Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα άποψη για την φάση στην οποία έχει εισέλθει πλέον ο κόσμος εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος για τις Οικονομικές Τάσεις στην Ουάσιγκτων και συγγραφέας του βιβλίου «Η Οικονομία του Υδρογόνου», Τζέρεμυ Ρίφκιν.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα άποψη για την φάση στην οποία έχει εισέλθει πλέον ο κόσμος εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος για τις Οικονομικές Τάσεις στην Ουάσιγκτων και συγγραφέας του βιβλίου «Η Οικονομία του Υδρογόνου», Τζέρεμυ Ρίφκιν. Σε άρθρο του στην γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό», ο Ρίφκιν υποστηρίζει ότι η Ευρώπη αλλά και ολόκληρος ο κόσμος βρίσκονται αντιμέτωποι προς τρίτη βιομηχανική επανάσταση.

«Πλησιάζουμε, σε αυτό το πρώτο μισό του 21ου αιώνα, στο τέλος της εποχής του πετρελαίου. Η τιμή του στις παγκόσμιες αγορές δεν σταματά να ανεβαίνη, και τις προσεχείς δεκαετίες θα σημειωθή η κορύφωσις της παραγωγής του. Την ίδια ώρα, η θεαματική αύξησις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας της Γης και δημιουργεί κίνδυνο πρωτοφανών κλιματικών αλλαγών που θα έχουν σοβαρές συνέπειες για το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού και των γήινων οικοσυστημάτων. Είναι έτσι, επείγον να αντιμετωπίσουμε την συζήτηση για τις κλιματικές αλλαγές όχι ως μια παγκόσμια κρίση, αλλά ως μια εξαιρετική οικονομική ευκαιρία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρίφκιν.

Οι μεγάλες οικονομικές αλλαγές της παγκόσμιας ιστορίας, διευκρινίζει ο Αμερικανός ειδικός, σημειώθηκαν όταν νέα συστήματα ενέργειας συνέπεσαν με την εμφάνιση νέων συστημάτων επικοινωνίας. Όταν η τεχνική της ατμομηχανής που κινείται με άνθρακα συνέκλινε με την ανάπτυξη του γραπτού Τύπου, προκλήθηκε η πρώτη βιομηχανική επανάστασις. Στο τέλος του 19ου αιώνα και στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, οι ηλεκτρικές μορφές επικοινωνίας πρώτης γενιάς - ο τηλέγραφος, το τηλέφωνο, το ραδιόφωνο, η τηλεόρασις, οι ηλεκτρικές γραφομηχανές, η αριθμομηχανή κ.α - συνέπεσαν με την εισαγωγή του πετρελαίου και του κινητήρα εσωτερικής καύσεως. Και τα εργαλεία αυτά κατέστησαν δυνατή την δεύτερη βιομηχανική επανάσταση.

Την δεκαετία του '90, αναφέρει ο Ρίφκιν, σημειώθηκε μια μεγάλη επανάστασις στον τομέα των επικοινωνιών. Οι ηλεκτρικές μορφές επικοινωνίας δεύτερης γενιάς - οι προσωπικοί υπολογιστές, το Διαδίκτυο και οι τεχνολογίες ασύρματης επικοινωνίας - συνέδεσαν το «κεντρικό νευρικό σύστημα» άνω του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων στην Γη με την ταχύτητα του φωτός. Όταν οι εξελίξεις αυτές συνδεθούν και με την ανανεώσιμη ενέργεια, που είναι αποθηκευμένη κατά ένα μέρος με την μορφή του υδρογόνου, θα δημιουργηθούν τα πρώτα δίκτυα «κατανεμημένης» ενέργειας. Όπως οι χρήστες του Διαδικτύου παράγουν και μοιράζονται σήμερα την πληροφορία, έτσι και κάθε εστία θα μπορεί να παράγη ανανεώσιμη ενέργεια και να την μοιράζεται με άλλα άτομα που έχουν συνδεθή μαζί της.

 Ο Αμερικανός συγγραφέας θεωρεί ωστόσο ότι η μετάβασις από την δεύτερη στην τρίτη βιομηχανική επανάσταση θα έχη κόστος. Οι τομείς των μεταφορών, του ηλεκτρισμού και των οικοδομών πρέπει να αλλάξουν. Οι αλλαγές αυτές, όμως, θα οδηγήσουν στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων και εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Η τρίτη αυτή βιομηχανική επανάστασις, συνεχίζει ο Ρίφκιν, θα έχη τον 21ο αιώνα πολλαπλάσια αποτελέσματα από εκείνα που είχαν οι δύο προηγούμενες επαναστάσεις τους αντίστοιχους αιώνες.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό συγγραφέα, το βασικό ερώτημα που πρέπει να θέση σήμερα κάθε έθνος είναι πού θα βρίσκεται σε τέσσερα χρόνια: στις ενέργειες και τις βιομηχανίες του τέλους της δεύτερης βιομηχανικής επαναστάσεως ή σε εκείνες της αυγής της τρίτης; Η τρίτη βιομηχανική επανάστασις θα επιτρέψη στον κόσμο να βγη από το ενεργειακό σύστημα που στηρίζεται στον άνθρακα και το ουράνιο και να οδηγηθή σε ένα καθαρό και βιώσιμο μέλλον, καταλήγει.