παρουσία του Προέδρου του ΚΑΠΕ Δρος Σπυρίδωνος Οικονόμου. Η σύμβαση, ύψους 3 εκ. ευρώ συν ΦΠΑ, υπεγράφη μετά την επιτυχή ολοκλήρωση διεθνούς διαγωνισμού και τους σχετικούς προσυμβατικούς ελέγχους, με την κατασκευαστική και δοκιμαστική περίοδος του έργου να είναι τα 2 έτη. Παράλληλα, ο ανάδοχος έχει αναλάβει επιπρόσθετα τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου για χρονική περίοδο 12 ετών.
Το έργο, που σχεδίασε και διαχειρίζεται το ΚΑΠΕ για λογαριασμό του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, στοχεύει σε διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού άνω του 85%, με ταυτόχρονη κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών θέρμανσης των κατοίκων. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την εγκατάσταση ενός υβριδικού συστήματος, αποτελούμενου από ανεμογεννήτρια ισχύος 900 kW και φωτοβολταϊκό σταθμό 225 kW, μαζί με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες ιόντων λιθίου 2,68 MWh/ 1,34 MW.
Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται λογισμικό βέλτιστης διαχείρισης και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, θα κατασκευαστεί σταθμός μετατροπής της περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας των ΑΠΕ σε θερμική ενέργεια, με ηλεκτρικές αντιστάσεις ισχύος 1,0 MW, η οποία θα αποθηκεύεται σε θερμοκρασία 115οC, σε δεξαμενές ζεστού νερού 500 κυβικών μέτρων. Τέλος, θα κατασκευαστεί δίκτυο τηλεθέρμανσης σε ολόκληρο τον οικισμό του Αγίου Ευστρατίου για τη διανομή του ζεστού νερού στις κεντρικές θερμάνσεις των κατοίκων, μέσω κατάλληλων θερμικών υποσταθμών.
Να σημειωθεί ότι ο Άη Στράτης είναι το μοναδικό νησί του Αιγαίου που εξαιρείται από την υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση με το ΕΣΜΗΕ, συνεχίζοντας την έως τώρα αυτόνομη πορεία ανάπτυξης του ηλεκτρικού του συστήματος.
Σήμερα, οι ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρικό ρεύμα καλύπτονται από τον τοπικό σταθμό της ΔΕΗ, που λειτουργεί με καύσιμο πετρέλαιο, και η θέρμανση της πλειονότητας των σπιτιών και λοιπών κτηρίων στο νησί παρέχεται από λέβητες πετρελαίου. H συνολική παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τον τοπικό σταθμό της ΔΕΗ Α.Ε. το 2019, ανερχόταν σε 1123 MWh, με αιχμή περίπου τις 330 kW, ενώ οι ανάγκες θέρμανσης καλύπτονται κυρίως από κεντρική θέρμανση πετρελαίου και από ηλεκτρισμό, όπως συσκευές κλιματισμού κλπ.
Στόχοι του έργου, πέραν της επίτευξης διείσδυσης ΑΠΕ άνω του 85% είναι:
· Η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και λειτουργικού έργου, πρωτότυπου σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα επιτυγχάνει πολύ υψηλή διείσδυση ΑΠΕ για την ταυτόχρονη κάλυψη της ηλεκτρικής και θερμικής ζήτησης του ΜΔΝ, με όλα τα συνακόλουθα περιβαλλοντικά οφέλη
· Η απόκτηση εμπειρίας για την μελλοντική υλοποίηση ανάλογων έργων σε άλλα αντίστοιχα ΜΔΝ.
· Η λειτουργία συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (συστήματα συσσωρευτών), τα οποία μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί κυρίως σε επιδεικτικές εφαρμογές, σε πραγματικό σύστημα και η αξιολόγηση της ομαλής συνεργασίας τους με μη ελεγχόμενους σταθμούς ΑΠΕ (π.χ. αιολικά και Φ/Β) και μονάδες συμβατικού καυσίμου.
· Η ανάπτυξη μεθοδολογιών διαχείρισης ελεγχόμενων ηλεκτρικών φορτίων.
