Η ανακοίνωση τη Δευτέρα (22 Μαρτίου) της γαλλικής εταιρεία ηλεκτρισμού EDF ότι θα κλείσει τη μονάδα παραγωγής ενέργειας με άνθρακα στο West Burton στη βόρεια Αγγλία το 2022, σημαίνει ότι οι μισοί από τους 324 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα στην Ευρώπη θα έχουν κλείσει ή θα έχουν ανακοινώσει ημερομηνία τερματισμού της λειτουργίας τους πριν από το 2030.

«Είμαστε στο τελικό στάδιο για τη βιομηχανία άνθρακα στην Ευρώπη», δήλωσε η Kathrin Gutmann, διευθύντρια εκστρατείας στο Europe Beyond Coal, μια συμμαχία ομάδων της κοινωνίας των πολιτών που αγωνίζονται για την εξάλειψη του άνθρακα. «Μετά από χρόνια αδιάκοπης πτώσης, το ήμισυ του ευρωπαϊκού δυναμικού μονάδων παραγωγής ενέργειας με άνθρακα είναι ιστορία. Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες ενέργειας και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει τώρα να σχεδιάσουν μια έξοδο του άνθρακα το 2030 ή νωρίτερα, να τερματίσουν όλες τις ροές χρηματοδότησης στον άνθρακα και το ορυκτό αέριο και, αντίθετα, να κατευθύνουν την υποστήριξή τους σε βιώσιμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη δίκαιη μετάβαση των επηρεασμένων κοινοτήτων », πρόσθεσε.

Ο άνθρακας βρίσκεται σε απότομη πτώση σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ευρώπη έχει δει το 50% των μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα να κλείνουν ή να δεσμεύονται να κλείσουν. Από το 2016, η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα έχει μειωθεί κατά λίγο περισσότερο από το ήμισυ.

Ο άνθρακας έχει γίνει όλο και πιο ακριβός, εν μέρει χάρη και στο σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS), το οποίο έχει δει την τιμή εκπομπής CO2 από σταθμούς παραγωγής ενέργειας της ΕΕ να αυξάνεται από 5 ευρώ ανά τόνο CO2 σε σχεδόν 40 ευρώ / τόνο από το 2016.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ έχουν επίσης εφαρμόσει σχεδόν 40 πολιτικές περιορισμού του άνθρακα μόνο το 2020 και πολλές εμπορικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει σχέδια τερματισμού της χρηματοδότησης έργων για νέα έργα άνθρακα σε όλο τον κόσμο.