Ο πάροχος ηλιακής ενέργειας Sunseap που εδρεύει στη Σιγκαπούρη, ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει την κατασκευή μιας υπεράκτιας πλωτής ηλιακής μονάδας αιχμής ισχύος 5MW στα Στενά της Johor, μεταξύ Σιγκαπούρης και Μαλαισίας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλωτά ηλιακά συστήματα σε θαλασσινό νερό, στον κόσμο. Εάν μια χώρα είναι μικρή και δεν μπορεί, δεν έχει εκτάσεις για να κατασκευάσει ηλιακά ''αγροκτήματα'', τότε αναγκαστικά θα στραφεί σε πλωτές ηλιακές κατασκευές.

Και η Σιγκαπούρη έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση, καθώς έχει αστικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη βέβαια τα πλωτά ηλιακά πάνελς είναι συνήθως τοποθετημένα στην ενδοχώρα, σε τεράστιες δεξαμενές ή και λίμνες. Η τοποθέτηση τους στη θάλασσα έχει ιδιαίτερες προκλήσεις, όπως η αποφυγή ναυτιλιακών διαδρομών και πλοίων, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει το ενδιαφέρον για την επιπλέουσα ηλιακή ενέργεια στους ωκεανούς.

Το πλωτό λοιπόν ηλιακό σύστημα βρίσκεται στα ανοικτά των Woodlands στη βόρεια Σιγκαπούρη, και σύμφωνα με το περιοδικό Renewable Energy χρειάστηκε σχεδόν ένα χρόνο για να δημιουργηθεί εν μέσω περιορισμών για την πανδημία COVID-19. Αποτελείται από συνολικά 13.312 πάνελ, 40 μετατροπείς και περισσότερους από 30.000 πλωτήρες. Η εγκατάσταση αναμένεται να παράγει περίπου 6.022.500 κιλο-watt ώρες (kWh) ενέργειας ετησίως, αντισταθμίζοντας πιθανώς 4.258 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Το ηλιακό σύστημα  είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρικά πάνελ, συστήματα ελέγχου και μετασχηματιστή 22kV. Είναι επίσης ένα σημείο προσγείωσης για το υποθαλάσσιο καλώδιο που μεταδίδει την παραγόμενη ισχύ στο εθνικό δίκτυο. Το κυμαινόμενο φωτοβολταϊκό σύστημα έχει σχεδιαστεί με ένα στιβαρό σύστημα πρόσδεσης σταθερής τάσης που είναι σε θέση να αντέχει σε μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, διατηρώντας την πλατφόρμα και όλο τον λειτουργικό εξοπλισμό επί του πλοίου σταθερή. Υπάρχει επίσης ένα κλιματιζόμενο δεύτερο κατάστρωμα που διπλασιάζεται ως κέντρο επισκεπτών και γκαλερί προβολής.

Η Εθνική Υπηρεσία Υδάτων του Συμβουλίου Δημόσιων Υπηρεσιών της Σιγκαπούρης (PUB) κατασκευάζει επίσης πλωτή ηλιακή φάρμα 60MW στη δεξαμενή Tengeh, επίσης στη βόρεια Σιγκαπούρη. Θα είναι μεγαλύτερη από το Woodlands και όταν ολοκληρωθεί, «θα φέρει την Εθνική Υπηρεσία Υδάτων της Σιγκαπούρης έως και 100% ανανεώσιμη ενέργεια και θα παράγει αρκετή καθαρή ενέργεια για να τροφοδοτήσει τις τοπικές μονάδες επεξεργασίας νερού της PUB», αναφέρει η Renew Economy.