Γνωστός ήδη από το πρώτο του βιβλίο, " The Sceptical Environmentalist" (2001) o Lamborg με το νέο του βιβλίο False Alarm, δηλ. "Λανθασμένος Συναγερμός", αποδομεί με μια σειρά από πειστικά και απόλυτα τεκμηριωμένα επιχειρήματα την συστηματική κινδυνολογία που καλλιεργείται από τα ΜΜΕ και διάφορες ΜΚΟ για την δήθεν επερχόμενη καταστροφή του πλανήτη από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη.
Ο Lomborg επικρίνει σφόδρα το καθοδηγούμενο από διάφορα κέντρα κλίμα απόλυτου φόβου που επιχειρούν να εμπεδώσουν για την επερχόμενη δήθεν καταστροφή του πλανήτη από την Κλιματική Αλλαγή,και άρα την ανάγκη να δράσουμε άμεσα λαμβάνοντας σειρά από ακραία μέτρα και μάλιστα μέχρι το 2030! Ο συγγραφέας επικαλούμενος επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζει ότι ναι μεν η κλιματική αλλαγή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά δεν θα σημάνει το τέλος του κόσμου αφού ο άνθρωπος, όπως έχει πράξει επανειλειμένα στο παρελθόν, έχει απαράμιλη δυνατότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες.
Εαν μάλιστα δούμε την όλη κατάσταση ποιο ψύχραιμα θα διαπιστώσουμε ότι σε σύγκριση με τις αρχές του 20ου αιώνα και παρά τις βιβλικές καταστροφές δύο παγκόσμιων πολέμων, ο άνθρωπος έχει βελτιώσει εντυπωσιακά τις συνθήκες διαβίωσης του έχοντας παράλληλα αυξήσει το προσδόκιμο της μέσης ζωής από τα 33 έτη που ήτο το 1900 στα 71 που είναι σήμερα. Ενώ από το 1990 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί εντυπωσιακά ( από 8% στο 4,7%) το ποσοστό θανάτων παγκοσμίως από την ρύπανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους που αποτελεί και την μεγαλύτερη αιτία πρόωρων θανάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό επιτεύχθηκε γιατί τα τελευταία 25 χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά το βιοτικό επίπεδο σε πολλές περιοχές του κόσμου με πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση σε καθαρό νερό,υγειονομικές συνθήκες και στέγαση.
Χωρίς να είναι αρνητής της Κλιματικής Αλλαγής και της συμβολής των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στην άυξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, ο Lamborg υποστηρίζει ότι η επιδίωξη για τον απόλυτο μηδενισμό, και μάλιστα στο σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα μέχρι το 2050, των εκπομπών των
αερίων του θερμοκηπίου θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιδιώκει να επιλύσει. Το πλέον βασικό από τα προβλήματα αυτά είναι η αρνητική επίπτωση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την απάλυψη της φτώχειας σε πολλές περιοχές του πλανήτη που θα έχει η πολιτική των μηδενικών ρύπων.Αρα τα σαρωτικά και συχνά παράλογα μέτρα που λαμβάνονται τώρα δήθεν για την προστασία του πλανήτη ( λχ απαγόρευση μηχανών εσωτερικής καύσης, περιθοριοποίηση φυσικού αερίου κα) θα έχουν ως αποτέλεσμα την φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων της υφηλίου και την δημιουργία συνθηκών γεωπολιτικής αστάθειας. Ο Lomborg θεωρεί ότι ναι με η Κλιματική Αλλαγή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις αλλά αυτές δεν συγκρίνονται με τα απείρως ποιο θετικά οφέλη που θα δούμε εάν συνεχιστεί η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη κατά τα επόμενα χρόνια.
Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι εάν δεν πράξουμε απολύτως τίποτα σήμερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί περί το 3,6% μέχρι το τέλος του 21 ου αιώνα. Αυτή η μείωση εκπροσωπεί όλες τις αρνητικές επιπτώσεις όπως οι καταστροφές από συχνότερες και ισχυρότερες καταιγίδες,περισσότεροι θάνατοι από καύσωνες και απώλεια υγρότοπων, από την αύξηση της επιφάνειας της θάλασσας κλπ. Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του παγκόσμιου ΑΠΕ κατά 434% αντί του κανονικού 450% Ο Lomborg πιστεύει ότι αυτό ναι μεν αποτελεί πρόβλημα αλλα δεν σημαίνει και την απόλυτο καταστροφή.Σε αυτό συνηγορεί και το περίφημο UN Climate panel, που παρατηρεί, "ότι οι επιπτώσεις στον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή θεωρούνται μικρές σε σύγκριση με αυτές από άλλες αιτίες όπως η πληθυσμιακή αύξηση,οι αμοιβές,η τεχνολογία,η ρύθμιση των αγορών,η διοίκηση και πολλές άλλες πτυχές της σοσιοοικονομικής ανάπτυξης"
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δηλώνει εμφατικά ο Lamborg. Απεναντίας οι προσπάθειες μας θα πρέπει να συνεχιστούν όχι όμως με οποιοδοίποτε κόστος και με βιασύνη να αλλάξουμε αίφνης το σύνολο του παραγωγικού μας συστήματος. Όμως η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί αλλού και να δομήσουμε διαφορετικά τις προτεραιότητες μας και να επικεντρωθούμε σε πλέον υποσχόμενους τομείς. Όπως είναι η βασική έρευνα για την ανάπτυξης καθαρών πηγών ενέργειας όχι μόνο από ΑΠΕ αλλά και από την πυρηνική τηξη και σχάση και την παραγωγή πετρελαίου από άλγοι (algae) που ως γνωστό κατακρατούν το CO2, την προώθηση του geo engineering κλπ.
Αν δεν έχετε ακόμα υποστεί πλήρη πλήση εγκεφάλου απο τα ΜΜΕ και το κυβερνητικό αφήγημα περί πράσινης ανάπτυξης ( που θα σώσει την οικονομία της χώρας !) και δεν είστε απόλυτα πεπεισμένοι για τον επερχόμενο Αρμαγεδώνα της κλιματικής αλλαγής τότε όχι μόνο θα εκτιμήσετε αλλά θα ευχαριστηθείτε την ανάγνωση του τελευταίου αυτού βιβλίου του Lomborg.
Τίτλος: False Alarm: How Climate Change Panic Costs Us Trillions,
Hurts the Poor, and Fails to Fix the Planet
Συγγραφέας: Bjorn Lomborg
Εκδότης: Basic Books; Illustrated edition (July 14, 2020)
Γλώσσα: English
Αριθμός σελίδων: 320
ISBN-10: 1541647467
ISBN-13: 978-1541647466