Στον Αέρα το Ταμείο Ανάκαμψης – Στα Χέρια Γερμανών Δικαστών και Πάλι η ΕΕ

Στον Αέρα το Ταμείο Ανάκαμψης – Στα Χέρια Γερμανών Δικαστών και Πάλι η ΕΕ
του Γεράσιμου Ποτάμιανου
Σαβ, 3 Απριλίου 2021 - 17:43

Η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη. Η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, ενδέχεται να καθορίσει το μέλλον του Ταμείου. Γιατί η συμφωνία των ηγετών του Ιουλίου 2020, βασίστηκε σε διασταλτική ερμηνεία των συνθηκών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως είναι ένωση κρατών και οι Συνθήκες δεν περιέχουν ρήτρα αλληλεγγύης

Παρουσιάστηκε χθες από την κυβέρνηση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0”, που αφορά κοινοτικές επιχορηγήσεις 22 δισ. Τα αντίστοιχα δισ. της Ιταλίας είναι 82, της Ισπανίας 77, της Γαλλίας 39, της Πολωνίας 38, της Γερμανίας 29 κλπ. Ωστόσο, η χρηματοδότηση των 750 δισ. του Ταμείου, δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η ομόφωνη κύρωση της Απόφασης για αύξηση των Ιδίων Πόρων της Ένωσης (άρθρο μας 24/06/2020), από τα κοινοβούλια των 27 κρατών-μελών. Μέχρι σήμερα, μόνο 16 από τα 27 κράτη-μέλη έχουν επικυρώσει την Απόφαση.

Σοβαρή εμπλοκή δημιουργήθηκε όμως την περασμένη εβδομάδα, όταν το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, απαγόρευσε στον ομοσπονδιακό πρόεδρο να υπογράψει την νομοθεσία που επικυρώνει την παροχή εγγυήσεων για την δανειοδότηση του Ταμείου, για όσο διάστημα εξετάζεται η προσφυγή που κατατέθηκε. Η προσφυγή περιλαμβάνει μια αγωγή έκτακτων μέτρων και μια συνταγματική καταγγελία. Θεωρεί, πρώτον, ότι η ΕΕ δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να δανείζεται και, δεύτερον, ότι το Σύνταγμα της Γερμανίας δεν επιτρέπει στη χώρα να αναλαμβάνει το χρέος άλλων κρατών.

Προσφεύγουσα στο  Συνταγματικό Δικαστήριο, είναι μια ένωση που αποκαλείται “Συμμαχία για τη Λαϊκή Βούληση” με επικεφαλής τον Bernd Lucke, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Ο Lucke είχε εκλεγεί βουλευτής το 2014 με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), όταν κυριαρχούσαν στο κόμμα οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, αλλά το 2019 δεν επανεξελέγη. Εάν το ζήτημα δεν επιλυθεί γρήγορα, η εκταμίευση πόρων του Ταμείου θα καθυστερήσει. Υπάρχει όμως και μεγάλη πιθανότητα να κινδυνεύσει η χρηματοδότηση.

Οι θεσμικές προβλέψεις 

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Gunnar Beck, δήλωσε ότι η Απόφαση του Ιουλίου 2020, παραβιάζει τα άρθρα 310 and 311 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, που καθορίζουν ότι η ΕΕ δεν δύναται να δανείζεται στις χρηματαγορές. Η Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ, αποτελεί μαζί με την Συνθήκη της ΕΕ, την συνταγματική βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(η συνέχεια στο slpress.gr)