Εντός του έτους σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να προχωρήσουν οι ευρείες υπογειοποιήσεις εναερίων καλωδίων του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, δίνοντας προτεραιότητα σε δασικές εκτάσεις, σε οικιστικές περιοχές με πυκνή βλάστηση καθώς και σε παραδοσιακούς οικισμούς. Αν και η σχετική μελέτη προτεραιοποίησης των περιοχών, στις οποίες θα προχωρήσουν οι πρώτες υπογειοποιήσεις 

δεν έχει προχωρήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δώσει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Ειδικότερα, οι πρώτες υπογειοποιήσεις καλωδίων θα ξεκινήσουν από δάση και δασικές περιοχές, από τις οποίες διέρχονται γραμμές μέσης τάσης και υπάρχει κίνδυνος, για πυρκαγιές το καλοκαίρι, ή για καταστροφές από χιονιάδες και ισχυρές κακοκαιρίες όπως κατέδειξε προσφάτως το πέρασμα της «Μήδειας».  Τέτοιες περιοχές είναι το Τατόι και ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας στην Αττική καθώς και τα βουνά της Εύβοιας.  Επίσης, σε προτεραιότητα θα μπουν οι αστικές περιοχές με πυκνή βλάστηση, όπως είναι οι οικιστικές αναπτύξεις στα βόρεια του λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και παραδοσιακοί ή διατηρητέοι οικισμοί αλλά και τα μνημεία της χώρας με ιδιαίτερο κάλλος.

Όμως, για να μην μπλεχθούν τα …καλώδια στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της γραφειοκρατίας, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να προωθήσει  διαδικασίες fast track, με ρυθμίσεις οι οποίες αναμένεται να προωθηθούν εντός του Απριλίου στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.   Αυτές θα διευκολύνουν τις αδειοδοτησεις των έργων υπογειοποίησης σε δάση και δασικές περιοχές, αλλά και σε προστατευόμενους οικισμούς ενώ θα απαλλάσσει τον ΔΕΔΔΗΕ από την υποχρέωση προέγκρισής των σχετικών έργων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)

Το υπουργείο έχει ήδη αιτηθεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υπογειοποίηση περίπου 2.000 χλμ. εναέριων καλωδίων, κατά κύριο λόγο μέσης και χαμηλής τάσης. Η εκπόνηση της μελέτης που θα υποδείξει τις πρώτες περιοχές έχει ανατεθεί στον  ΔΕΔΔΗΕ με εντολή να ολοκληρωθεί το συντομότερο προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεση των έργων.  

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο  ΔΕΔΔΗΕ έχει δρομολογήσει έργα εκσυγχρονισμού και συντήρησης του δικτύου του, προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, μεταξύ των οποίων και έργα υπογειοποίησης δικτύου, προϋπολογισμού περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 135 εκατ. ευρώ προτείνεται να χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει 240.000 χιλιόμετρα καλωδίων εκ των οποίων μόνο το 10% έχει υπογειοποιηθεί. Τα έργα για την υπογειοποίησή τους είχαν σταματήσει λόγω της οικονομικής ύφεσης καθώς το απαιτούμενο κονδύλι ήταν τεράστιο. Όπως εκτιμάται για την ολοκλήρωσή τους απαιτούνται περισσότερα από 20 δισ. ευρώ.   Το κόστος για την  εγκατάσταση μιας γραμμής μέσης τάσης 1.000 μέτρων είναι περίπου 100.000 ευρώ για ένα υπόγειο δίκτυο αλλά μόλις 30.000 ευρώ για εναέριες γραμμές.

Πέρα από την υπογειοποίηση των καλωδίων, ο ΔΕΔΔΗΕ μετά και τις πρόσφατες βλάβες στο δίκτυο αναμένεται ότι θα επιταχύνει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης των υποδομών του, μια επένδυση περίπου  3,5 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.