Χαιρετίζοντας το γεγονός, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Αδούκου δήλωσε σχετικά: «Με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης του έργου «Άη Στράτης - Πράσινο Νησί» μπαίνει η σφραγίδα για μια ριζική αλλαγή πλεύσης στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη μετάβαση της χώρας σε ένα νέο, καθαρό ενεργειακό μοντέλο ανάπτυξης. Είναι όμως και ένα άλμα της χώρας που δείχνει ότι όχι μόνο ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις, αλλά γίνεται πρότυπο σε ότι αφορά στην ενεργειακή αυτονομία των νησιωτικών και απομονωμένων κοινοτήτων. Πρόκειται για μια επένδυση με ιδιαίτερη σημασία, που θωρακίζει ενεργειακά ένα νησί μας για το οποίο δεν προβλέπεται η διασύνδεσή του με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Παράλληλα, το έργο τοποθετεί τον Άη Στράτη στην πρωτοπορία των «πράσινων» εξελίξεων στην Ευρώπη, με τη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών, που προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής και επομένως οφέλη για τους κατοίκους του ακριτικού νησιού μας. Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες του ΚΑΠΕ και τη συμμετοχή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που συμβάλλουν στον ανασχεδιασμό του ενεργειακού μέλλοντος της χώρας».
Από την πλευρά της, η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή υπογράμμισε το διαχρονικό ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής να φιλοξενήσει ένα τέτοιο πρωτοποριακό έργο, με πολλαπλά οφέλη για το νησί και με καθολική αποδοχή του από τους κατοίκους, καταλήγοντας: «Περιμένουμε την έναρξη των έργων με ανυπομονησία», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο γενικός διευθυντής του ΚΑΠΕ Δρ Λάμπρος Πυργιώτης συνεχάρη την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την επιτυχία της να αναλάβει το έργο, που χαρακτήρισε ως μια μεγάλη νέα τεχνικήκατασκευαστική πρόκληση. «Η κινητοποίηση των αρμόδιων θεσμικών φορέων, όπως η ΡΑΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ και το Υπ[ουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σηματοδοτεί την εθνική προοπτική του έργου», υπογράμμισε.
Ο κος Μανώλης Μαραγκουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση για τη μετατροπή του Αγίου Ευστρατίου σε «πράσινο νησί», τη μετατροπή του δηλαδή σε νησί ενεργειακά αυτόνομο, σε ηλεκτρισμό και θερμότητα. Φιλοδοξούμε σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ, τη Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους του νησιού, να παραδώσουμε έγκαιρα και άρτια σε λειτουργία, ένα έργο με μεγάλη, τεχνικά, πολυπλοκότητα. Ένα έργο που εισάγει στη χώρα μας νέες τεχνολογίες που συνδυάζουν την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας με αποθήκευση και χρήση. Ένα ιστορικό νησί, η καινοτομία του ΚΑΠΕ και η τεχνογνωσία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ενώνουν δυνάμεις για ένα δημιουργικό αποτέλεσμα».
Τέλος, αναφερόμενος στη σημασία του έργου, ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Δρ Σπύρος Οικονόμου τόνισε: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τη μετάβαση του καινοτομικού έργου «Άη Στράτης-Πράσινο Νησί» στο στάδιο της τελικής υλοποίησής του. Το έργο θα αποτελέσει πρότυπο για την ενεργειακή αυτονομία μη διασυνδεδεμένων νησιών, αλλά και απομονωμένων κοινοτήτων, για πληθώρα μελλοντικών έργων. Οι τεχνολογικές καινοτομίες έγχυσης μεταβαλλόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στο σύστημα και η δημιουργία ευφυών μικροδικτύων θα συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας». Το έργο αποτελεί την κύρια δράση της Πράξης με τίτλο «Υποστήριξη των Πολιτικών και Κάλυψη Μελλοντικών Αναγκών – Πράσινο Νησί», η οποία είναι ενταγμένη στο ΕΣΠΑ 2014- 2020 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).