Με τα προβλήματα να παραμένουν σε σχέση με τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, συνεχίζει να εκδηλώνεται μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ωστόσο, αποτελεί στοίχημα η ευρωστία του λογαριασμού και σε αυτό ρόλο θα διαδραματίσει εάν τελικά θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα. Άγνωστο πάντως παραμένει εάν το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεισφέρει στην ενίσχυση του λογαριασμού.

Το πρόβλημα στον ΕΛΑΠΕ δεν το έφερε η πανδημία απλά το χειροτέρεψε τονίζουν με νόημα παράγοντες της αγοράς και βέβαια αποτελεί ερώτημα ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από κει και πέρα το επόμενο στοίχημα είναι κατά πόσο το ενδιαφέρον που υπάρχει θα αποκρυσταλλωθεί σε έργα που έχουν μέλλον, καθώς αποτελεί ερώτημα εάν ένα μέρος των ενδιαφερομένων μπορεί να ανταποκριθεί για παράδειγμα στα τέλη βεβαίωσης παραγωγού, ενώ ανησυχία καταγράφεται σε ό,τι αφορά στις καθυστερήσεις στη σύνδεση στο σύστημα μεταφοράς. Η δυνατότητα να κατατίθενται ομαδικά αιτήματα προς τον ΑΔΜΗΕ αποτελεί μια θετική εξέλιξη, όμως αποτελεί ζητούμενο να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες ήθελαν το υπουργείο Ενέργειας να εξετάζει μια επαναφορά του Feed in Tariff για τα μικρά έργα, με βάση το οποίο εκτοξεύτηκαν τα έργα την τελευταία διετία. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε νέα προβλήματα την αγορά και κατ’ επέκταση τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.

Δίπλα στα προαναφερόμενα προβλήματα παραμένει εκείνο της επάρκειας των δικτύων ώστε να ανταποκριθούν στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πλέον είναι ορατό πως το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ φτάνει στα όρια του, καθώς ένα 60% των απαντήσεων σε αιτήματα όρων σύνδεσης είναι απορριπτικές.

Την ίδια ώρα αυξητική τάση παίρνουν οι προσφορές όρων σύνδεσης στον τομέα των αγροτικών Φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών οι 7 στους 10 μικροπαραγωγούς λαμβάνουν προσφορά όρων σύνδεσης άνω των 50.000 ευρώ, ενώ οι 2 στους 5 λαμβάνουν προσφορά  άνω των 65.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος εστιάζει σε πέντε σημεία και συγκεκριμένα στον εκσυγχρονισμό των δικτύων, την επέκταση τους για την ένταξη νέων φωτοβολταϊκών μονάδων, αγροτών και μικρομεσαίων ιδιωτών. Επιπλέον, ζητά να αξιοποιηθεί η γη χαμηλής παραγωγικότητας με νέες φωτοβολταϊκές μονάδες. Να γίνουν επίσης, όπως αναφέρει «μικρά έργα έως 100 kW από αγρότες με σταθερή τιμή, χωρίς διαγωνισμό και να δοθεί και δεύτερη επιλογή, τα 20 Κw από τα 100 Kw, να ενισχύονται εφόσον έχουν εγκεκριμένα σχέδια από το πρόγραμμα 4.1.3 και 4.1.2 (προς έγκριση) στα πλαίσια του net metering και συγκεκριμένα της δυνατότητας 75% πώληση, 25% αυτοκατανάλωση». Τέλος, «να ενεργοποιηθούν δικαιώματα και στις εκτάσεις με φωτοβολταϊκές μονάδες αντικαθιστώντας την αγρανάπαυση».