Γ. Γιαρέντης: "Προς τη Σωστή Κατεύθυνση η Πρόταση για Κατάθεση Εγγυητικής Επιστολής για Έργα ΑΠΕ"

Γ. Γιαρέντης: Προς τη Σωστή Κατεύθυνση η Πρόταση για Κατάθεση Εγγυητικής Επιστολής για Έργα ΑΠΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 2 Απριλίου 2021 - 08:00

Στις πληροφορίες που θέλουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει εγκρίνει την πρόταση που υπέβαλαν θεσμικοί φορείς της αγοράς, για τη διασύνδεση της έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού ΑΠΕ με ένα έγγραφο που θα πιστοποιεί την οικονομική φερεγγυότητα του επενδυτή αναφέρθηκε, με παρέμβασή του στο energia.gr, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης, Γιάννης Γιαρέντης

Όπως έχει διαρρεύσει τα τελευταία 24ωρα, το ΥΠΕΝ σκοπεύει να παρέμβει δυναμικά ώστε να διασφαλίσει ότι στην αγορά των ΑΠΕ θα συμμετέχουν μόνο οι σοβαροί επενδυτές, ύστερα από το τσουνάμι των αιτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 54 γιγαβάτ που προέκυψε κατά τους τελευταίους δύο κύκλους της ΡΑΕ, καθώς εκτιμάται πως ένα σημαντικό ποσοστό αυτών (ενδεχομένως πάνω από 30%) δεν αντιπροσωπεύει πραγματικούς επενδυτές. Υπ’ αυτό το πρίσμα, το Υπουργείο εξετάζει την υποχρεωτική κατάθεσης εγγυητικής επιστολής από τράπεζα, ύψους 20.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, που θα διασφαλίζει τη διατήρηση της άδειας του επενδυτή έως τη στιγμή που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το έργο και θα αφορά projects ισχύος άνω του ενός μεγαβάτ. Προς το σκοπό αυτό αναμένεται, πιθανώς, εντός του Απριλίου, να έχει κατατεθεί στην Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Γιαρέντης, αυτό που θέλει να κάνει ο Υπουργός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση επειδή «είχε γίνει κάπως υπερβολική η πρόσπαθεια διείσδυσης στο χώρο των ΑΠΕ και κάπου πρέπει να μπει ένα φίλτρο ώστε να αναδεικνύεται το ποιοι έχουν πραγματικά πρόθεση, ή ποιοι απλά εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα μάτια του κόσμου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να πιστεύω πως οι πραγματικοί επενδυτές, εγχώριοι, ή μη, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να εισέλθουν στο χώρο των ΑΠΕ και ευρύτερα στη χώρα, έχουν τη δυνατότητα και πρέπει να την εγγυηθούν μέσα από αυτές τις εγγυητικές επιστολές. Να αποδείξουν, δηλαδή, εμπράκτως ότι έχουν όντως την πρόθεση να το κάνουν», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Διαχειριστή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μια πρώτη απόπειρα να ξεκαθαρίσει το πλήθος των αιτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ θα είναι αυτή της δημοπρασίας της ΡΑΕ για ισχύ 350 μεγαβάτ, που προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Μάϊο. Όπως εκτιμά η Ρυθμιστική Αρχή οι τιμές που θα διαμορφωθούν θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές κάτι που θα αναγκάσει πολλούς από αυτούς τους πλασματικούς επενδυτές να αποσυρθούν. Με υπουργική απόφαση, η τιμή εκκίνησης για το διαγωνισμό του Μαΐου καθορίστηκε στα 53,86 ευρώ η μεγαβατώρα, με την ΡΑΕ να προβλέπει πως θα πέσει ενδεχομένως και κάτω  από τα 40 ευρώ, λόγω ανταγωνισμού.

Παράλληλα, ο κ. Γιαρέντης σχολίασε την πρόσφατη απόφαση του Περιφερχειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη να παγώσει όλες τις νέες επενδύσεις στην περιοχή. Θυμίζουμε πως ο Περιφερειάρχης ζήτησε να μην προχωρήσει καμία άδειοδότηση επενδύσεων εάν δεν εκπονηθεί πρώτα το ειδικό χωροταξικό σχέδιο που θα προταθεί στην κυβέρνηση για να συμπεριληφθεί στο νομοθετικό πλαίσιο, επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργούν οι αθρόες δεσμεύσεις εδαφών και εκτάσεων σε αγροτικούς οικισμούς και κτηνοτροφικές κοινότητες από πλευράς ΡΑΕ.

«Αποδίδω την απόφαση αυτή στο ότι η Δυτική Μακεδονία επειδή έχει ένα υπαρκτό σύστημα μεταφοράς ενέργειας, χάρη στις μεγάλες λιγνιτικές μονάδες, τους υποσταθμούς που μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις για τη συλλογή της ανανεώσιμης ενέργειας, τις μεγάλες 400αρες γραμμές μεταφοράς και το δίκτυο, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις. Οι επενδυτές ελκύονται από την περιοχή καθώς το υφιστάμενο δίκτυο στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει μείνει πάρα πολύ πίσω. Σε αυτές τις περιοχές το δίκτυο έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά και μόνο για να εξυπηρετεί τις θερμικές μονάδες της ΔΕΗ και όχι για να υποστηρίξει τις ΑΠΕ. Υπ΄αυτή την έννοια, η Δυτική Μακεδονία έγινε, κατά κάποιο τρόπο, επενδυτικός μονόδρομος. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμ, όμως, πως η Δυτ. Μακεδονία είναι μια περιοχή που στο βωμό της ενέργειας έχει πληρώσει βαρύ τίμημα και ότι η ανταπόδοση της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας προς αυτή δεν είναι απόλυτα ισοσκελισμένη. Χρωστάμε σε αυτή την περιοχή και αυτό είναι το νόημα του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ.    

Τέλος, ο κ. Γιαρέντης, αναφερόμενος στη χρήση της γης μετά την απολιγνιτοποίηση τόνισε πως θα πρέπει να γίνει με μια συντονισμένη πολιτική που δεν θα παραμελεί ούτε την αγροτική παραγωγή ούτε τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες.  «Όλα πρέπει να γίνουν με ένα μέτρο και με ένα σχεδιασμό. Δεν πρέπει να υπάρξουν υπερβολές επειδή αυτές θα κάνουν κακό στην κοινωνία των ΑΠΕ στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.