Μία νέα έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους μεταξύ των 26 οικονομιών που εξετάζει ο οργανισμός. Εντούτοις, τα πιο πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν πως το ελληνικό χρέος εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 407 δις ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση "Taming Public Dept in Europe: Outlook, Challenges, and Policy Response" του ΔΝΤ αναφέρει πως το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες, πέφτοντας στο 138,8% του ΑΕΠ το 2029 από το 168,8% στο τέλος του 2023. Αυτή η εντυπωσιακή επιτυχία θα υλοποιηθεί μέσω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που εκτιμάται ότι θα καταγραφούν τα επόμενα χρόνια. 

Ωστόσο, τα στοιχεία από την Ελλάδα φέρουν στο φως μία διαφορετική εικόνα. Για το 2023, το χρέος ξεπέρασε 5 δις ευρώ πάνω από τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτήματα για τις προβλέψεις των ελληνικών αρχών με βάση τις οποίες διαμορφώνεται η οικονομική πολιτική του κράτους.

Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας άγγιξε τα 407,059 δις ευρώ τον Ιούνιο, καταγράφοντας αύξηση ύψους 537 εκατομμυρίων ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2023, το χρέος ανερχόταν στα   406,522 δις ευρώ. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος ή Χρέος Κεντρικής Διοίκησης.

Πέρα από τη διόγκωση του χρέους, παρατηρούνται και σημαντικές αποκλίσεις στις προβλέψεις των ελληνικών αρχών. Χαρακτηριστικά, ενώ το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περίμενε το ακαθάριστο χρέος να κινείται στο επίπεδο των 401 δις ευρώ, αυτό τελικά ξεπέρασε τα 406 δις. Ως εκ τούτου, το συνολικό χρέος έχει πλέον υπερβεί το 182% του ΑΕΠ. Είναι πλέον πολύ πιθανό ότι ο στόχος που είχε τεθεί για μείωση του χρέους στο 171,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί.