια φ/β έργα μέσω διαγωνισμών έχουν πάρει τιμές στα 49ευρώ/ ανά μεγαβατώρα,  που είναι κοντά στην ΟΤΣ με τις σημερινές τιμές, που στη πράξη σημαίνει πως δεν υπάρχουν στα μεγάλα έργα επιδοτήσεις και τα μικρά θα επιβαρύνουν τον ειδικό λογαριασμό. Καταλήγει πως πράγματι υπάρχει υπερθέρμανση στην αγορά και ο σύνδεσμος παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πρόβλεψη που υπάρχει να κατατίθενται ομαδικά αιτήματα προς τον ΑΔΜΗΕ από μικρά έργα για να συνδεθούν στο σύστημα μεταφοράς, το ζητούμενο όμως είναι αν τα έργα αυτά είναι βιώσιμα.