Θαλάσσια Αιολικά στην Ελλάδα, με...Βρετανικό Πρόσημο- Τι Συζητήθηκε στο Webinar της Πρεσβείας του Ηνωμ. Βασιλείου

Θαλάσσια Αιολικά στην Ελλάδα, με...Βρετανικό Πρόσημο- Τι Συζητήθηκε στο Webinar της Πρεσβείας του Ηνωμ. Βασιλείου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 31 Μαρτίου 2021 - 15:34

Η αξιοποίηση της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα καθώς και οι δυνατότητες εμβάθυνσης της Ελληνο-Βρετανικής συνεργασίας στον κλάδο παρουσιάστηκαν χθες στην πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Βρετανική Πρεσβεία με θέμα: “Exploring opportunities for Greek-British cooperation in Offshore Wind”, με τη συμμετοχή του επικεφαλής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτη Λαδακάκου, εκπροσώπων βρετανικών εταιρειών του κλάδου καθώς και αρμόδιων κρατικών φορέων.

Στην εκδήλωση συζητήθηκε διεξοδικά η χρησιμότητα της προώθησης ενός απλού και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου που θα αξιοποιεί τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή ενεργειακή, περιβαλλοντική και χωροταξική νομοθεσία, θα προάγει την διαφάνεια και τον ανταγωνισμό προς όφελος της επιχειρηματικότητας και των καταναλωτών,θα αντλεί από τις αστοχίες και τις επιτυχίες του παρελθόντος, θα προσφέρει ασφάλεια και ορατότητα στους επενδυτές μέσω σαφούς περιγραφής όλης της διαδικασίας, συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και στόχων και θα εμπλέκει έγκαιρα όλους τους ενδιαφερόμενους, είναι η προϋπόθεση για την ταχεία και ορθολογική ανάπτυξη της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα είναι σε θέση να παράγουν υψηλούς όγκους καθαρής ισχύος, και να τονώσουν την ανάπτυξη της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας υψηλής προστιθέμενης αξίας, και να συμβάλουν στην ενεργειακή ανεξαρτησία και την γεωστρατηγική ενδυνάμωση. Στην Ελλάδα όμως, παρά το πλούσιο αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών, δεν παρατηρείται καμία κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση, σε αντίθεση με τα τεκταινόμενα στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου η εγκατάσταση θαλάσσιων ανεμογεννητριών που είναι θεμελιωμένες στον πυθμένα παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανάπτυξη, εκ παραλλήλου με την πρόοδο που επιτελείται στον τομέα των πλωών αιολικών εγκαταστάσεων. Όπως είναι γνωστό, στη στρατηγική για τις θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχει ανακοινώσει η Κομισιόν προβλέπεται η αύξηση της θαλάσσιας αιολικής ισχύος από τα 12 γιγαβάτ σήμερα, στα 60 έως το 2030 και στα 300 γιγαβάτ έως το 2050!

Καθώς λοιπόν η τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών έχει αποκτήσει ήδη στέρεες εμπορικές εφαρμογές, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει να διδάξει πολλά προς την κατεύθυνση της λειτουργίας θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας,, διανοίγοντας, παράλληλα, μεγάλες δυνατότητες αλλά και ευκαιρίες για μελλοντικές συνεργασίες και συνέργειες στον επιχειρηματικό τομέα. 

(γράφημα που απεικονίζει τη σωρρευτική εγκατεστημένη ισχύ, ή την σε εξέλιξη ισχύ θαλάσσιων αιολικών έργων στο Ηνωμ. Βασίλειο)  

Στο webinar της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα παρουσιάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοπόρησε σε αυτό τον κλάδο της αγοράς.

Η συμμετοχή του Προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ ήταν κομβική, καθώς του δόθηκε η ευκαιρία να επιβεβαιώσει ότι τον προσεχή Ιούνιο αναμένεται να κατατεθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις παραχωρήσεις θαλάσσιων εκτάσεων για αιολική χρήση, σύμφωνα με τα όσα εξαγγείλει ο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές της εκδήλωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πραγματοποιήσει τεράστια πρόοδο τόσο στον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, όσο και στη συνολική απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα, που έως και πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε το 40% της ηλεκτροπαραγωγής. Όμως, το 2019 το ποσοστό συμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου είχε  υποστεί καθίζηση στος 2% με το Λονδίνο να αποβλέπει στην πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2024.

Το μερίδιο του λιγνίτη έχουν αναλάβει σήμερα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που καλύπτουν το 44% της παραγωγής, με τα υπεράκτια αιολικά να καθοδηγούν τις εξελίξεις, καθώς η εγκατεστημένη ισχύ τους ανέρχεται πλέον σε 11 γιγαβάτ, με συνολικά 43 έργα να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, αρχής γενομένης από το 2004!

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βσσιλείου προωθεί ακόμη έργα συνολικής ισχύος 7 γιγαβάτ, με τον εθνικό στόχο για το 2030 να έχει αναβαθμιστεί από τα 30 γιγαβάτ στα 40, ενώ σημαντικός είναι και ο στόχος για τα πλωτά αιολικά που αφορά σε ισχύ της τάξης του ενός γίγα, έως το 2030.

Στην εκδήλωση της Βρετανικής Πρεσβείας έγινε εκτενής αναφορά σε ορισμένα από το πλέον εμβληματικά έργα υπό εξέλιξη, όπως είναι το πλωτό αιολικό στο Kindcardine, συνολικής ισχύος 50 μεγαβάτ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουλίου. Το χαρακτηριστικό αυτού του project είναι το ότι αναπτύσσεται στο πεδίο του υπό εξάντληση μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Βόρεια Θάλασσα, ανοικτά των ακτών του Αμπερντίν, στην Σκωτία και σε βάθος που κυμαίνεται από 60 μέχρι 80 μέτρα.

(Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος)

Οι εκπρόσωποι των βρετανικών εταιρειών και των κρατικών φορέων του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμαναν το πώς  αναπτύχθηκε η αγορά θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα , κάνοντας αναφορά στα φυσικά και κλιματολογικά δεδομένα, σε επίπεδο θαλάσσιων περιοχών και αιολικής δυναμικότητας, στο σταθερό και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, επισημαίνοντας ότι απαιτείται η σαφής πολιτική στήριξη και δεσμεύσεις από πλευράς των κυβερνήσεων, στο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον στο οποίο επικρατούν σαφείς κανόνες, στα ανεπτυγμένα ενεργειακά δίκτυα και συστήματα διασυνδέσεων που υπάρχουν αλλά και στη ελαχιστοποίηση φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων με δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός, η αλιεία κλπ

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κα Κατερίνα Δροσοπούλου, Εμπορική Ακόλουθος της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Παναγιώτης Λαδακάκος, συμμετείχε με εισαγωγική ομιλία.

Μίλησαν ακόμη ο κ. David McIntosh, Head of Offshore Wind, Renewable Team, Department for International Trade, η κα Zoe Barnes και ο κ. Daniel Bacon, Partners της Everoze, καθώς επίσης  ο κ. Alan MacAskill, Founding Director της Flotation Energy και η κα. Michèle Dee, Regional Head, UK Export Finance.