Το Lockdown Προκαλεί Σημαντική Πτώση της Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Α΄ Δίμηνο του Έτους

Το Lockdown Προκαλεί Σημαντική Πτώση της Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας στο  Α΄ Δίμηνο του Έτους
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 30 Μαρτίου 2021 - 08:00

Μπορεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να παρουσίασε αύξηση την εβδομάδα που έληξε στις 28 Μαρτίου, ωστόσο κατέγραψε πτώση ύψους άνω του 8% την περίοδο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2021, εξαιτίας της επιδείνωσης των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα, απόρροια της περιστολής των εγχώριων οικονομικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 8,491 γιγαβατώρες, από 9,248 γιγαβατώρες την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το μεγαλύτερο μερίδιο υποχώρησης της ζήτησης αφορά στη Μέση Τάση. Παράλληλα, αύξηση της τάξης του 2,4% κατέγραψε το ίδιο χρονικό διάστημα η μέση 

χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το περασμένο έτος. Ακόμη, στο δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κυριάρχησαν το φυσικό αέριο και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ η λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ περιορίστηκε σημαντικά. Πιο αναλυτικά, το 29% της παραγωγής προήλθε από μονάδες φυσικού αερίου και το 25% από ΑΠΕ. Στα επιμέρους στοιχεία η παραγωγή από υδροηλεκτρικά ανήλθε στο 19%, από λιγνιτικές μονάδες στο 13%, ενώ οι εισαγωγές κάλυψαν ποσοστό 4%.

Όσον αφορά τώρα στη ζήτηση ηλεκτρισμού για την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου διατηρήθηκε χαμηλότερα από 1 τεραβατώρα, με το ωριαίο φορτίο να αυξάνεται κατά 107 μεγαβάτ, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

(πηγή: ΙΕΝΕ)

Επίσης, η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1,035 γιγαβατώρες, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών ενέργειας. Σε επιμέρους στοιχεία, οι μονάδες ΑΠΕ, που κατέγραψαν μέση ημερήσια παραγωγή της τάξης των 42 γιγαβατωρών, αύξησαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου στο 31%. Επίσης, οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 5% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα συνολικά, 51 γιγαβατώρες, ήτοι ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 118% από το αμέσως προηγούμνο επταήμερο, που συνιστά νέο υψηλό τριων εβδομάδων. Ακόμη, οι μονάδες φυσικού αερίου κατέγραψαν εβδομαδιαία παραγωγή της τάξης των 369 γιγαβατωρών και κάλυψαν το 38% της ζήτησης, ενώ οι λιγνίτες παρήγαγαν 154 γιγαβατώρες για να καλύψουν συνολικά, το 16% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή κορυφώθηκε στις 146,200 μεγαβατώρες την Τετάρτη, 24 Μαρτίου, ενώ το εβδομαδιαίο χαμηλό (120,165 μγαβατώρες) καταγράφηκε την Κυριακή 28 του μήνα που λήγει. Η συνολική ζήτηση για την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθε σε 966,455 μεγαβατώρες, αυξημένη σε πσοοστό 1,9% από το αμέσως προηγούμΕνο επταήμερο. Επίσης, το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε σε 5,787 μεγαβάτ με το ελάχιστο και το μέγιστο φορτίο να διαμορφώνεται στα 4,182 μεγαβάτ και 7,418 μεγαβάτ αντίστοιχα.

Σύμφωνα, τέλος, με την ίδια ανάλυση του ΙΕΝΕ, ποσοστό υψηλότερο από 80% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αφορούσε στη Μέση και Χαμηλή Τάση, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, ενώ το υπόλοιπο αντιστοιχούσε στην Υψηλή Τάση.

Όσον αφορά δε τα μερίδια αγοράς, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τον περασμένο μήνα, Φεβρουάριο, η ΔΕΗ διατήρησε τα σκήπτρα με 76%, και ακολούθησαν η Mytilineos με ποσοστό 8,8%, η Elpedison το 8,2%, η Κόρινθος Power το 6,2% και η Ήρων, με ποσοστό ύψους 0,5%..